Slovenija ima končno Gault&Millau vodič z ocenami (toques) naših restavracij. Če nimamo Michelinovih zvezdic, imamo pa sedaj ocene po kriterijih Gault&Millau. V Sloveniji imamo šest restavracij, ki so dobile 4 kuharske kape – Hiša Franko in Pri Lojzetu (17,5 točk), Strelec, Hiša Denk, Restavracija Mak, Ošterija Debeluh (17 točk).

V zadnjih osmih mesecih je sedem ocenjevalcev obiskalo 140 restavracij v Sloveniji – obiskali so jih dvakrat, da so naredili dvojni test. V vodiču niso predstavljene samo restavracije (130), ampak je prestavljenih še 50 priljubljenih zbirališč, kot so slaščičarne, pizzerije, tapas bari ter lokali z burgerji in 50 vrhunskih vin.

Kot sem že enkrat napisal – do sedaj sem lahko ocenjeval gostilne po mojih kriterijih. Sedaj jih lahko gledam preko oči ocenjevalcev, ki restavracije obiščejo kot običajni gostje in ne ocenjujejo zgolj hrane, ampak tudi ambient in storitev (postrežbo). Hrano fotografirajo in na koncu tudi sami plačajo račun – vse to vnesejo v sistem, ki dodeli restavraciji “kuharske kape”. Najvišje stopnje – 5 kuharskih kap ni bila deležna nobena restavracija.

Na dogodku, ki je potekal danes v hotelu Union so podelili nagrade še za:

  • chef leta / Igor Jagodic (Strelec)
  • najboljša restavracija / Hiša Franko in Pri Lojzetu
  • prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike / Janez Bratovž
  • chef prihodnosti / David Vračko
  • chefinja tradicije / Meta Repovž
  • mladi talent / Mojmir Marko Šiftar
  • najboljši pop / Odprta kuhna
  • najboljši natakar / Matic Šubic

Več informacij: https://si.gaultmillau.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.