had blog roni kordis had blog roni kordis

Preferenčni glas – vsak glas šteje

Kaj je preferenčni glas? In zakaj nas mediji ne obveščajo dovolj o tem?

V Zakonu o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v EU parlament (ZVPEP) je zapisano v:
12. členu:

Volivec lahko glasuje samo za eno listo kandidatov. Volivec lahko na glasovnici označi enega kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi kandidati na listi, za katero je glasoval (preferenčni glas).

13. členu:

Poslanska mesta se dodelijo listam kandidatov po zaporedju najvišjih količnikov, ki se dobijo tako, da se število glasov za vsako listo kandidatov deli z vsemi števili od ena do števila poslancev, ki se volijo (d’Hondtov sistem). Z liste kandidatov je izvoljenih toliko kandidatov, kolikor mandatov je dobila lista.

Izvoljeni so kandidati, ki so dobili največje število preferenčnih glasov. Preferenčni glasovi za posamezne kandidate se upoštevajo, če število preferenčnih glasov posameznega kandidata presega količnik, izračunan tako, da se število vseh glasov, oddanih za listo, deli z dvakratnikom števila kandidatov na listi.

Oz. z drugimi besedami. Za EU volitve lahko volivci direktno odločamo koga bi radi videli v EU parlamentu, če mu podarimo svoj preferenčni glas. Torej je povsem nepomembno kateri po vrsti je na listi zapisan kandidat, saj mu lahko volivci, ki mu namenijo (računa se, da bo dovolj) preko 12.000 glasov, s tem odprejo vrata v EU parlament.


In kljub temu, da so te volitve povsem v senci tistih, na katerih smo volili trenutno oblast, so ti preferenčni glasovi lahko še kako pomembni in odločajo o ljudeh, ki bi jih želeli videti, da odločajo o usodi nas v EU parlamentu.

Na žlost smo volivci malce premalo obveščeni o tej možnosti in tudi v medijih se ni pojavilo dovolj obrazložitev tega, lahko tudi odločilnega, preferenčnega glasu.

Komu boste podarili svoj glas?!

 1. Ja, če želimo glas podariti točno določeni osebi, potem tako. Če pa želimo preprečiti, da gre kateri izmed “dobrih” v EU parlament ampak vseeno želimo glas podati njegovi stranki pa bolje, da volimo listo :)

 2. Jah, res je, da folk ne ve kaj je preferenčni glas, še manj, da so sploh volitve in kaj pomenijo.

  Komu ga bom dala? Poguglaj preferenčni glas, pa dobiš odgovor praktično na prvem zadetku ;)

 3. @cherry: pocakaj ene tri ure :) a bos dala glas zame :) sicer pa se strinjam.. mojca ima zelo dobro urejeno vse in predvsem se vidi, da ve zakaj kandidira :)

  @tamara: jeap.. potem pa gre tisti, ki je visje na lestvici :)

 4. Had, VEM, da če nič drugega bi stoposto ustavil zakon, ki hoče uvesti cenzuro na netu ;)

 5. “…odločajo o ljudeh, ki bi jih želeli videti, da odločajo o usodi nas v EU parlamentu.”

  Če bi res odločali, bi bil Pahor v Bruslju, ne pa v Ljubljani…

 6. @gasper: pahor je leta 2005? (ce se motim naj me kdo popravi), dobil preferencni glas in odletel v bruselj.. glede na to, da je bil vecinoma pri nas, je bila verjetno to ravno ne najboljsa izbira..
  ampak na drugi strani imamo tudi lojzeta, ki je bil malce manj dejaven v eu parlamentu, ampak to sploh ni pomembno za stranko, ki ga je postavila :)

  verjetno bo drzalo – psi lajajo, karavana gre naprej

Komentarji so zaprti.