Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem podrocju Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem podrocju

Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem področju

Začel bom s primerjavo. Zaradi alkohola letno umre okoli tri milijone ljudi. Koliko jih zaradi marihuane? Pa vendar je alkohol vsesplošno sprejet v Sloveniji, medtem ko je uživanje marihuane še vedno prepovedano pri nas. Različne države po svetu so se že odločile za legalizacijo marihuane (Urugvaj, Kanada, ZDA, …) in tako uredile področje, kjer je dolga leta veljal zakon “črnega trga”.

Primer Kanade. Polnoletni prebivalci Kanade lahko od licenciranih prodajalcev kupujejo olje, semena in posušeno marihuano in imajo pri sebi do 30 gramov. Na gospodinjstvo lahko vzgojijo štiri sadike marihuane. Prepovedano je večje posedovanje marihuane, kot tudi kupovanje marihuane na nelicenciranih mestih. Kazni za te prekrške so visoke – prodaja marihuane mladoletni osebi lahko prinese do 14 let zaporne kazni. Trg z marihuano v Kanadi je ocenjen na 4,5 milijarde dolarjev, kar pomeni zajeten kupček denarja za državo.

Ideja o legalizaciji marihuane v Sloveniji je stara že vrsto let, vendar je bila vedno zavrnjena – interesi in strahovi posameznikov so veliko večji, kot bi bile koristi, ker preprosto nihče od “odločevalcev” ne razmišlja širše od tega, da je marihuana droga in da bi bili potem vsi ljudje zadeti.

Dejstvo je, da lahko sedaj vsak pride do marihuane, vendar ne ve ničesar o njeni kvaliteti (moči), predvsem pa si ob tem država ne omasti brkov, ampak si jih zgolj tisti, ki se sedaj ukvarjajo s tem na nelegalen način. In ni jih malo, ki kujejo dobičke na račun neurejenosti tega področja v Sloveniji.

Ne bom omenjal, da bi legalizacija prinesla nova delovna mesta. Da bi marsikatero površino, ki je sedaj nihče ne ureja, ker se mu ne splača saditi poljščin, marsikdo spremenil v kakšno drugačno njivo in izboljšal hektarski donos.

Zakaj bi še vedno podpirali organizirani kriminal, če bi lahko to spremenili v pozitivno stvar za držvo! In tudi za same kadilce marihuane. Zakaj se je potrebno skrivati, če kadiš joint? Ko pa uživaš alkohol, pa lahko to počneš na vsakem javnem mestu!

V bistvu bi bilo lahko povsem preprosto:

  • dovoljeno prodajanje trave in derivatov v specializiranih prodajalnah (koncesija?)
  • prepoved prodaje mlajšim od 18 let
  • dovoljena posest 15 gramov marihuane
  • dovoljeno gojenje 5 bilk marihuane na gospodinjstvo
  • prepoved preprodajanja
  • stroge kazni za kršenje (prodaja mladoletnim, preprodaja)
Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem podrocju
Kdaj bo Slovenija legalizirala marihuano in naredila red na tem podrocju