Kremne rezine, oz. kremšnite so simbol blejske kulinarike. Leta 1953 jih je “izumil” Ištvan Lukačevič, ki je bil takrat vodja slaščičarne hotela Park.
10.10.2009 so na Bledu obeleželi deset milijonov originalnih blejskih kremnih rezin z izdelavo kremne rezine velikanke, ki je bila velika deset milijonov kvadratnih milimetrov. To velikanko so razdelili med obiskovalce brezplačno!

Recept za kremno rezinogurman

6 Responses to Blejske kremne rezine – kremšnite za zajtrk

 1. sashasi pravi:

  obožujem jih. te prave mislim, ker največja žalost od vsega je, ko dobiš na krožnik umetno smetano in kremo iz praška. vsakih toliko se jih spravimo delat doma in to je potem res noro dobro. bi rekel, da celo bolje kot na Bledu.

 2. denis h. pravi:

  Prave kremne rezine dela samo še gospa Alenka (če sem si pravilno zapomnil ime, pismo, moj spomin), gospa, ki je bila poslovodja slaščičarskega oddelka TAKRATNEGA PARKA. Seveda jih ne ustvarja masovno, kot bi jih na Bledu potrebovali, temveč za sladokusce, prodajajo pa jih v RADOVLJICI v Slaščičarni in kavarni Vidic. Te so narejene po originalnem receptu, vse ostalo, Šmon, Park ipd, pa so praškovina (verjetno, ne ne trdim ker nisem spraševal), vendar niso niti blizu prave kremne rezine. Samo toliko iz ˝prve roke˝, bivšega ˝domačina˝ in oboževalca teh izdelkov. :)

 3. denis h. pravi:

  Samo da dopolnim – Ištvan je bil vodja slaščičarske delavnice, zaradi tega sem dodal vodjo slaščičarne… ;)

 4. MKL pravi:

  Meni so pa Zagrebške boljše.. A sem zdaj izdajalec? :P

 5. sashasi pravi:

  @denis h

  leta 1998 mislim da je bilo, ko sem delal v kuhinji blejskega hotela Toplice in spomnim se, da smo tam delali kremšnite iz pravih sestavin, torej z mleka in jajc in vsekakor ne iz praška. tudi resnično dvomim, da bi jih v parku danes pripravljali na instant osnovi glede na to, da so na Bledu zelo ponosni na to tradicijo.

 6. Tina M pravi:

  Uf, sem si jih parkrat z užitkom privoščila, ko sem delala v enem izmed blejskih hotelov, kjer so bile vsak dan sveže, ‘domače’ in velike. Dobre so, čeprav jih je zaradi trde zgornje skorje, posute s sladkorjem v prahu, težko estetsko pojesti :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.