Ali je pizza nov burger / zakaj hudiča stane pizza 10+ evrov?

Lansko leto sem se spraševal, če so burgerji še vedno in. Sedaj pa se sprašujem, če je pizza postala nov burger? Zakaj? Ker je v Ljubljani vse več pizzerij, ki ponujajo precej drage pizze – podobno, kot je bilo z burgerji pred tremi leti.

Burger jointi so rastli, kot gobe po dežju in ljudje smo množično drli na burgerje. Slovenijo je zajela burger obsesija in v vsakem lokalu so imeli svoj “domači” burger. Sam sem se takrat odločil, da stestiram večino burgerjev v Ljubljani in priznam, da je bilo med njimi nekaj zelo dobrih.

Vendar so ti burgerji imeli eno posebno lastnost – kljub temu, da so bili “fast food”, so imeli precej “zasoljene” cene. Sam si namreč laže predstavljam burger v vrednosti 6 evrov, kot pa da dam zanj 10 evrov. In ne, ne zanima me, če so v burgerju račja prsa, tartufata, ali pa če je z zlatom. Moje razmišljanje o burgerjih je pač malce drugačno od tistega, ki ga imajo lastniki lokalov.

Nekaj burger jointov je v tem času zaprlo svoja vrata. Nekaterim je uspelo in se širijo in večajo svojo mrežo poslovalnic. Določeni so uvrstili veganske burgerje v svojo ponudbo, da zadostijo pričakovanja tudi tistih, ki ne uživajo mesa.

Vendar nazaj k naslovu. Zadnje čase opažam, da se v Ljubljani odpira vse več pizzerij. Očitno so burgerji postali že malce passe in smo se konzumenti naveličali te hrane (številke verjetno kažejo drugače??) in sedaj prihaja obdobje pizzerij. Vendar, hudiča, imam enak problem s pizzerijami kot sem ga imel z burgerji.

Zakaj hudiča bi moral plačati za pizzo 10 in več evrov? Ja, razumem. Neapeljska pizza, pa neneapeljska pizza, pa pizza iz kislega testa … V bistvu pa sam še vedno gledam pizzo kot poceni hrano, ki te nasiti in na katero ni potrebno v pizzeriji čakati pol ure in več.

In v zadnjem času smo priča odpiranju novih pizzerij kot po tekočem traku. Capriccio, Fetiche, Trappa, Pinsa Rustika … Posebnost teh pizzerij je, da pizze pri njih niso poceni. In ko dobim v roke meni, kjer so cene pizz tudi nad 10 evrov se vprašam, če je to še vedno pizza. Razumem, da je treba zaslužiti – in da si je potrebno vedno znova izmišljati buzzworde za katere bodo ljudje pripravljeni plačati več denarja. Pa vendar imam občutek, da je cena pizze nad 10 evrov krepko predraga.

Mogoče pa je sedaj čas, da začnem testirati pizze v Ljubljani in okolici – glede na to, da nimajo povsod veganske pizze, lahko začnem z vegetarijansko pizzo brez sira in jih po tem ocenjujem. Mogoče pa ideja sploh ni tako slaba, predvsem pa me dejansko zanima razlika med pizzerijami v Ljubljani.

  1. Med 10 in 15 eur za pico v piceriji je popolnoma obicajna cena. Pod 10 eur jo bos dobil kvecjemu na dostavi.

Komentarji so zaprti.