Verace picerija Ljubljana / pizza napoletana Verace Verace picerija Ljubljana / pizza napoletana Verace

Verace picerija Ljubljana / pizza napoletana Verace / veganska pizza

Verace picerija je novost v Ljubljani in odlična popestritev za vse ljubitelje pizz. Njihove pizze so drugačne, kot smo jih navajeni v Sloveniji. V pizzeriji Verace njih pripravljajo neapeljske (napolitanske) pice, ki imajo natanko predpisane parametre (debelina pizze, čas pečenja, moka, paradižnikova omaka..) in če je razmerje pravo, potem je tudi pizza takšna, da ne obleži v želodcu.

Glede na število pozitivnih ocen pizzerije Verace, ki sem jih slišal v zadnjem času, sem se tudi sam odločil za obisk. Delovni čas pizzerije Verace je od torka do nedelje med 12. in 22. uro. Ob ponedeljkih so zaprti.

Kje je Verace?

Verace “domuje” na lokaciji pod gradom – na Streliški 22, kjer se je zvrstil že kup restavracij – Don Felipe, Nyama, The 5 Kitchen in verjetno bi se našla še kakšna restavracija, ki pa ji ni uspelo in je utonila v pozabo.

Seveda si nisem rezerviral mize, ker nisem pričakoval, da bo pizzerija med tednom tako polna. Na srečo sem dobil mizo in med brskanjem po meniju ugotovil, da nimajo veganske pizze. Njihova najcenejša pizza Marinara (Pelati Danicoop Gustarosso, česen, origano) stane 5 eurov. Jaz sem si izbral pizzo Ortolana (Pelati Danicoop Gustarosso, mozzarella Fior di Latte, bučke, paprika, melancane) in seveda prosil, da mi jo pripravijo brez mozzarele in z dodatkom rukole.

Pizza napoletana Verace

V Veraci peče pizze picopek Fabio Caruso, ki se je učil obrti v Firencah v eni izmed bolj znanih pizzerij Santarpia. Pizze peče v 2,3-tonski peči, ki so jo pripeljali iz Neaplja. Testo za pizzo vzhaja med 24 in 48 ur in vsebuje zelo malo kvasa, kar pomeni, da pizza ne obleži v želodcu in tudi samo testo je “puhasto”. Pizzo pečejo pri 430 stopinjah največ 90 sekund – če pečejo dlje, potem se testo zažge. Če ujamejo ravno pravo temperaturo, potem pizza ohranji svojo vlažnost in je mehka.

Ker je bila pizzerija polna, sem na pizzo čakal 20 minut. Ampak, začuda, me to ni motilo. Vzel sem v zakup, da so stvari malce drugačne in da sem jaz tisti, ki se mora prilagoditi. In dobil sem pizzo.

Kakšna je bila pizza?

Malce zapečeno testo na enem delu, sicer pa je pizza izgledala precej drugače, kot sem navajen pizz pri nas. Testo je bilo mehko in ni bilo zbito, kot sem sicer navajen. Sicer nisem ljubitelj napolitanske pice, ker prisegam na tanjše testo, vendar sem bil tokrat zelo pozitivno presenečen.

Za razliko od naših pizzerij, kjer je testo, če je debelejše, ponavadi še surovo, je bilo tukaj vse “by the book”. Tudi minimalistična “fila” je bila okusna, pika na i pa je bil dodatek rukole, ki mi je od nekdaj stalnica na pizzi.

V bistvu sem bil navdušen. Še bolj navdušen pa sem bil po parih urah, ko mi pizza ni “ostala v želodcu”, kot se mi ponavadi zgodi pri večini naših pizz, ki vsebujejo veliko kvasa.

Ja, definitivno se še vrnem v Verace, ampak ne prepogosto. Sicer ne bom več jedel pizz v drugih pizzerijah!

 

  1. Nismo uspeli preizkusiti, ker nas je odbil že izjemno “prijazen” natakar. Očitno so vse medijske objave (upam, da so v kuhinji vsaj pol tako sposobni kot na PR področju) povzročile, da so zasutil. OK, razumem, da je gužva, ampak, če je odnos v stilu, “odje…, nimamo časa, se s tabo ukvarjati”, na vprašanje, če lahko rezerviramo, pa “nimam časa, poglej na internet” tudi drugič ne prideš. Že na njihovem FB se razburjajo, če bi bil jaz lastnik, bi takega v sekundi nagnal. Eto, poskusimo morda čez eno leto, da vidimo ali bodo morali razviti nek normalen (ala Garaža) odnos za lokalce, ali bodo lahko živeli na račun enkratnih obiskov turistov.

    Zdaj pa da vidimo, ali je bila ocena na had.si tudi PR ali bo objavljena.

    1. tole ni bil PR, ampak dejanska izkusnja.. kot sem napisal, prisel brez rezervacije, pa se je nasla miza. pa nisem bil sam, ker je bil istocasno se znanec, tudi brez rezervacije..

      ocitno bom moral it se enkrat na obisk :)

  2. Pice so take, kot morajo biti, najprej sem sicer nameraval naročiti morsko, pa gor dajo zamrznjne morske sadeže (vsaj glede na jedilni list, s kelnarjem sem skušal čimmanj komunicirati, tko da nisem tvegal, mam fobijo pred zamrznjenimi dagnjami in surinamijem al kajježe tiste rakove palčke). Marinara in margerita sta bili odlični, to je res, dejansko majo najboljše pice v mestu, lahko pa podtrdim, da se je kelnar obnašal kot en napihnjen kreten, dobesedno. Se vrnem, ko bom slišal, da so se začel normalno obnašat.

Komentarji so zaprti.