had blog roni kordis had blog roni kordis

Recesija – legalizirajmo marihuano in napolnimo držvno blagajno

Slovenija je v recesiji, ljudje izgubljajo službe, držva krči sredstva, višajo se trošarine za goriva in pred dnevi so napovedali dvig trošarin za tobačne izdelke (za 8%).
Veliko se govori o davkih, ki jih držva ne pobere in še več se govori o kreditih, ki so jih dobili tajkuni, ki sedaj postajajo vse bolj “reveži” in jih ne bodo nikoli vrnili. Luknja je vse večja. In zaenkrat ne kaže na to, da bi se karkoli kmalu spremenilo. Vsaj ne s potezami, ki jih sedaj vleče trenutna oblast.

Pred dnevi me je presenetila izjava Luke Jurija iz stranke SD, ko je na njihovem kongresu dal idejo o legalizaciji marihuane in s tem posledično uvedenimi trošarinami na te “izdelke”, s katerimi bi polnili držvno blagajno.

Pridruži se Facebook skupini Legalizirajmo marihuano in napolnimo držvno blagajno

Ima prav!


Dejstvo je, da se trava dobi za vsakim vogalom. Cene so precej visoke in odvisne od vsakega posameznega dilerja. In če si kdorkoli želi kaditi travo, je najmanjši problem priti do nje.
Zakaj bi podpirali organizirani kriminal, če pa bi lahko spremenili to v pozitivno stvar za držvo! In tudi za same kadilce marihuane. Zakaj se je potrebno skrivati, če kadiš joint, ko pa uživaš alkohol, pa lahko to počneš na vsakem javnem mestu!

Mogoče je sedaj končno čas, da se začne razmišljati o teh stvareh in da se jih postavi na pravo mesto. In legalizacija marihuane, bi bila odlična ideja, ki bi jo verjetno podprla večina mladih. In če bi se trava prodajala v lekarnah, kjer bi imeli pogodbe z dobavitelji, bi bilo vse skupaj precej bolj transparentno, kot je sedaj.

Zavedam se da so želje nekaj, kruta realnost pa nekaj povsem drugega. Ampak ideja se mi zdi fantastična!

Bi jo podprli?

 1. Slovenija bi zacvetela in pozabila na krizo, če bi to idejo združili z zgledom vrtnarije Michelle Obama. Kakšne trošarine neki..

 2. Kakorkoli obrneš, vsaka pobuda se bo ustavila pri krščanarjih ki raje naskrivaj kadijo ganjo (in počnejo še marsikaj drugega) ker se pač “ne spodobi” za “verne poštene” da javno počnejo “umazane” reči… :)

 3. Podpiram!

  Do zdaj še nisem slišal niti enega pametnega razloga proti legalizaciji.

  Marihuana je bistveno manj škodljiva od npr. alkohola ali cigaret. (podprto z neštetimi znanstvenimi raziskavami). Dobro uspeva tudi v sloveniji, tako, da bi lahko imeli dobr nadzor nad kvaliteto.

  Poleg tega pa z legalizacijo res napolnimo proračun, se znebimo črnega trga in zmanjšamo uporabo med mladoletniki.

 4. Ja zakon, podpiram, to bi morali uvesti že vsaj 10 let prej,bili so že določeni poizkusi pred leti, ki pa niso imeli učinka, sam na žlost nisem več uporabnik marihuane, vsekakor pa podpiram, da bi se končno začel pobirati denar organiziranemu kriminalu, sam sem celo mnenja, da bi morali dekriminalizirati vse droge, ker se bo družba prej, ko slej morala zavedati, da živimo v okolju z drogami, in je vsekakor boljša držvna regulacija, kot pa črni trg in kriminalne združbe, lep zglad je recimo Holandija, kjer so z pravilnimi ukrepi celo dosegli, da je recimo v njihovi družbi že vsak, ki se ga “ubija” preveč s katerokoli drogo, pa naj gre za alkohol, ali pa nore gobe, za njih Đanki, in tako so dosegli, da ima celotna družbe popolnoma drugačen odnos do vseh substanc, da pa so svoj proračun odlično zafilali predvsem na račun turizma, pa itak nima smisla izgubljati besed!!

  Kar se pa tiče ukrepov te vlade, glede izboljšanja situacije, pa govorim kot mlad podjetnik, so pa enostavno porazni(da ne rečem celo idiotski), situacija je resnično tako slaba, da resno razmišljam, da bi vseskupaj pustil in se prijavil na zavod, ker se to še najbol splača.

 5. IMHO je slovenska mentaliteta še vedno preveč obremenjena s predsodki. Na urbanem področju ima iniciativa še kaj možnosti, samo kaj, ko je ruralna slovenija še preveč zaplankana…

 6. Uvedbo zakona bi podprl takoj, čeprav sem travo kadil trikrat in to v Den Haagu. Da ne bo pomote, takrat je bilo prvič, zadnjič in nikoli več.

