Restavracija Dam Michelinova zvezdica 4 Restavracija Dam Michelinova zvezdica 4

Restavracija Dam / ena Michelinova zvezdica, chef Uroš Fakuč in njihov veganski meni

Restavracija Dam, ki jo vodi chef Uroš Fakuč je pred dvemi leti dobila eno Michelinovo zvezdico. Tudi letošnje leto so jo dobili. In Dam je bil že dolgo časa na mojem spisku restavracij, ki jih želim obiskati. Tokrat sem na poti v Brda poklical v Dam in imel srečo – ravno so dobili odpoved rezervacije, posledično sem dobil mizo isti dan in tudi brez težav so mi pripravili degustacijski veganski meni.

Med potepanjem po San Sebastianu, kraju kjer ima 11 restavracij z Michelinovimi zvezdicami sem se odločil, da preizkušam njihove veganske degustacijske menije. In bil navdušen. Nekje bolj, drugje malce manj. Enkrat bom tudi to spravil na “papir”, ampak sedaj nazaj k restavraciji Dam.

Restavracija in hotel Dam sta v Novi Gorici. Slovijo po morski hrani in že sam pogovor po telefonu je bil zelo prijeten in tudi ko sem omenil veganski meni, ni bilo nobenih težav. Veganstvo je pri nas sicer še vedno “precej tabu” tema in ponavadi mi ponudijo “grilano zelenjavo”, vendar jaz bi raje še kaj več od tega. Predvsem pa nekaj takšnega, kar sam še nisem pripravil ali jedel.

Ob 19. uri sem prišel v restavracijo Dam, kjer goste sprejme sam chef Uroš Fakuć – meni osebno zelo pomemben detajl, ki pa očitno navdušuje tudi ostale goste. Naročil svojo ljubo Coca Colo in omenil, da ne pijem alkohola.

In že po par minutah dobil pozdrav iz kuhinje, ki je obetal in me končno potolažil, da lahko vegani dobimo na mizo hrano, ki je lepa na pogled.

Zanimivo pripravljena polenta, tramezini, veliko oljk na takšen in drugačen način. Navdušen že pri prvi jedi, ki je bila več kot sem pričakoval. Ampak to je bil samo uvod v to kar me je čakalo kasneje.

Potem je sledil vrtiljak okusov – hrana, ki sem jo dobil pred sebe je bila lepša in lepša. Predvsem pa je bila vsa hrana lokalna – niso uporabili tofuja, sejtana in podobnega, kar pač “jedo vegani”. Intenzivni okusi, kot posledica redukcije, predvsem pa zelo domišljeno pripravljen veganski meni.

Tako dobrih njokov z bučko še nisem jedel, tudi rižota z rdečo peso, nad katero bi marsikdo verjetno vihal nos, ni bila takšna kot je izgledalo na prvi pogled. Povsem “al dente” in brez okusa po rdeči pesi, kar me je navdušilo. Kuhan in pečen krompir s tartufi in potem je sledila še glavna jed – blitva, ki je bila samo polita z vročo vodo, kostanj, cvetača in vse skupaj v odlični omaki.

Z drugimi besedami – ta veganski degustacijski meni me je dobesedno sezul! Ko sem omenil chefu, da nisem pričakoval takšne izkušnje, je priznal, da ima vedno še malce treme ko pripravlja vegansko hrano, da je tudi na začetku imel malce odpora proti temu, ker je bil navajen drugačnih okusov in priprave hrane. Ampak to, kar sem jaz dobil na krožnik, je bilo fenomenalno, predvsem pa je bilo vse skupaj povezano v zaključeno zgodbo, ki se je z vsako jedjo dopolnjevala.

Tudi personal v Damu je odličen. Ko sem dobil mojito sladoled z alkoholom na mizo, so se mi takoj opravičili in mi pripravili samo mojito sladoled. Da o sladici, ki je izgledala povsem navadno, niti ne izgubljam besed. Mene je Dam povsem navdušil in priznam, da sem z veselje plačal 80 eurov za degustacijski meni in da se definitivno še večkrat vrnem k njim. Ker je užitek jesti dobro, predvsem pa premišljeno pripravljeno hrano in se prepustiti užitku!

Če si postavim nehvaležno vlogo “razsodnika” – Dam si za tale degustacijski meni zasluži oceno 10/10. Na koncu pa je bila še “oliva na vrhu”, kjer pa bi bilo mogoče lahko malce več čilija. In to je bila edina stvar, ki me je “zmotila” v dveh urah kulinaričnega razvajanja.

Hvala Dam in Uroš Fakuč za čudovit večer in upanje, da se tudi za vegane lahko pripravi odličen meni. In sedaj me čaka obisk še ostalih Michelinovih restavracij v Sloveniji in testiranje njihovih veganskih menijev, kjer bodo na voljo.

  1. Za objavo nisem plačan.

    Lp. Roni the legit food critic

  2. Predvsem je zelo vsecno, da je vedno vec ponudbe za ljudi, ki se prehranjujejo vegansko. :)

Komentarji so zaprti.