Slovensko kidanje snega si definitivno zasluži objavo na blogu, kot tudi strokovno obravnavo, za katero pa bodo morali poskrbeti v svojih diplomskih nalogah študenti filozofije, ali psihologije. Vendar močno dvomim, da bodo prišli do drugačnih zaključkov, kot je moj – Slovencu avto pomeni vse in zanj bi naredil več kot zase! p.s.: vsaka podobnost z resničnim življenjem je samo plod vaše domišljije!

V Sloveniji poznamo dve vrsti kidanja snega, ki sta odvisni od zgradbe, v kateri “kidalci” živijo:

 • pred hišami
 • pred bloki
 • Obe vrsti imata svoje specifike. Najprej si poglejmo kidanje snega pred stanovanjskimi hišami, kjer lastniki skrbijo da ne bo snega na njihovi posesti, da bodo z avto lahko parkirali na svojo posest in predvsem to, da bodo imeli ob prvih snežinkah vse počiščeno.

  Zelo lepo in prijetno se prebere na prvi pogled. Vendar ker ima večina hiš tudi vrtove in v vrtovih so rože, se jim zdi povsem nesmiselno metati sneg tja, če pa imajo pred seboj cesto. Cesto, ki jo plužijo in na kateri se kup snega iz dvorišča ne bo niti najmanj poznal. Jeap, to je prvi način kidanje snega po slovensko – na cesto s snegom, zakaj bi ga imeli doma na dvorišču.

  kidanje snega


  Malenkosti, kot so to da kidaš sneg tako da ga mečeš sosedu na dvorišče v tem primeru ne bom omenjal, kajti to je spet malce bolj specifična zadeva in bi bilo posploševanje malce težje.

  Sedaj prihajamo k drugemu fenomenu kidanja snega po slovensko. Kidanje snega pred bloki, kjer živi cel kup ljudi in kjer je borba za parkirno mesto bolj pomembna kot borba za vsakodnevno preživetje – avto mora biti parkiran pred blokom, tako da ga gospodar vidi!

  Ta zvrst kidanje se imenuje tudi “gajbice na parkirišču”, “je.be.m ti ….. če tukaj parkiraš”, “zase sem čistil id.io.t”, itd.. Ima zelo veliko imen, vendar so izpeljanke zelo podobne. Pred bloki namreč nikoli ni dovolj parkirnih mest, kajti vsaka družina ima že dve vozili. In posledično, ko zapade prvi sneg se začne boj za preživetje.

  Kdo bo parkiral avto pred blokom, kdo bo čistil sneg, kdo bo zmagovalec in bo imel največjo gajbico na svojem “označenem parkingu”. Zadeva se začne približno tako. Po noči, ko zapade več snega kot ponavadi, ljudje svoj avto očistijo na parkingu. S tem povzročijo kupe okoli svojega avta, ki pomeni “zaščiteno ozemlje”. Ker so imeli prejšnjo noč parkiran avto pred blokom, jim seveda to pripada tudi vse naslednje, snežene, dni.

  Preden gredo iz parkirišča, zaznamujejo svoj teritorij (vsaka podobnost s psi je verjetno zgolj in samo plod moje domišljije) z gajbicami, napisi, lopatami (jeap, tudi to sem že videl in nihče je ni ukradel – le zakaj?). In potem, ko se vrnejo iz službe, opravkov, jih seveda čaka njihovo zasluženo mesto na parkirišču. No, če se zgodi kaj nepredvidenega in kdo drug parkira tja avto, potem sledijo ukrepi – listi na avtu, polomljene antene, zaparkiranje z drugim avtom. In verjetno bi lahko še ljudje, ki živijo v blokih, naštevali stvari ki se dogajajo ob prvem sneženju.

  Lahko pa se seveda tudi motim in se mi zdita ti dve metodi samo “kul”, dejansko pa jih nihče še ni videl, niti uporabil, kajti jaz s temi stvarmi nimam problema. Ravno nasprotno. Počakam da pride junij in se sneg skopni in takrat je zame stvar urejena :)

  Oddam najboljšemu ponudniku!
  sneg

  Dost mam snega za letos!!
  sneg

  Snežene ceste vodijo do nas, snežene ceste peljejo od nas
  sneg na prhovcu

  12 Responses to Kidanje snega po slovensko – metanje snega na cesto in gajbičarstvo

  1. kinky tone pravi:

   Sam’ na guob’c!

