Nogometna tekma. Stadion. Si lahko predstavljate, da ste na tekmi, s svojima majhnima otrokoma, med navijači nasprotne ekipe? Da se počutite varno, ker navijači vzpodbujajo šport in se jim ne gre zgolj za dokazovanje moči pred nasprotnimi navijači. Kjer se navijači med seboj razumejo in spoštujejo. Vse ljudi (upam) na stadionu druži nogomet in posledično se policija nima drugega dela, kot da je zgolj tam navzoča. Na koncu gredo navijači obeh moštev skupaj na pivo, ki se lahko prodaja na stadionu in skupaj pozdravijo obe ekipi!

Sanje, mar ne. Sploh po posnetkih izgredov na nogometnih tekmah v Sloveniji, ko se med seboj “udarita” Ljubljana in Maribor. Namesto, da bi šport združeval, je v Sloveniji ravno obratno. Šport prinaša nasilje – če precej posplošim.

Ja, svet bi bil precej lepši, če bi bile športne prireditve brez nasilja. Verjamem v pravljice, mar ne. Vedno bodo obstajali ljudje, ki pridejo na tekmo zato, da bodo nekomu “odprli gobec”, predvsem pa, da bodo dali iz sebe vso svojo “prvinskost”. Zaradi takšnih navijačev ljudje ne upajo na tekmo, čeprav bi radi spremljali svoje moštvo.

Verjetno obstaja podatek, koliko denarja gre za popravilo škode na stadionu, avtobusih, vlakih. Koliko “robocopov” mora biti na tekmi, da varujejo vse skupaj in predvsem koliko škode se naredi še na vozilih in ostalih stvareh okoli nogometnih igrišč. Številke niso zanemarljive, saj poškodovan avtobus in polomljenih 50 in več sedežev in zažganih kup zabojnikov ni ravno drobiž.

Če se že varčuje na vseh področjih, bi bilo smiselno narediti nekaj tudi v tej smeri. Višje kazni za vse tiste, ki povzročajo škodo, ali pa kakšen drug represivni prijem. Na žalost se z lepo besedo ne da ničesar več storiti v Sloveniji in denarne kazni so še edina stvar ob kateri se ljudje zamislimo.

Jaz si dejansko želim športnih prireditev, kjer bi bila pomembna tekma in ne ognjemet in kri. Kjer bi bil šport in športniki zopet spoštovani in kjer bi se ljudje počutili varno! Sanja svinja kukurz..