had blog roni kordis had blog roni kordis

Policija in nogometni navijači

Nogometne tekme, predvsem tekme med Ljubljano in Mariborom, spremlja veliko nogometnih navijačev. Bolj ali manj so to organizirane skupine, ki priredijo “svoj spektakel” na stadionu in tudi izven njega. In za njih ponavadi skrbijo cele enote policistov oblečenih v “robocop” oblačila.

Seveda pride do provokacij in medsebojnega prerivanja že pred začetkom tekme med navijači in policisti. Tako da jih veliko niti ne dočaka same tekme, kjer bi nasprotnim navijačem pokazali koliko jih je v hlačah in na teren zmetali vso pirotehniko, ki so jo uspeli pretihotapiti na sam stadion.

Ampak mene kot poštenega davkoplačevalca, ki med drugim “sofinancira” našo policijo, zanima kdo plača ta policijska spremstva po Ljubljani ali Mariboru – ko se navijači v kordonu policistov sprehajajo naokoli, kdo plača uničena policijska vozila in predvsem kakšni stroški nastanejo na eni tekmi?
Več kot 200 policistov v popolni “robocop” opremi verjetno ni zanemarljiv strošek? In vse intervencije in ostale stvari tudi niso zastonj? Ali vse to plača organizator nogometne tekme, nogometna zveza Slovenije, ali pa preprosto mi, davkoplačevalci?!? Verjetno slednje, mar ne?


Zakaj sprašujem to? Zelo preprosto. Ker policistov manjka na cestah, kjer se dogajajo nesreče in ljudje želijo “linčati” krivce takšnih morij. Ker primanjkuje policistov na terenu, itd..

Ampak na nogometnih tekmah jih je vedno dovolj!

Če že obstajajo nogometni navijači, ki jim je smisel samo to, da razbijejo in uničijo vse, kamor pridejo, v čem je potem sploh smisel navijanja? Nikoli nisem povsem razumel teh črednih nagonov in navijanja na nogometnih tekmah. In mogoče so zato zgornja vprašanja o policistih in nogometnih navijačih povsem nesmiselna. Ampak če mi kdo poskuša razložiti ta fenomen, bom izredno vesel!

 1. Kaj je točno namen tega zapisa? Saj vemo, da je policistov premalo. Ves čas je ta problem na tapeti. Poleg tega so premalo plačani. In kaj bi ti rad? Da se navijači pobijejo? Da športne prireditve postanejo ring za vse kretene in da Slovenci kot prvi prepustimo problem navijačev prosti naravi stvari. 50 policistov, ki naj bi takrat 5 ur dežuralo pa napotimo na ceste, ker bodo takrat GOTOVO polovili vse, ki so pijani in ki bodo ravno takrat VSI pijani? Ne nori s svojimi glupimi idejami spet. Raje objabjavljaj slečene babe, če si hočeš dvigovat obisk, ker tole je še ena neumnost, ki si jo napisal.

 2. Plačajo seveda davkoplačevalci.

  Ti “robocopi” (Posebna policijska enota) pa so sicer “navadni policisti”, ki si ob posebnih priložnostih (varovanja, posebne akcije) nadenejo vso to opremo in takrat se jim ure oz. nadure plačujejo dvojno.

  Pri Volku se je nekaj tednov nazaj na to temo razvila debata, kjer so nekateri (Tomica, Fetalij, Volk) skušali razložiti navijaško mentaliteto, vendar mene po večini niso prepričali.

 3. @špela: ups.. resnica boli, kajne? ali pa se s tem problemom ukvarjas v sluzbenem casu?

  o cem bom jaz pisal, je moj problem.. ne tvoj! kaj bom jaz objavljal, je moj problem.. ne tvoj! razumes? ali ti kaj ni jasno..

  in ce placujem za nekaj, me zanima koliko to stane.. ali pa pac v demokraciji nimam te moznosti? aja, katarinca je iz lds-a :) v tem je problem?

 4. @pris: hvala za razlago!

  torej davkoplacevalci placujemo policistov, da krotijo horde mladcev, ki se postavljajo in sesuvajo vse naokoli..

  o navijaski mentaliteti pa bolj malo vem, vendar si volkca, kljub temu da je strasten navijac ne predstavljam da bi razbijal avte in okna :)

 5. Amm, ne. V službenem času sem še študentka in imam zato cajt tole brat. :) Policijsko problematiko pa malo poznam zato, ker je brat bil policist. Piš pa kar hočeš. Jaz sam vem, s kakšnimi ljudmi je imel vse opravka na terenu in na koncu je tudi obupal. V bistvu bi bila rešitev, da ima vsak človek svojega policista in to 24 ur na dan. Zdaj pa lahko računaš, kolko bi to stalo. Saj vem, ne boš, ker je to tvoj problem, kaj boš objavljal. OK.

