Pizzerija Verace, Ljubljana / had testira pizze / ocena 4,5

Pizzerija Verace na Streliški v Ljubljani je bila odprta konec leta 2016. Sedaj imajo že štiri pizzerije – dve v Ljubljani, eno v Mariboru in eno v Gorici. Njihova posebnost je, da pripravljajo neapeljske (napolitanske) pice, ki imajo natanko predpisane parametre (debelina pizze, čas pečenja, vrsto moke, ..).

Sam sem pogosto obiskovalec pizzerije Verace, zato so mi njihove pizze dobro poznane. Na Streliški je vnaprej potrebna rezervacija, sicer boste morali čakati na prosto mizo, ki jo sicer lahko dobite, če imate srečo. Jaz sem imel to srečo, da se je našla prosta miza – škoda, ker osebje ne komunicira dovolj z obiskovalci in jim razloži, da bo potrebno počakati na prosto mizo toliko in toliko časa. S tem bi naredili veliko za naključne obiskovalce, ki ne vedo, da je potrebno vnaprej rezervirati mizo.

Interier ni nič posebnega in je v teh dveh letih doživel zgolj majhne korekture. Pizzerija Verace slovi kot dobra pizzerija in ljudje radi prihajajo k njim, kljub temu, da dolgo časa niso imeli sreče z osebjem. Ko sem dobil mizo, sem začel v meniju iskati pizzo, ki jo bom naročil. Namreč, pri njih ponavadi naročam marinara pizza (testo, paradižnikova omaka in česen), vendar sem tokrat iskal vegetarijansko pizzo na meniju. Pri njih se imenuje Ortolana in je sestavljena iz pelatov, bučk, paprike, jajčevcev in mozzarelle. Seveda sem naročil pizzo brez mozzarelle.

V pizzeriji Veraci pečejo pizze v 2,3-tonski peči, ki so jo pripeljali iz Neaplja. Testo za pizzo vzhaja med 24 in 48 ur in vsebuje zelo malo kvasa, kar pomeni, da pizza ne obleži v želodcu in tudi samo testo je “puhasto”. Pizzo pečejo pri 430 stopinjah največ 90 sekund – če pečejo dlje, potem se testo zažge.

Na mizo sem dobil pizzo, ki ji je manjkal kos testa – na krožniku je zevala luknja in očitno to ni bilo dovolj, da bi jo zamenjali in pripravili še enkrat. Zelenjava na pizzi je bila sveža. Na pizzi je bilo 6 koščkov bučk, 6 koščkov paprike in precej na drobno narezenega jajčevca. Njihovo pizzo je nemogoče jesti z roko, saj je testo pretanko, predvsem pa preveč mokro – si ne predstavljam kakšna bi bila ta pizza z mozzarello, kajti potem bi bila še bolj mokra. Na enem delu je bila pizza preveč pečena, kar se je tudi okusilo. Sicer pa je pizza v Veraceju zelo okusna.

Dobra stran njihove pizze je, da ne obleži v želodcu in da jo telo lepo prebavi. Slaba stran je, da če ste zelo lačni, vas ta pizza ne bo dovolj nasitila – mogoče se to dogaja samo meni, ker jem pizzo brez sira.

 • cena pizze Ortolana je 8,50 evra
 • moja ocena njihove “vegetarijanske” pizze brez sira je 4,5 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.

 1. Pice so odlicne…lahko bi bile kaksen cm vecje..so pa absolutno predrage,tudi dodatki imajo previsoko ceno, osebje prijazno.,postrezba korektna

 2. Dajo ti pocasto pizzo z luknjo in to izgubi samo 0,5 točke? A brez pizze bi dobili 3,7?

  1. vseeno je njihovo testo, kar tudi ocenjujem, veliko boljse kot pri 99 odstotkov pizz v sloveniji. in sestavine na pizzi, ki niso iz konzerve.

   in ravno zato sem vse to tudi zapisal

 3. Žal se nikakor ne morem strinjati s tvojim ocenjevanjem, in vsakič ko omeniš besedo pizza me prelije srh. Apeliram, da spremeniš ime produkta, ki ga testiraš. Namreč, testiraš testo s pelati, posipano s kakšnim kosom zelenjave. Nikakor pa ne pizze. Pizza brez sira ni pizza, in o tem so govorili že rimljani.

  1. zakaj se ne lotis testiranja necesa s sirom po svoje? jaz sem se odlocil za svoj nacin testiranja in pac od tega ne bom odstopil.

   vse skupaj je preprosto – zate je na pizzi verjetno najpomembnejsi sir, zame pa testo. ker ne jem sira, ne morem testirati pizz s sirom – tudi sicer jih ne bi, saj zaradi sira ne cutis nobenega okusa testa.

   1. Testiraj kar želiš.

    Želim povedati le, da je uporabljanje naziva pizza, za nekaj kar to ni, žaljivo, podcenjujoče in neresno do nas bralcev. Po tvoji logiki bi bilo veliko bolj primerno, da pričneš obiskovati pekarne in ocenjuješ njihovo testo za peko kruha in ostalih peciv. Pice pa pustiš pri miru.

    In še prava pica:
    https://www.youtube.com/watch?v=x4bphIdEc3E

    Pa veliko užitkov ob nadaljnem testiranju testa želim. Dober tek!

    1. in seveda, ker si prilepil link do jamieja bom sedaj jaz prenehal z ocenjevanjem pizz

     ves, iskreno povedano, vseeno mi je, kaj si mislis o mojem ocenjevanju. in ce mi pase ocenjevati sol na pizzi, bom to pocel..

     upam, da razumes, da lahko skaces v zrak in pametujes, pa se ne bo nic spremenilo..

     Pizza marinara is one of the first made pizzas in Naples – where pizza comes from – and with the “margherita” (with cheese) option is one of the most popular in Italy. It’s made with tomato sauce, garlic, oregano and olive oil. Yes, just that. And yes, no cheese.

Komentarji so zaprti.