Najboljše neapeljske (napolitanske) pice na obali v Restavraciji Pinja v Strunjanu. Če greste na sprehod od Strunjana do Pirana, potem vas bo pot vodila mimo restavracije Pinija v Strunjanu. Prenovljena restavracija Pinija je bila odprta 14. decembra in med “a la carte” hrano ponujajo tudi pizze. Nekoč je na tej lokaciji stala gostilna Krt, sedaj pa so Terme Krka prenovile in uredile restavracijo s pogledom na cerkev v Piranu in restavracija in pizzerija Pinija ima možnost, da postane ena izmed boljših kulinaričnih izbir na obali – zaradi odlične hrane in normalnih cen.

Restavracijo Pinijo sem obiskal prvič in definitivno ne zadnjič. Glede na to, da je na obali precej težko najti restavracijo ali pizzerijo, ki ni “overpriced” in kjer ni gužve turistov, je tole kot nalašč zame.

Že na zunaj se opazi, da je arhitekt točno vedel kaj dela, ko se je odločal za materiale in barve. In to se pozna tudi v notranjosti restavracije, ki je svetla, predvsem pa dizajnersko urejena. Tudi vsi ostali elementi celostne grafične podobe so dodelani “v nulo”. Da obiska stranišča niti ne omenjam! Nekdo, ki ima zelo dober občutek je sodeloval pri tem projektu.

Restavracija Pinija je zaprta ob ponedeljkih, med tednom delajo med 15. in 22. uro, med vikendi pa med 12. in 22. uro. Pred restavracijo je velika terasa, ki bo nedvomno polna poleti in bo popestrila ponudbo v Strunjanu.

V restavraciji je bila peščica gostov in personal je bil prijazen. Ker sem po naravi zvedav in postavljam veliko vprašanj, sem tudi tokrat sledil tej logiki in jih spraševal o načinu priprave neapeljske (napolitanske) pice, sestavinah in vse ostalem, kar me je zanimalo.

Njihov jedilni list je zanimiv, prav tako tudi vinska karta (o tem sicer težko sodim, ker nimam pojma o alkoholih). Ponujajo cel kup zanimivih jedi, ki bi jih preizkusil, če bi se prehranjeval “normalno”.

Ko sem izbiral med pizzami, ker sem šel testirati njihovo pizzo, sem odkril, da si je nekdo dal precej kreativnosti in duška pri izbiri imen in sestavin pizz. V pozitivnem smislu. Namesto, da napišem kakšne pizze lahko naročite, prepuščam to, da odkrijete sami.

Sam sem naročil poletno zelenjavno pizzo, ki je sestavljena iz: paprike, jajčevcev, gob, artičok na rimski način, črnih oliv in sira (sam sem seveda naročil pizzo brez sira). Ker me je natakar opozoril, da je to “bela pizza (brez “pomodorov”), sem prosil, če lahko dodajo še paradižnikovo omako na pizzo.

Sestavine na pizzi so sveže in ko sem jo preizkusil sem bil navdušen. Tako nad testom, kot tudi nad sestavinami. Mogoče bi bilo lahko malce manj zelenjave, vendar se kljub temu lahko ta pizza je z rokami – kar pomeni, da ni tekoča. Testo je okusno in zelo “puhasto” in verjetno bo za marsikoga, ki je navajen “primorskih pizz” tole precej nekaj drugačnega, kot je navajen.

Restavracija Pinija ima, kot sem že napisal v uvodu, možnost, da postane ena izmed boljših restavracij na obali, kjer boste dobili najboljši “price / performance”. Na obali moram sicer preizkusiti še par novih pizzerij, vendar je Pinija postavila zelo visoke standarde in tudi marsikatera pizzerija v Ljubljani bi se lahko učila pri njih. “Nadnavdušen”!

  • cena poletne zelenjavne pizze je 9,00 evra
  • moja ocena njihove “vegetarijanske” pizze brez sira je 4,8 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.