 6. @spela: vidis, ti si se problemu ki sem ga izpostavil jaz, priblizala z druge plati.. s strani brata..

  in verjetno tvoj brat ni edini, ki je obupal, oz. ki je v trenutku jeze (clovek, ki spremlja krdelo navijacev mora imeti mocne zivce) naredil taksen korak.. ker je bil pod precej hudim pritiskom..

  ce si opazila, nisem krivil policistov za nasilje, ampak sem se edino spraseval zakaj hudica mi to placujemo? da se krdelo presvicanih mladcev zabava? naj to placa nogometni klub, navijaska skupina..

  ce bi vsak clovek imel svojega policista bi nastal problem.. ker bi tudi policist, ki je clovek, mar ne, moral imeti policista :)

  mene zanimajo stroski, ki jih imamo s taksnimi organiziranimi spremstvi.. in verjetno niso zanemarljivi?!

 7. Se strinjam z zapisom glede zapravljanja davkoplačevalskega denarja in časa policistov. Vsekakor bi se lahko v tem času posvečali pametnejšim zadevam kot podivjani drhali. Špelin odgovor na žalost kaže na to, da na koncu z navijači držijo še policisti in njihovi sorodniki. Mogoče zato, ker dobijo dvojne nadure, poleg tega pa se še adrenalinsko in fizično izživijo.
  Če pa ima takšen nogomet še sploh kakšno zvezo s športom, je pa že drugo vprašanje.

 8. Had, to o čemer zdaj pišeš, se sam sprašujem že dolgo. V čem točno je računica, da se vseskozi tolerira tako obnašanje navijačev? Dobro, ajde, saj je jasno, da denar, ki ga šport obrača, ni majhen, pa še steka se v prave žepe.
  Ampak čisto načeloma in po predpisih. Denimo da vsak vikend organiziraš javno prireditev, za katero se že vnaprej ve, da se bodo horde udeležencev (ali publike, saj je vseeno) medsebojno pretepale po mestu in uničevale lastnino davkoplačevalcev in nevpletenih oseb. Kako dolgo bi lahko organiziral tako prireditev? Pomoje natanko nič krat.
  Problematizirajo se že razni koncerti in podobno, ker je mularija glasna ko gre domov. Organizirano in celo pričakovano namerno razbijanje in spopadanje za neko navijaško “čast” kluba pa se kar tolerira.
  Pa še nekaj mi ni jasno. Ti modeli tako ljubijo svoj klub, da so se pripravljeni stepsti za njega do krvi. Ampak ko delajo p***darije po stadionu, dobi denarno kazen klub. Kaj jim še ni potegnilo, da s svojimi dejanji škodijo predvsem svojemu ljubemu klubu? Kako inteligenten moraš biti za kaj takega? Verjetno ne preveč.
  Očitno si ugotovil, da tega, kar si eni predstavljajo kot “navijaštvo”, sploh ne razumem. Kje je logika, da moramo vsi davkoplačevalci plačevati za nekaj, od česa imajo dobiček samo eni in kjer se že vnaprej ve, da se dela samo škoda. Če vprašaš mene, lahko stadione kar zaprejo, denar za nadure robokopov pa dajo raje svoji najljubši humanitarni organizaciji.

 9. A zdaj mi je pa končno jasno, zakaj se je neki že pokojni petorazredni pisatelj in častilec množičnih morilcev tako na vse pretege trudil, da je zj**al prejšnjo Olimpijo

 10. Verjetno ni noben opazil, da vecina teh `navijacev` ki jih `robocopi` premetavajo z gumijevkami, so MLADOLETNIKI. Mene bolj zanima kaksno policijo imamo to, da morjo v `robocop` opremi preganjat mulce. Sam nisem navijac in tudi nikoli nisem bil, sem pa imel ogromno problemov kot mladoletnik z policijo in clovek hitro pride do zakljucka, da je najbolj win win situacija, ce se ukvarjajo in strasijo mulce. Pa se za te rabijo `robocop` opremo.

 11. Pri nas bi bila koristna uvedba angleškega sistema, kjer – kadar na tekmi storiš (recimo temu) pi*darijo, imaš do nadalnjega prepovedan vstop na katerokoli športno prireditev v državi.

  Red se da narediti, le bistrih umov na višjih položajih problematičnih delov javnega sektorja nam primanjkuje.

Komentarji so zaprti.