Vedno me je zanimalo, katera je najboljša pizza v Ljubljani. Pred pol leta sem si zadal izziv, da preizkusim različne pizze in naredim svoj spisek najboljših pet pizzerij v Ljubljani po mojem okusu (nekateri bodo rekli, da pizza brez sira ni pizza – vendar takšne pizze jaz testiram).

Ko sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Sicer pa osnovno pizzo – marinaro.

Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža?

In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.

Tole je moj trenutni vrstni red pizzerij v Ljubljani. Nisem še preizkusil vseh, kajti za nekatere je potrebna rezervacija, sem pa poskusil stestirati vse nove pizze, ki so v zadnjem času vse bolj popularne – napolitanske, neonapolitanske ….

1. Tia’s Pizza / najboljša pizza v Ljubljani / had testira pizze / ocena 4,9

Njihova pizza ni napolitanska, niti ni narejena iz drožev. Gre za njihov recept in njihova pizza je povsem drugačna, kot sem jih sedaj navajen. Testo je sestavljeno iz treh različnih vrst moke in ga pustijo vzhajati 48 ur. Kljub temu, da pečejo pizzo v električni peči (ki je state of the art), tega ne bi nikoli ugotovil.

  • cena pizze je 8,90 evrov

1. Fetiche bar / new age veganska pizza iz kislega testa / had testira pizze / ocena 4,9

Ste že jedli pizzo, ki je bila sestavljena iz koruznega testa s sončničnimi semeni, špinače, “sira” iz indijskih oreščkov, artičok, pinjol in olivnega olja? Ne? Se vam zdi, da to ne gre skupaj? Tudi meni se je, ko sem gledal meni.

2. Pop’s Pizza & Sport, Ljubljana / had testira pizze / ocena 4,8

V Pop’s Pizza & Sport pripravljajo napolitanske pizze – testo zori 48 ur, v peči pri 450 stopinjah pa pizzo pečejo 60 sekund. S tem je Verace dobil konkurenco, saj gre za podoben način priprave pizze in z eno razliko – pizze v Pop’s Pizza & Sport niso “tekoče”.

3. Pizzeria Trappa / pizze iz kislega testa / had odkriva najboljše pizze in pizzerije / ocena 4,7

Ko sem dobil pizzo iz kislega testa na mizo, mi je bilo jasno, zakaj jo imenujejo neo napolitanska pizza. Testo je tanko, vendar je njen rob malce debelejši in “crunchy”. Ima malce drugačen okus, kot ga imajo napolitanske pizze – predvsem pa testo ni tako mokro in se ga da povsem preprosto jesti z roko.

  • cena pizze Pesto je 8 evrov

4. Pizzerija Verace, Ljubljana / had odkriva najboljše pizze in pizzerije / ocena 4,5

V pizzeriji Veraci pečejo pizze v 2,3-tonski peči, ki so jo pripeljali iz Neaplja. Testo za pizzo vzhaja med 24 in 48 ur in vsebuje zelo malo kvasa, kar pomeni, da pizza ne obleži v želodcu in tudi samo testo je “puhasto”. Pizzo pečejo pri 430 stopinjah največ 90 sekund – če pečejo dlje, potem se testo zažge.

  • cena pizze Ortolana je 8,50 evra

5. Pizza Kucha / pizza iz kislega testa / had odkriva najboljše pizze in pizzerije / ocena 4,4

Pri njih ni mogoče izbirati med 100 pizzami, saj ob sredah ponujajo zgolj eno. Vegansko pizzo, brez sira, kar me je navdušilo. Njihova pizza je pripravljen iz kislega testa in tokrat je bila na njej domača paradižnikova omaka s česnom, topinamburjeva krema, zeliščni pesto in rukola. Pizzo pečejo v električni peči in pizzo ne dobiš postreženo na krožniku, ampak jo dobiš razrezano na koščke in na lesenem “podstavku”.

  • cena pizze je 8 evrov