Pizzerija Verace na Streliški v Ljubljani je bila odprta konec leta 2016. Sedaj imajo že štiri pizzerije – dve v Ljubljani, eno v Mariboru in eno v Gorici. Njihova posebnost je, da pripravljajo neapeljske (napolitanske) pice, ki imajo natanko predpisane parametre (debelina pizze, čas pečenja, vrsto moke, ..).

Sam sem pogosto obiskovalec pizzerije Verace, zato so mi njihove pizze dobro poznane. Na Streliški je vnaprej potrebna rezervacija, sicer boste morali čakati na prosto mizo, ki jo sicer lahko dobite, če imate srečo. Jaz sem imel to srečo, da se je našla prosta miza – škoda, ker osebje ne komunicira dovolj z obiskovalci in jim razloži, da bo potrebno počakati na prosto mizo toliko in toliko časa. S tem bi naredili veliko za naključne obiskovalce, ki ne vedo, da je potrebno vnaprej rezervirati mizo.

Interier ni nič posebnega in je v teh dveh letih doživel zgolj majhne korekture. Pizzerija Verace slovi kot dobra pizzerija in ljudje radi prihajajo k njim, kljub temu, da dolgo časa niso imeli sreče z osebjem. Ko sem dobil mizo, sem začel v meniju iskati pizzo, ki jo bom naročil. Namreč, pri njih ponavadi naročam marinara pizza (testo, paradižnikova omaka in česen), vendar sem tokrat iskal vegetarijansko pizzo na meniju. Pri njih se imenuje Ortolana in je sestavljena iz pelatov, bučk, paprike, jajčevcev in mozzarelle. Seveda sem naročil pizzo brez mozzarelle.

V pizzeriji Veraci pečejo pizze v 2,3-tonski peči, ki so jo pripeljali iz Neaplja. Testo za pizzo vzhaja med 24 in 48 ur in vsebuje zelo malo kvasa, kar pomeni, da pizza ne obleži v želodcu in tudi samo testo je “puhasto”. Pizzo pečejo pri 430 stopinjah največ 90 sekund – če pečejo dlje, potem se testo zažge.

Na mizo sem dobil pizzo, ki ji je manjkal kos testa – na krožniku je zevala luknja in očitno to ni bilo dovolj, da bi jo zamenjali in pripravili še enkrat. Zelenjava na pizzi je bila sveža. Na pizzi je bilo 6 koščkov bučk, 6 koščkov paprike in precej na drobno narezenega jajčevca. Njihovo pizzo je nemogoče jesti z roko, saj je testo pretanko, predvsem pa preveč mokro – si ne predstavljam kakšna bi bila ta pizza z mozzarello, kajti potem bi bila še bolj mokra. Na enem delu je bila pizza preveč pečena, kar se je tudi okusilo. Sicer pa je pizza v Veraceju zelo okusna.

Dobra stran njihove pizze je, da ne obleži v želodcu in da jo telo lepo prebavi. Slaba stran je, da če ste zelo lačni, vas ta pizza ne bo dovolj nasitila – mogoče se to dogaja samo meni, ker jem pizzo brez sira.

  • cena pizze Ortolana je 8,50 evra
  • moja ocena njihove “vegetarijanske” pizze brez sira je 4,5 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.