Vegansko mleko (rastlinsko mleko) si lahko pripravite doma v par minutah in postopek priprave je povsem preprost. Sicer ga lahko kupite tudi v trgovini, vendar če ste moški, ki ga pozabi kupiti in si zjutraj zaželi čokolešnik – potem je tukaj recept, kako ga pripraviti.

Ko sem se odločil, da se bom prehranjeval vegansko (kar sedaj počnem že leto in pol) sem se zavedal, da bom imel “težave” pri določenih proizvodih. Mleko je sodilo v to kategorijo, vendar sem kmalu ugotovil, da je na trgu kup “zamenjav” za mleko – jaz ga imenujem vegansko mleko, sicer pa se pojavljajo še imena rastlinsko mleko, rastlinski napitek … Vendar pozor – preverite, koliko sladkorja ima ta napitek – ponavadi preko 12 g na 100 ml, kar je precej!

Vegansko mleko, ki ga lahko kupite v trgovini je lahko precej drago (od 1,5 do 3,5 eura), vendar je super rešitev za vse tiste, ki imajo alergijo na mlečne izdelke – in takšnih ljudi je vse več.

Vendar obstaja tudi alternativa, če pozabiš kupiti vegansko mleko v trgovini in si vseeno zaželiš jed, kjer potrebuješ mleko. Pripraviš si ga lahko doma.

Naročite se na moj YouTube kanal – https://www.youtube.com/ronikordis

Recept za vegansko mleko:

In to je praktično to, kar potrebujete. Če želite lahko mandlje prejšnjo noč namočite (jaz jih seveda nisem) in potem vse skupaj dobro “zmešate” v mešalniku (blenderju). Namesto mandljev lahko uporabite indijske oreščke in namesto vanilije dodate cimet.

Ko mešalnik opravi svoje poslanstvo precedite mleko skozi gazo – jaz je seveda nisem imel in posledično sem preskočil to stopnjo. Vegansko mleko, ki vam je ostalo pa lahko shranite v hladilnik za kasnejšo uporabo.

Moj čokolešnik je bil sicer bolj kokosmandljilešnik, ampak je bil okusen. Drugič bom uporabil malce manj kokosove moke in bo stvar rešena. Je pa takšno mleko precej bogato z maščobami, kar je meni precej ok, ker konzumiram malo maščob.