Pizzerijo Tia’s Pizza se nahaja na Cesti 24. junija 25 v Črnučah in so jo odprli letos januarja. Pred par dnevi me je nanjo opozoril kolega in glede na to, da je njihov slogan – kjer pizzo jemo z rokami, me je prepričal, da jo obiščem. Pričakovanja niso bila velika, kajti do sedaj še nisem slišal za njih. In za tiste, ki se jim ne da brati do konca. Tia’s Pizza ima zame trenutno najboljšo pizzo v Ljubljani. Je pa njihov stil pizze pinsa pizza.

Lokal leži v obrtni coni v Črnučah – nasproti Tobačne Grosista. Sam sem si moral pomagati z navigacijo, saj tega konca Ljubljane nisem poznal. Pizzerija je prijetno urejena in ima par miz tudi zunaj. Lastnik je Italijan, ki je bil včeraj tudi natakar – iz prve roke sem izvedel veliko informacij o sami pizzeriji in načinu priprave pizze.

V ponudbi imajo dve veganski pizzi. Glede na to, da res nisem ljubitelj veganskega sira, je bila odločitev precej težka. Pa vendar sem se odločil za pizzo vegan fresca, ki je sestavljena iz: veganske mozzarelle, sejtana, rukole, češnjevega paradižnika, oliv taggiasche, mehihške veganske kreme, origana in ekstra deviškega olivnega olja. Sestavine mi nekako niso šle povsem skupaj, saj nisem niti ljubitelj sejtana, niti veganskih sirov. Pa vendar, včasih moram živeti drzno.

Njihova pizza ni napolitanska, niti ni narejena iz drožev. Gre za njihov recept in njihova pizza je povsem drugačna, kot sem jih sedaj navajen. Testo je sestavljeno iz treh različnih vrst moke in ga pustijo vzhajati 48 ur. Kljub temu, da pečejo pizzo v električni peči (ki je state of the art), tega ne bi nikoli ugotovil. Ampak sedaj k pizzi, ki sem jo dobil na mizo.

Pizza je bila na leseni dili in že sam pogled nanjo je bil zame presenečenje. Ponavadi na pizzo namečejo sestavine in voila, to je to. Pizza je bila “instagramabilna” in komaj sem čakal, da zagrizem vanjo. Testo je ravno prav “crunchy”, da lahko pizzo ješ z rokami. In rukola ni bila “uvenela”. Ko sem poskusil sejtan in vegansko mozzarello sem bil navdušen – nista imeli preveč specifičnega okusa, ki ju sovražim pri sirih na pizzah, ampak sta se lepo povezala s celotnim okusom pizze. Mogoče je bilo na pizzi malce preveč olivnega olja, vendar je bilo kvalitetno olje in sploh ni bilo moteče.

Pizzo sem “zmazal” do konca in kljub temu, da je pizza precej velika (mogoče se mi je zdelo to, ker ni okrogla) mi ni ostala v “trebuhu” in sem lahko po njej normalno funkcioniral. Definitivno pa je to zame trenutno najboljša pizza v Ljubljani – bi pa želel, da bi nekdo testiral še njihovo “navadno” pizzo, da bi lahko naredil primerjavo.

  • cena pizze je 8,90 evrov
  • moja ocena pizze je 4,9 (na lestvici ocen med 1 in 5) in je do sedaj najboljše ocenjena pizza

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.