Bistro Maha je raj za vegane. Plant based aka veganska restavracija na Nazorjevi 3 v Ljubljani, kjer hrano pripravlja chef Erik Božič, je restavracija, ki sem jo dolgo časa iskal v Ljubljani. Na meniju imajo tudi slovenski produkt Juicy Marbles, ki v veganu vzbudi dvom, da je res plant based jed.

Ko sem pred časom odkril, da se je v ex prostorih Taman Organic odprl Bistro Maha, sem bil navdušen. Ko sem izvedel, da hrano pripravlja Erik Božič, pa sem vedel, da bom končno lahko šel v Ljubljani na vegansko večerjo, kjer se bom prepustil razvajanju in zgolj in samo užival.

Bistro Maha je med vikendi zaprt. Med tednom pa je v ponedeljkih odprt med 9:30 in 16. uro, od torka do petka pa med 9:30 in 22. uro. Zajtrke strežejo med 9:30 in 11:30 uro, kosila med 12. in 16. uro, večerje pa med 18. in 22. uro.

V teh dneh so imeli posebno ponudbo – degustacijski štirihodni meni po polovični ceni, kar pomeni zgolj 20 evrov. Seveda sem izkoristil priložnost in se včeraj odpravil v Bistro Maha.

Za tiste, ki se jim ne da brati do konca. Priporočam in še enkrat priporočam!

Za tiste, ki pa vseeno radi preberejo vsebino do konca, pa lahko začnem. Ko vstopiš v restavracijo in le ta nima vonja po ocvrti hrani ali pa vonja po mesu, je super občutek. Ko je v restavracijo prijazno osebje, ki se zna tudi pošaliti je “led razbit” in razvajanje se lahko začne.

Erik se me je spomnil izpred let, ko sem obiskal Taman Organic in sva spregovorila par besed. Dober občutek, ko veš, da boš jedel hrano, ki jo pripravlja oseba, ki mu je v plant based kuhinji vse jasno. Ve kaj gre skupaj, ve kaj je potrebno narediti drugače, da se dobi drugačen okus, predvsem pa, ki se zaveda, da Ljubljana potrebuje takšno restavracijo, kjer lahko nekdo, ki se prehranjuje vegansko dobi kaj drugega kot “grilano zelenjavo” ali pa “pomfri”.

Kaj se je znašlo na mojih štirih krožnikih:

  • palmina srca, ananasova salsa z algami, koriandrom in čebulico ter ingverjev amazake je bila prva jed, ki sem jo dobil na krožniku
  • dimljen tofu v sezamu, kisana koleraba, granatno jabolko, terijaki omaka
  • pesini arancini v sumaku, sir moca, buča laneni kreker s chio, bučno seme
  • file “Juicy Marbles”, dimljena sol, buča, gomoljnice z misom, brstični ohrovt, vinska omaka in granatno jabolko

Lepo povezani okusi in lepi krožniki. V bistvu, kljub temu, da sem iskal priložnost za kritiziranje (ne morem iz svoje kože) se mi ta želja ni uresničila. Nisem ljubitelj čebule, pa vendar me je pri prvem krožniku navdušila. Nisem ljubitelj tofuja, pa vendar je bil tako nežen in tako dobro pripravljen, da sem ga “zmazal” kot keks. Jasno je, da je chefu povsem jasno kako zadovoljiti tudi zahtevne obiskovalce, ki se prehranjujejo vegansko.

Sestavine, ki jih uporabljajo pri kuhanju so lokalne in priznam.  Zgolj prvi krožnik je bil malce bolj eksotičen in palmina srca, ki sem jih jedel prvič so me spomnila na meso rakovic – vsaj takšen spomin imam na to.

Seveda ne morem na koncu mimo Juicy Marbles – produkta iz Slovenije, ki je osvojil svet in ki je po strukturi in okusu enak mesu – kot se ga jaz spomnim.

Suma sumarum – v tem obdobju, ko imajo poseben popust, sem za štiri hodni meni in en ginger beer plačal 23,60 evra. Za takšno večerjo sem sicer pripravljen plačati tudi 100 in več evrov, kot sem ponavadi navajen, da plačam v Michelinovih restavracijah za takšen obrok.

Bistro Maha me je presenetil in navdušil. In upam, da bo postavil letvico višje za vegansko hrano v Ljubljani kot smo jo bili vajeni do sedaj. In zagotovo se še velikokrat vrnem k njim!

Ta objava ni plačana, ali kako drugače sponzorirana. Je zgolj zapis mojega doživetja s hrano pri njih. Ker smo ljudje med seboj zelo različni, se seveda lahko izkušnja nekoga drugega povsem razlikuje od moje!