Picerija Etna v Divači je pizzerija o kateri sem slišal že veliko pozitivnega. V Etni naj bi pripravljali vrhunske pizze, prav tako pa tudi italijansko hrano – v Gault & Millau vodniku so dobili eno kuharsko kapo. Ker sem se odločil za nov izziv – had odkriva najboljše pizze in pizzerije, sem se odločil, da obiščem pizzerijo Etna.

Divača je majhen kraj in table za picerijo Etna so že takoj pri prvem rondoju. Picerijo je skoraj nemogoče zgrešiti, vendar vas opozarjam, da je picerija in restavracija tako obiskana, da so potrebne rezervacije, ali pa par minutno čakanje na prosto mizo. Da, tudi v picerijah je potrebno vnaprej rezervirati mizo.

Sam interier je prijeten in minimalističen. Osebje je prijazno, predvsem pa jih je dovolj, da lahko hitro postrežejo goste in da odgovorijo na vsa vprašanja, ki jih zastavljamo obiskovalci. Pri piceriji Etna je še ena posebnost – zaračunajo vam pogrinjek v vrednosti 0,50 evra. Da, prav ste pobrali – to, kar je v Italiji tradicija, se je očitno preslikalo tudi k nam.

V Etni pripravljajo pizze iz moke, ki je mleta na kamen v italijanskem mlinu Molino Quaglia. Njihovo testo je vzhajano 48 ur s predtestom (0,1g kvasa na pico) in pizze pečejo v vrtljivi krušni peči na temperaturi okoli 320 stopinj kratek čas.

Še ena posebnost njihove vegetarijanske pizze brez sira, ki sem jo naročil (in jo bom vedno, da bom lahko pizze med seboj primerjal) je. Bučke in malancane spečejo posebej na žaru, na pizzo pa narežejo svežo papriko in paradižnik. Zelo všeč in zelo okusno.

Pizza iz pizzerije Etna je odlična pizza. Tanko testo je lahko, predvsem pa je dovolj trdo, da lahko pizzo ješ z rokami (tako, kot se pravilno je pizza). Sestavine imajo svoj okus in pizza v želodcu ne naredi “kepe” in se povsem lahko prebavi. Tudi cena je normalna in zvečer ni občutka kepe v želodcu.

  • cena vegetarijanske pizze je 6,00 evrov – 0,50 evra pogrinjek, kar je povsem sprejemljiva cena
  • moja ocena njihove vegetarijanske pizze brez sira je 4,7 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.