  2. wick3tgirl pravi:

   torej jaz živim v bloku. letos sem prvič kidala sneg okoli svojega avta, ker imam prvič svoj avto letos. sneg sem lepo vrgla na “zelenico”, ki je med parkirišči. še do sredine parkiršča sm skidala, da bom lahko kokr tok normalno vn zapelala. edina sm spucala parkirišče do danes zjutraj. nisem nič označila, da je “moj”. ostali so samo zapeljali vn in spucal avto al pa še to ne. res te mal razpi*di, k prideš domov in je en parkiran na “tvojem” spucanem parkingu. kdo pa ne bi bil po cca 2eh urah tvojga dela, se en “zastonj” parkira na tvoj plac. js planiram lepo en list v mapci zataknt za brisalce, da “upam, da je tudi on tako spucal kako parkirišče, kot sem jaz njemu”. nobenga lomljena brisalcev ipd. men se zdi vseen fer, da to napišem, ni nobena grožnja, sam js si bom potešila vest in upam, da se bo njemu mal kriva vest zbudila. pač živim v takem naselju, da je cca. za 6 vhodov to parkirišče in še nikol nismo solidarnostno stopl skupi in spucal. upam, da kdaj v prihodnosti se bo to zgodil.

   fant je pa v hiši doma in lepo kidajo čez cesto na travo in ne na cesto. sem pa videla enega danes pri rotondi to počet. še mal pa bi mene zadel s snegom, k sm mim pelala. je kr lep kupček že naredil na desnem voznem pasu.

  3. had pravi:

   @wick3tgirl: moj zapis je nastal na podlagi videnega :) in na podlagi pripovedi.. namrec ne zivim v bloku, pa tudi na cesto ne morem kidat :) ker potem sam sebe zakidam :)

  4. UrosG pravi:

   lol. ravno dans sem se pizdil na dvoje manualnil pljužilcev, ki so brez slabe vesti zasipovali glavno cesto. Budale na kubik.

  5. had pravi:

   @uros: vceraj zvecer sem tole pisal :) k sem videl tvoj tvit, sem se pa spomnil, da moram objaviti zadevo :)

  6. Zankrat živiva v podobnih razmerah, tudi naša hiša je zavita v snežno odejo in tudi sam sem kidal do glavne ceste (kakih 10m). Hvala lepa za letos, hehe.

  7. Katatonikus pravi:

   Živim v bloku in dokler bom v bloku si parkirišč rezerviral ne bo nihče(razen če potrebuje prostor za kaj drugega in to tudi napiše bodisi na vrata bloka bodisi na npr. gajbico). Ni plačal zanj, ni njegov, rezervacija ni mogoča.
   Meni dol visi za to, če mi ga kdo prevzame. Ko avto zapusti parkirno mesto je to mesto ‘up for grabs’.

  8. S pravi:

   Če živiš v bloku je to idealen čas za kreganje! vedno se najde nekdo, ki mu je izpodčasti, da bi primil za lopato in odstranil sneg s parkirišča. Enostavno čakajo da nekdo očisti ter vtaknejo svojega notri. Ko sem še sam živel v bloku smo se z organizacijo parih lotili zadeve bolj organizirano, tako da smo vedno očistili vsa parkirišča (5x komadov smo očistili zelo na hitro).
   Pozitiven del “organiziranega” čiščenja je ta, da s tem privabiš še druge, čeprav samo nekaj premikajo sneg zasanjano, vendar kljub temu želijo biti del tega. To je recimo učinkovit recept za bloke :)
   seveda pa se ne smeš obremenjevati zaradi tistih ki niso čistili, nenazadnje če bi bil celi blok spodaj ter čistil bi že mali dren nastal ;)

   Glede hiš je po mojem čisto odvisno kje stanujejo. Recimo vrstne hiše, ki imajo po možnosti vrt zadaj hiše jim ne preostane drugega kot da sneg enostavno vržejo na pločnik ali cesto. Če gre za hišo z vrtom oz. prostorom kjer bi lahko zmetali sneg, obsojam takšno početje ker s tem ogrožajo druge.
   Sam rad “skidam” pred svojo hišo, ponavadi okoli kjer je parkirišče ter pot ki vodi iz glavne ceste. Vsekakor pa sneg pristane na travnikih oz. ob kraju ceste in pod nobenim pogojem na cesti. …pa včasih tudi potegnem par metrov k sosedom, da jim prihranim malce dela. Malenkost, ki prinese veliko pri medsoseskih odnosih ;)

  9. kawaii pravi:

   V petek sem šla od doma in ko sem včeraj prišla nazaj, je bil na moje parkirnem mestu en ogromen kup snega. Očitno so sosedje mislili, da ne pridem nazaj do konca zime.

  10. Swizec pravi:

   Pri nas se pa pozna da je skoraj sama studentarija v bloku. Se pravi parkirisce ponavadi ni skidano, kadar se ga pa slucajno kdo loti skidat, ga pa skida celega in za vse.

   :)

  11. had pravi:

   @swizec: LOOOOOL :)

   tale resnica mi je pa hudo vsec..

  12. Swizec pravi:

   @had ceprav, lani je vseeno bilo bolj skidano kot letos. Mogoce ker je izginilo vseh pet lopat, ki so bile od bloka … svoje pa valjda nima noben, sej smo v bloku :D

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.