Si predstavljate, da pridete na nogometno tekmo kjer so navijači obeh moštev skupaj in se med seboj razumejo? Da navijajo en za drugega in se vzpodbujajo? Da lahko na nogometni spektakel pripeljete svoje otroke in vas ne bo strah, da se jim bo karkoli zgodilo? Kjer policija nima drugega dela, kot da pomaga ljudi usmerjati, ko ne najdejo WCja in kjer vas ni strah, kaj se bo zgodilo z vami po tekmi?

Svet bi bil precej lepši, če bi bile športne prireditve brez nasilja. Utopija. Zavedam se tega in vem, da se teh vzorcev ne da spremeniti. Da bodo vedno obstajali ljudje, ki pridejo na tekmo zato, da bodo nekomu “odprli gobec”, predvsem pa, da bodo dali iz sebe vso svojo “prvinskost”. Zaradi takšnih navijačev ljudje ne upajo na tekmo, čeprav bi radi spremljali svoje moštvo.

Verjetno obstajajo “računice”, koliko denarja gre za popravilo škode na stadionih, avtobusih, vlakih. Koliko “robocopov” mora biti na tekmi, da varujejo vse skupaj in predvsem koliko škode se naredi še na vozilih in ostalih stvareh okoli nogometnih igrišč. Številke niso zanemarljive, saj poškodovan avtobus in polomljenih 50 in več sedežev in zažganih kup zabojnikov ni ravno drobiž. In verjetno vse skupaj plačamo davkoplačevalci.

Če se že varčuje na vseh področjih, bi bilo smiselno narediti nekaj tudi v tej smeri. Višje kazni za vse tiste, ki povzročajo škodo, ali pa kakšen drug represivni prijem. Na žalost se z lepo besedo ne da ničesar več storiti v Sloveniji in denarne kazni so še edina stvar ob kateri se ljudje zamislimo.

Jaz si dejansko želim športnih prireditev, kjer bi bila pomembna tekma in ne ognjemet in kri. Kjer bi bil šport in športniki zopet spoštovani in kjer bi se ljudje počutili varno! Utopist, vem!

torcida hajduk split 03