hisa linhart uros stefelin radovljica 1 hisa linhart uros stefelin radovljica 1

Hiša Linhart, Radovljica / chef Uroš Štefelin (Michelinova zvezdica Vila Podvin) in njegov veganski meni

Hiša Linhart v Radovljici je že nekaj časa nov prostor, kjer kreira jedi chef Uroš Štefelin s svojo ekipo. Pred tem je bil chef v svoji restavraciji Vila Podvin, kjer je dve leti zapored dobil Michelinovo zvezdico. Ker so se zamenjali lastniki, je moral Uroš Štefelin iskati novo lokacijo in našel jo je sredi Radovljice – in njegov 5-hodni veganski meni je vrhunski! Predvsem pa držim pesti, da dobi Hiša Linhart Michelinovo zvezdico v novem letu!

Ko je že pred časom postalo jasno, da se chef Uroš Štefelin seli iz Vile Podvin, kjer je dve leti zapored dobil Michelinovo zvezdico in le ta tam tudi ostane do naslednjega ocenjevanja, sem čakal informacije kje bo pristal. Glede na to, da je že v času med korono selil “svoj biznis” v središče Radovljice, kjer ima poleg restavracije tudi sobe, sem se odločil, da ga čim prej obiščem in preizkusim njegove jedi – veganske.

Je eden izmed redkih kuharjev z Michelinovo zvezdico, ki ima na sami spletni strani že napisano, da v svoji kuhinji pripravlja jedi tudi za vegetarijance in vegane. Večina ostalih chefov se raje odreče temu delu klientele, kajti kuhanje za vegane je lahko precej zakomplicirano. Ampak očitno za Uroša, ki v Hiši Linhart pripravlja “neoslovenske” jedi, temu ni tako.

Hiša Linhart je prijeten prostor že od zunaj. Tudi notranjost je podobna. Pridih starinskosti, ki v obiskovalcu prebudi različne spomine, prijazno osebje, ki se ne sramuje svojega porekla in je to slišano tudi iz samega govora, ki te že bo prihodu spravi v dobro voljo. In tako je ves čas, ko se krožniki menjavajo na mizi in uživaš v jedeh iz sestavin za katere sploh nisem vedel da obstajajo.

Ne bom našteval hrane, ki sem jo dobil ob naročilu 5-hodnega veganskega menija na mizo. Bilo jo je veliko – vendar je bila zelo dobro povezana med seboj, predvsem pa je imelo celotno izkustvo rdečo nit.

Priznam, da nisem vedel, da so tepke tako okusne. Da je rdeča koruza v polenti top! Predvsem pa, da lahko “sarmo polnim tudi z rdečo peso”. Da črnega česa ne omenjam, prav tako pa so se ob mojem “zmdrovanju”, da ne uživam alkohola hitro znašli in sem dobil sladico brez alkohola.

Priznam, pogrešam takšne restavracije v Sloveniji, kjer ti vegansko hrano pripravijo na visokem nivoju – za razliko od večine, kjer ti ponudijo “grilano zelenjavo”. Kjer kombinirajo stare slovenske jedi na sodoben način in kjer ima vsak krožnik svojo zgodbo, predvsem pa vsebino, ki res sodi tja.

Veganski 5-hodni meni stane 65 evrov, priporočam pa rezervacijo mize par dni vnaprej. Jaz sem bil navdušen nad hrano, nad osebjem, predvsem pa nad izkustvom. Držim pa pesti, da Uroš Štefelin dobi naslednje leto za Hišo Linhart Michelinovo zvezdico. Ker si jo zasluži.

Priporočam!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja