Kruh in mleko. Zajtrk, ki me spominja na otroštvo. Zajtrk, ki me spominja na babico, ki mi je to dvoje rada pripravila in uživala, ko sem pojedel celo “skledo” tega. V sedanjosti je kravje mleko zamenjal rižev napitek (riževo mleko), kruh pa sem si v soboto spekel sam in naj omenim, da mi je odlično uspel.

Veliko spominov na otroštvo je povezanih s hrano. Prijetnih in malce manj prijetnih. Ampak kruh in mleko sta prijeten spomin. No, takrat sem dodal v vsako jed še vsaj dve veliki žlici sladkorja, kajti takrat še ni nihče opozarjal na škodljivost sladkorja. Bili so pač drugačni časi.

Ko sem se danes zjutraj prebudil, sem se spomnil na zajtrke pri babici. Ko je pogrela mleko in vanj nadrobila par rezin kruha, da se je dodobra napojil z mlekom – saj se spomnite še plastičnih vrečk mleka, ki ga je bilo potrebno najprej prekuhati in je bil zelo masten? Takšne zajtrke sem imel najrajši. In ko sem pojedel kruh iz mleka in je ostalo še mleko sem vanj nadrobil “Petit-Beurre” piškote in počakal, da so postali povsem mehki … To je bila sladica pri zajtrku.

V sedanjosti so stvari drugačne. Vsi pazimo, da ne konzumiramo preveč sladkorja, vsi gledamo, da je naša hrana čim bolj ekološka in v njej čim manj “kemije”. Beremo deklaracije in se zgražamo nad tem, kaj vse je notri. Da o količinah odpadkov, ki jih vsakodnevno sproduciramo niti ne izgubljam besed.

Moj današnji zajtrk ni bil takšen, kot je bil tisti pri babici. Spomini na njene zajtrke so povsem drugačni, predvsem pa se takrat nismo tako obremenjevali s tem kaj jemo. In tale veganska različica kruha in mleka se ne more kosati s tisto izpred skoraj 40 let … Ja, staram se.

Kruh in mleko zajtrk ki sem ga imel rad v otrostvu
Kruh in mleko zajtrk ki sem ga imel rad v otrostvu