Dalla Gioconda Gabicce Monte 1 Dalla Gioconda Gabicce Monte 1

Dalla Gioconda / Gabicce Monte / ena Michelinova zvezdica, chef Davide di Fabio in njihov veganski meni

Restavracija Dalla Gioconda v kraju Gabicce Monte se ponaša z eno Michelinovo zvezdico, v kateri je chef Davide di Fabio, ki je bil 16 let chef v Osteria Francescana. Ponujajo tudi veganski meni 7 ali 10 hodni. Kljub temu, da sem tja prišel okoli 17. ure ni bilo nobenih težav s pripravo mize in veganskega menija. Nekaj, kar v Sloveniji težko doživim.

Dalla Gioconda je drugačna restavracija. Nekoč je bila to najbolj znana diskoteka v tem delu Italije – v bližini Riminija, kjer so potekale zabave in žuri dan za dnem. Kasneje se je vse skupaj spremenilo in pred leti je Dalla Gioconda dobila novega lastnika, ki se je odločil vse skupaj spremeniti in dvigniti na povsem drug nivo.

Čudovito urejena okolica, razgled za “milijon dolarjev” na mesto Gabicce, Monte in Cattolica. Prijetno osebje, predvsem pa izkustvo, ki ga je vredno doživeti.

Ambient ima rahel pridih zlatih let disko sveta. Disko krogle, ki niso moteče in popestrijo vse skupaj, sicer pa minimalistično vse skupaj. Meni, ki se skriva v ovitku gramofonske plošče in v katerem je tudi dejanska plošča, ki jo lahko poslušaš. Na mizi je kartica z znamko, ki jo lahko pošlješ komurkoli, če le poznaš njegov naslov. Stvari, ki ustvarijo vtis domačnosti in predvsem personal, ki je prijazen in se zna nasmejati.

Glede na to, da je njihov 7-hodni meni v bistvu vegetarijanski, me je presenetilo, ker niso niti najmanj komplicirali, ko sem izrazil željo po veganskem. In ko sem dobil pozdrav iz kuhinje, sem se zavedal, da bo to čudovita izkušnja, predvsem pa da bo to hrana, ki me ne bo spominjala na “meso,” ampak prikaže znanje chefa, ki se je 16 let kalil v Osterii Francescana.

Namesto da opisujem jedi, ki sem jih jedel, je boljše, če le omenim par presežkov. Testenine s češpljevo omako – za katero bi verjel, da je paradižnikova. Repa kot “stejk”. Črni tartufi.

Ko ješ in se počutiš kot človek, čeprav se prehranjuješ vegansko in ti nihče ne ponudi “grilane” zelenjave ali pa taksija, ker to je vse, kar lahko ponudijo veganu.

Okusi so bili fantastični in ni šlo za “eksplozijo” okusov, kar zelo rado komunicirajo v restavracijah pri nas. Tudi ni šlo za jedi, ki bi kakorkoli spominjale na mesne jedi. Šlo je dodelane in predvsem komplementarne okuse, ki so se iz krožnika v krožnik zgolj in samo stopnjevali.

Nadnavdušen, predvsem pa izredno vesel, da sem povsem po naključju našel to restavracijo in da sem preživel 3 ure v tem čudovitem ambientu.

Veganski 7-hodni meni stane 110 evrov. Glede na to, da je Dalla Gioconda oddaljena od Ljubljane 500 kilometrov, se zna zgoditi, da jo bom obiskal še kdaj. Zagotovo vredno vožnje!

Ta objava ni plačana ali kako drugače sponzorirana. Je zgolj zapis mojega doživetja s hrano pri njih. Ker smo ljudje med seboj zelo različni, se seveda lahko izkušnja nekoga drugega povsem razlikuje od moje!