Beštija bistro, kjer med drugim ponujajo tudi vrhunske pizze, je novost v Ljubljani. Beštija je locirana na Gallusovem nabrežju, kjer je bila nekoč Sorbara. Lastnik je isti, s tem, da se je Sorbara že pred časom premaknila v prostore Špajze, ob Ljubljanici pa poleg pizz nudijo testenine, solate in mesnine. Pizza je napolitanska z rahlim tvistom, ki onemogoči. da bi na krožnik dobili “juho” sredi pizze, ampak dobite rahlo crunchy testo.

Že nekaj časa nisem odkril nove pizzerije. Korona je naredila svoje. Kljub temu, da so pizze “evergreen” pa se mi zdi, da v vmesnem času niso “rastle kot gobe po dežju” ker pač ni bilo turistov in tudi veliko manj domačih gostov. Lokacija Beštije na Gallusovem trgu je odlična in sprememba jedilnika bo zagotovo poskrbela za več obiskovalcev. Včeraj je bil vrt poln, pa tudi notri je bilo veliko gostov.

Ko sem zagledal na meniju pizzo marinara, sem bil navdušen. Ker sem postal pozoren na sestavine, sem prosil izjemno prijaznega, vendar ne vsiljivega natakarja, če mi jo lahko pripravijo vegansko marinaro – namreč, na njihovi klasični marinari so dodani inčuni in v česnovi omaki je dodan sir. Prav tako so pizzi dodani mini sušeni paradižniki in olive. Sicer me je to malce potrlo, kajti marinara so testo, pelati in česen, ampak ker se zavedam, da živimo v času, ko vsak doda klasični jedi nek svoj tvist, sem se s tem dejstvom že sprijaznil.

Njihovo testo vzhaja 48 ur. Pizza pa se v vrhunski peči peče malce dlje kot 2 minuti. Ko sem pizzo dobil na mizo sem bil navdušen nad izgledom in dejstvom, ki sem ga omenil že pred tem – da na sredini ni “juhe” kot se dogaja pizzerijam, ki so se odločile za napolitanske pizze.

Ko sem tradicionalno razrezal pizzo na kose, sem ugotovil, da je testo spodaj ravno toliko crunchy, da sem jo lahko jedel z roko, kar mi je super, kajti že dolgo se mi ne da rezati vsak grižljal pizze z nožem. Za moj okus je bilo testo pizze malo premalo slano, sicer pa me je pizza navdušila in zagotovo si bom naslednjič privoščil dve njihovi veganski pizzi, ki ju imajo tudi na meniju.

Osebje je izredno prijazno, interier lokala je lep in urejen, prav tako je poskrbljeno tudi za detajle – lučke na mizah, krožniki … Dejansko je nekdo zelo dobro razmislil vse skupaj in pripravil prijeten lokal, kjer se bo ob večerih gnetlo turistov.  Spletne strani še nimajo, tako da si lahko njihov cenik ogledate tukaj.

  • cena marinare je 10,90 evrov
  • moja ocena Beštija pizze je 4,9 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.