Dvorec Zemono, oz. Gostilna pri Lojzetu, kjer je chef Tomaž Kavčič, je ena izmed restavracij v Sloveniji, kjer bi vsak, ki uživa v dobri hrani moral narediti vsaj enkrat postanek.

Zemono leži med Vipavo in Ajdovščino in je čudovit kraj za poroke. Gostilna je ponavadi polna tujcev (predvsem Italijanov, ki jim je blizu), da priporočam vnaprejšnjo rezervacijo, saj se vam sicer zna zgoditi, da ne boste dobili mize. Njihov delovni čas je: sreda in četrtek od 17h do 23h, petek in sobota od 12h do 23h, nedelja od 12h do 22h, ponedeljek in torek pa imajo zaprto.

Ko sem prvič šel v Zemono pred mnogo leti, me je bilo strah. Hrana mi dolgo časa ni predstavljala užitka in cene, kjer daš za eno osebo 70+ eurov, so se mi zdele definitivno previsoke. Dokler nisem ugotovil, da se moram zgolj prepustiti uživanju in začutiti okuse, ki jih chefi pripravljajo v svojih kuhinjah. Včasih določena hrana sede, včasih ne. In tako je tudi na Zemonu. Sam se v takšnih restavracijah ponavadi odločim za degustacijski meni, ki zaobjame celoten spekter ponudbe. Seveda obstaja tudi možnost, da si vsak izbere sam jedi, ali pa se prepusti chefu Tomažu Kavčiču, da mu pripravi hrano po njegovem izboru – edino potrebno se je odločiti za mesno, ali brezmesno hrano. Predvsem pa se mora vsak obiskovalec zavedati, da je osebje tam zato, da se ga povpraša in na Zemonu pride Tomaž vedno naokoli in razloži različne stvari, ki jih je zmešal med seboj, ali pa kako je 40 ur pripravljal koruzo, da ima občutek nečesa nepoznanega.

Sestavine hrane so sezonske in vse je sveže in znanega porekla. Če bi okušal hrano z zavezanimi očmi, bi verjetno imel precej velik problem ugotoviti, kaj jem. Recimo njihova na poseben način pripravljena panceta je bila tako mehka, da se je v ustih topila kot maslo. Predvsem pa je zanimivo pri Tomažu, da si upa in da povezuje med seboj stvari, ki jih drugi niti ne bi poskusili. Posledično izpade vsak krožnik povsem neko drugo doživetje.

Kakšne so cene?
Odvisno od izbora. Predvsem pa te cene niso tako visoke, kot bi marsikdo pričakoval. Seveda je precej odvisno tudi od same pijače, ki jo spijete zraven. In posledično je to del, ki lahko precej zviša samo ceno. Za dve osebi se ponavadi vse skupaj giblje okoli 120 eurov (kot sem že prej napisal, odvisno je precej od izbora in pa od pijače)!

Sedaj bi verjetno moral opisati vsako jed posebej, vendar to počnem zelo nerad, saj nekaj je opisovanje jedi, drugo pa je opisovanje okusov. V tem primeru bi moral opisovati okuse. Zato so spodaj fotografije, da si lahko vsak sam predstavlja kako izgleda hrana, za okuse pa definitivno priporočam obisk Zemona. In ob vsakem krožniku vam bo prijazno osebje razložilo tudi zgodbo o hrani, ki jo boste pojedli. Včasih so te zgodbe zanimive, včasih pa bi jih preprosto samo preskočil!

p.s.: edina stvar, ki me vedno znova zmoti v Zemonu je, da so nekateri krožniki “aranžirani” na precej nemoderen način, kljub temu, da se Tomaž ukvarja tudi z molekularno kuhinjo. Škoda, ker če bi malce spremenil celotno postavitev, bi bilo vse skupaj precej bolj seksi.

Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu in Tomaž Kavčič

Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu in Tomaž Kavčič

Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu in Tomaž Kavčič

Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu in Tomaž Kavčič

Dvorec Zemono - Gostilna pri Lojzetu in Tomaž Kavčič