Če vas pot zanese v Trst in če bi res radi dobro jedli, potem priporočam Harry’s Piccolo, edino restavracijo v Trstu, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico. Harry’s Piccolo restavracija in Harry’s Bistrò ležita na Piazza Unità d’Italia in sta tam že od nekdaj, le s to razliko, da so konec leta 2018 dobili Michelinovo zvezdico za katero je zaslužen chef Matteo Metullio.

Obisk Michelinovih restavracij je vedno nekaj posebnega. Glede na to, da se zadnja leta prehranjujem vegansko, to pomeni malce več komplikacij, predvsem pa več priprav in posledično se včasih odločim, da bom rezerviral mizo v restavraciji. Sicer sem imel leta drugačno navado – da sem poskušal srečo in priznam, da sem imel v večini primerov to srečo, da sem dobil mizo.

Še ena stvar je, ki je precej pomembna. Večina ljudi misli, da je obisk Michelinovih restavracij smrt za denarnico. Lahko da, lahko pa tudi ne. Ker sam ne pijem alkohola, ne morem računati na ta strošek. Poleg tega pa se vse bolj zavedam, da so cene nekaterih jedi v Michelinovih restavracijah podobne tistim v “tourist trap” lokalih, ki jih je v Ljubljani vse več. Če je cena “solate” v stari Ljubljani 14 evrov, je v restavraciji z Michelinovo zvezdico 10 evrov. Zgolj za primerjavo in občutek.

Harry’s Piccolo restavracijo priporočam. Njihov chef Matteo Metullio je domačin, vendar je večino svojega kuharskega življenja preživel v restavracijah v Italiji, kjer je prejel že več Michelinovih zvezdic za svoje jedi. Zaradi družine se je odločil, da se vrne v Trst in začne novo zgodbo, ki je bila nagrajena z eno Michelinovo zvezdico.

Kaj lahko jeste v Harry’s Piccolo? Večerne cene so višje, kot pa tiste za kosila. Prav tako je potrebna rezervacija vnaprej za večerje, kajti imajo zgolj osem miz.

  • 7 hodni degustacijski meni za 170 evrov
  • 5 hodni degustacijki meni za 130 evrov
  • hrano a la carte, ki se začne pri 30 – 45 evrov
  • sladice, ki se začnejo pri 20 evrih

Cene kosil so nižje in primerljive s cenami v lokalih v Ljubljani. Je pa razlika v tem, da ne strežejo študentje, da so prijazni in da ne komplicirajo, kar sicer ni najbolj značilna lastnost Italijanov. Predvsem pa so hitri. Prijetna atmosfera, predvsem pa dejstvo, da sem bil na vrtu lokala v senci in v kratkih hlačah je še dodatna + točka za restavracijo – v večino Michelinovih restavracij ne moreš vstopiti v kratkih hlačah.

Sam sem naročil solato s hruškami (brez sira) in goričnim prelivom in testenine s paradižniki in redukcijo bazilike. Glede na to, da njihova kuhinja bazira na maslu, je bila zame hrana pripravljena posebej. Najprej testenine. Al dente, kot jih pripravljali v Italiji, da niso lepljive in “zdrizaste”. Paradižnikova omaka je bila sladka in se je čutil okus svežih paradižnikov, pika na i pa je bila redukcija bazilike. Odlično!

Tudi riba s pire krompirjem je bila odlična, vendar za to moram verjeti na besedo. Škoda, ker niso imeli veganske sladice, ki bi jo z veseljem poskusil. Sicer pa imajo v ponudbi cel kup zanimivih sladic, ki so, vsaj ko sem pogledal na sosednjo mizo – že na izgled odlične.

Na koncu je prišel pozdraviti chef Matteo Metullio in seveda sem ga v svojem slogu “zaslišal” in izvedel vse o njegovi kuharski poti, predvsem pa tudi o načinu priprave hrane in njegovi filozofiji glede hrane. Naslednjič moram kakšen dan prej rezervirati mizo in omeniti, da se prehranjujem vegansko in bo večja izbira hrane!

Cena? 55 evrov za dve osebi. Presenečen sem bil, ker ne zaračunajo pogrinjka. Predvsem pa sem to lahko primerjal s kosilom v kakšni restavraciji v stari Ljubljani, kjer bi plačal podoben znesek za precej slabšo izkušnjo.

Definitivno bom še šel v Trst na kosilo v Harry’s Piccolo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.