  Ampak!!! Najprej bi prah dvignili “skrbni” starši, češ da bodo mladi iz mehkih še hitreje šli na trde (šur, dvajset procentov ljudi, ki zdaj kadi travo iz upora, bi nehalo, v to sem prepričan. Kot drugo, to ne bi bilo všeč preprodajalcem, ki s tem fajn služijo in višajo in nižjo cene kot se jim zdi. Kot tretje, ne vem koliko ljudi bi bilo pripravljenih dejansko iti v lekarno po marihuano. Kot četrto, pri nas bi se (tako kot na Nizozemskem) zelo razpasel droga turizem, kar bi s seboj spet prineslo kup posledic. Kot zadnje – kaj sploh govorim, ko pa je stvar tako nemogoča kot znanstveni eksperimenti v Peklenski pomaranči.

  Ampak zakon bi vseeno podprl. Ja.

 7. V času ‘recesije’ se recesija razuma še kako očitno manifestira.

 8. Eh v sloveniji je recesija cist umetna, ce nas mediji ne bi tako fopali z njo je ne bi bilo, ker bi folk se vedno veselo zapravljal.

  Marihuana bi pa itak morala biti legalizirana in edini razlog, da je bila pred nekaj leti kriminalizirana je mocan tobacni lobij.

 9. S tem prispevkom se popolnoma strinjam. Naj mladina rajši kadi travo kot pa pije alkohol !

 10. prej dekrimiliziral kot pa legaliziram

  drugače se pa strinjam!

 11. hud predlog, sicer sam marihuano ne kadim ampak kolegialno podpiram ta predlog :)

 12. Alex van der Volk – a se ti ne zdi da če bi mel “droga turizem”… nwm.. pomoje bi še več keša blo v držvni blagajni k p d bi sam slovenci bakali…. :) heh… jst sm definitivno za!!!!! pa večina drugih tut… marihuana v primerjavi z alkoholom in cigareti definitivno manj škoduje…. folk si sam zatiska oči… 90% nesreč k se zgodijo na cestah so zarad alkohola ne pa zarad marihuane al pa kerekoli druge droge…. nej alko ukinejo… bojo vidl ka folka se bo zbunl!!! polek tega pa od marihuane ne morš bit fizično odvisn tko k od alkota……

 13. lepo si povedala saša :) se strinjam stabo. Ampak pr naši vladi so to bl fantazijske naše želje kokr karkol druzga

 14. KAr se turizma tiče bi lahko blo tko, da bi se pač dal v enih delih držve pohat, pa tut za nakup same stvari bi bilo dobro če je kakšna regulativa, da so stvari dorečene, kdo ja, kdo ne, kako, kje. Da bi mulčki hodili v Mercator po špinele, to ravno ne bi bilo najbolje. Sicer je pa na nek način bolj smotrna dekriminalizacija, amak okej, od tega ukrepa ne bi držva imela kej dost koristi, saj stvar še vedno ne bi bla obdavčena :) Bi pa mogoče manj folka kadil kot zdej :) Tu je zanimiv trk slovenskih mentalitet, kot, da držva živi v dveh zgodovinskih obdobjih. Eni so z glavo že v 21. stol., drugi pa še tam nekje na prehodu iz 19. v 20. stol. :) Torej na eni strani konzervativci, podeželje, na drugi strani pa (multikulturna :)) urbana okolja. Ki pa načeloma podpirajo legalizacijo te substance. Ja, ja, ta zgodba bo še zanimiva :) Ampak tako… Če bi se hotlo res nekej korenitega spremenit, niso zadost sam internetne peticije. Treba je it na ceste. :) Itak se neki nostalgični levaki sprašujejo zakaj je naša mladina tako apatična, zakaj se ne angažirajo za kaj. Ja, zakaj bi pa se? Ah, no, sedaj je potrkala recesija na vrata. Naj bi bilo malo drugače. Ja, tako, samo no, en preblisk. )

 15. to je to.. čas je da se je eden spomnu na to..
  ima prav piješ lahko kje ti paše za to se pa moreš skrivat..
  PODPIRAM TO !!!!!!!!

 16. KONCN NEKY PAMETNGA U NAS POLITIK CE BI SE TO ZE KDO PREH SPOVNU PA DA BI DRZAVA KJ MELA OT TEGA BI SE TUD LAZI RAZVIJALA KER BI MELA VEC FINANCNIH SREDSTEV!!!!!!
  TKO JH PA NI PA SE VLADNGA LETALA NEMORJO KUPT
  PA SE TO LOHK BI SE KDO KDAJ PRASOV KWA JE BL SKODLIV A TRAVA A ALKOHOL PA ZARAD KERGA SE DOGAJAJO PROMETNE NESRECE
  ZARAD TRAVE ZE NE
  NAREDTE REFERNDUM PA JE TO TO MLADINA ZAMAGA

 17. Marihuana zraste iz zemlje in je 100% naravna!!!!!
  sem za Legalizacijo samo marihuane kajti bi pa pol imeli škifi samo one za iskat ko se pa res dobesedno drogirajo!!!
  podpiram pa REFERENDUM pša bomo vidli kaj bo

 18. Se mi zdi, da bi moral začeti nekako takole: Slovenija je v “namišljeni” recesiji..

 19. A kakšna nestrankarska peticija/grupa pa ne obstaja?

  Politične točnke na tej temi dobivat je skoraj tako kot na domobrancih/partizanih.

 20. @MM: sej luka ni sel dlje od ideje.. kar je napaka.. dvomim da bi kaksna grupa :) na fb-ju je – 9250 clanov, bila tako uspesna kot bi bila lahko strankarska pobuda :)

Komentarji so zaprti.