Ali so smutiji se popularni Jaz imam raje sveze sadje Ali so smutiji se popularni Jaz imam raje sveze sadje

Ali so smutiji še popularni? Jaz imam raje sveže sadje

Smutiji so bili precej let modni hit. Ali so še vedno? Nimam pojma, kajti sam imam precej raje sveže sadje, ki ga pojem, kot pa “kašico”, ki je namenjena hranjenju otroka. Na spletu obstaja milijon in več receptov za pripravo smutijev, ki so namenjeni hujšanju, detoxu, ravnemu trebuhu, skuštranim lasem, večjim prsim.. Večinoma smutijev povezujemo tudi z uporabo superživil, ki jih kreatorji smutijev tako radi dodajajo v svoje zvarke.

Tudi jaz sem imel rad smutije, ko sem bil še otrok in še preden so se imenovali smutiji. Vsake toliko časa sem v “multipraktik” vrgel dve pomaranči, jabolko in kar sem še našel zunaj na vrtu. In vse skupaj zmešal. Sicer nisem vedel, da je to smuti, ampak bilo je okusno.

Vendar se spomnim, da sem že takrat od babice slišal, da bi bilo boljše, če bi užival sveže surovo sadje in ga grizel, kot pa da si vso hrano “spasiram”. Namreč stari ljudje so jedli takšno hrano na stara leta, ko so imele že precej težav s samimi zobmi.

V bistvu je imela babica prav. Res je. Sadje je veliko boljše uživati surovo, kot pa ga “predelovati” v smutije in potem taisto zmes spiti. Naša usta in zobje so namenjena žvečenju hrane. Pri smutiju je vse spasirano in ima zelo veliko površino, vendar te predelave niso naredili naši zobje, ampak “blenderji”. Prav tako zaužijemo še večji volumen jedi, ker ima smuti dodano vodo.

Uživanje surovega sadja je že od nekdaj veljajo za odličen pripomoček pri boljši prebavi. Predvsem pa nam surovo sadje da hitreje občutek sitosti, kot pa če spijemo pol litra in več smutija naenkrat (zaradi prej omenjene večje površine hrane v našem želodcu).

Da ne bo pomote. Z veseljem gledam ljudi, ki si pripravljajo smutije, vendar naj to ne bo edini način uživanja sadja. Predvsem pa naj ne bo to vsakdanji ritual, ampak takrat, ko se vam res “zalušta” takšne mešanice sadja in ostalih pripravkov, ki jih sicer ne bi mogli zaužiti posamezno skupaj (se sliši malce konfuzno, kajne?).

Druga stvar, ki je prav tako pomembna pri sami prehrani pa so vlaknine. Vlaknine, ki so v sadju, so prav tako prisotne v smutiju, če sadje zmešamo. Gre le za to, da se “zmešane” vlaknine hitreje in drugače vežejo v našem telesu. Definitivno pa je naše telo precej bolj navajeno surovega sadja, kot pa “zmešanega” v smutije.

Če pogledamo stoletja nazaj, preden so ljudje odkrili vse buzzworde, ki se uporabljajo v sedanjem času in se precej dobro prodajajo, ker se povezujejo z zdravim načinom prehranjevanja, potem ugotovimo, da niso babice pripravljale za svoje odrasle otroke “smutijev” na način, da so trle sadje v “mežnarčkih”, ampak so ljudje taisto sadje pač jedli.

Nič ni narobe, če si pripravljate smutije. Če je to edini način, da v celem dnevu zaužijete sadje, potem je to veliko boljše kot nič. Po drugi strani pa razmislite, ali so vaši zobje sploh še navajeni prežvekovanja hrane?

V vsaki stvari je potrebno najti zmernost, predvsem pa uporabiti kmečko logiko in nauke naših babic!

Ali so smutiji se popularni Jaz imam raje sveze sadje
Ali so smutiji se popularni Jaz imam raje sveze sadje
  1. Z blendanjem se uničijo vlaknine, Pri sadnih smutijih gre pa še za pre eliko bombo sladkorjev. Tko da, prežvekovanje je definitivno bolje ;)
    Šmuti pa občasno…za desert…

Komentarji so zaprti.