Kje dobro jesti v Banja Luki? Pizzerija Kod Brke in veganska restavracija ZEN

Ko omeniš kolegom, da greš v Bosno / republiko Srbsko in da si vegan, se ti vsi nasmehnejo in šale se pišejo same. Pa vendar sem bil pozitivno presenečen nad ponudbo veganske hrane v Banja Luki. Namreč, Banja Luka ima štiri veganske restavracije, kar je več, kot jih ima Ljubljana, kljub temu, da ima Ljubljana enkrat več prebivalcev. Torej vse šale na račun veganstva in Bosne odpadejo …

Lljub temu, da se prehranjujem vegansko ne kompliciram s prehrano. Ko sem v tujem mestu ponavadi vnaprej poiščem lokale, kjer bi lahko jedel. Za Banja Luko tega nisem storil, pa vendar sem bil pozitivno presenečen. Ko sem se sprehajal naokoli – to, da je bilo preko 40 stopinj je povsem nepomemben podatek in sem opazil pizzerijo Kod Brke sem se odločil, da poskusim njihovo pizzo.

Ko sem v vmesnem času preveril podatke na Tripadvisorju, sem ugotovil, da so njihove pizze vrhunske ocenjene. No, tudi sam lokal je čudovito urejen, predvsem pa je osebje prijazno, hitro in nasmejano.

Cene pizz so smešne – 7,50 KM (kar je 3,80 eura) za veliko pizzo. In Pepsi za 1 euro. Ja no, tega nisem navajen.

Suma sumarum: odlična pizza, super postrežba, predvsem pa precej pester jedilnik. Lastnik Kod Brke je lastnik še več lokalov v sami Banja Luki in vsi to na podobnem nivoju. Definitivno je to ena izmed najboljših pizz (po pogovoru z domačini) v teh krajih.

Druga destinacija, ki me je presenetila, pa je bila ZEN restavracija z zdravo hrano. Že to, da imajo vegansko restavracijo v Banja Luki, kjer lahko naročiš jedi “ala carte” je hudo. Na žalost nimamo takšne restavracije v Sloveniji.

Cene so sicer malce višje – ampak za naše razmere še vedno zelo zelo poceni. Jaz sem naročil veganski burger in solato (kot je na spodnji fotografiji) in limonado – vse skupaj je bilo 17 KM (8,5 eura).

Edina pripomba, ki jo imam na burger je, da je bil “patty” malce preveč mehak in je razpadal. Sicer pa odlični okusi, predvsem pa zelo dobre sestavine.

Da ne bo pomote. V Banja Luki so ljudje prijazni in tudi, ko sem šel v povsem navadno restavracijo na splavu in povedal natakarju, da sem vegan, je imel v sekundi pripravljene ideje, kaj vse mi lahko pripravijo. Česa takšnega pri nas ne doživim prav pogosto.

In kljub temu, da slovenijo po ribah in mesu, je bila moja jed prav tako odlična. Glede na cene hrane v Banja Luki pa se bom definitivno še kdaj zapeljal čez mejo – če ne zaradi drugega že zaradi same hrane!

  1. Došo Ronaldo u piceriju kod Brka:

    Šta je Brko?…?!
    Što’s se smrko?…??!
    Jesi drko?…!!?

    Ajde Brko, spremaj mi salate, ne volim mesa, klali ste ‘rvate…

Komentarji so zaprti.