Slovensko kidanje snega si definitivno zasluži objavo na blogu, kot tudi strokovno obravnavo, za katero pa bodo morali poskrbeti v svojih diplomskih nalogah študenti filozofije, ali psihologije. Vendar močno dvomim, da bodo prišli do drugačnih zaključkov, kot je moj – Slovencu avto pomeni vse in zanj bi naredil več kot zase! p.s.: vsaka podobnost z resničnim življenjem je samo plod vaše domišljije!

V Sloveniji poznamo dve vrsti kidanja snega, ki sta odvisni od zgradbe, v kateri “kidalci” živijo:

 • pred hišami
 • pred bloki
 • Obe vrsti imata svoje specifike. Najprej si poglejmo kidanje snega pred stanovanjskimi hišami, kjer lastniki skrbijo da ne bo snega na njihovi posesti, da bodo z avto lahko parkirali na svojo posest in predvsem to, da bodo imeli ob prvih snežinkah vse počiščeno.

  Zelo lepo in prijetno se prebere na prvi pogled. Vendar ker ima večina hiš tudi vrtove in v vrtovih so rože, se jim zdi povsem nesmiselno metati sneg tja, če pa imajo pred seboj cesto. Cesto, ki jo plužijo in na kateri se kup snega iz dvorišča ne bo niti najmanj poznal. Jeap, to je prvi način kidanje snega po slovensko – na cesto s snegom, zakaj bi ga imeli doma na dvorišču.

  kidanje snega


  Malenkosti, kot so to da kidaš sneg tako da ga mečeš sosedu na dvorišče v tem primeru ne bom omenjal, kajti to je spet malce bolj specifična zadeva in bi bilo posploševanje malce težje.

  Sedaj prihajamo k drugemu fenomenu kidanja snega po slovensko. Kidanje snega pred bloki, kjer živi cel kup ljudi in kjer je borba za parkirno mesto bolj pomembna kot borba za vsakodnevno preživetje – avto mora biti parkiran pred blokom, tako da ga gospodar vidi!

  Ta zvrst kidanje se imenuje tudi “gajbice na parkirišču”, “je.be.m ti ….. če tukaj parkiraš”, “zase sem čistil id.io.t”, itd.. Ima zelo veliko imen, vendar so izpeljanke zelo podobne. Pred bloki namreč nikoli ni dovolj parkirnih mest, kajti vsaka družina ima že dve vozili. In posledično, ko zapade prvi sneg se začne boj za preživetje.

  Kdo bo parkiral avto pred blokom, kdo bo čistil sneg, kdo bo zmagovalec in bo imel največjo gajbico na svojem “označenem parkingu”. Zadeva se začne približno tako. Po noči, ko zapade več snega kot ponavadi, ljudje svoj avto očistijo na parkingu. S tem povzročijo kupe okoli svojega avta, ki pomeni “zaščiteno ozemlje”. Ker so imeli prejšnjo noč parkiran avto pred blokom, jim seveda to pripada tudi vse naslednje, snežene, dni.

  Preden gredo iz parkirišča, zaznamujejo svoj teritorij (vsaka podobnost s psi je verjetno zgolj in samo plod moje domišljije) z gajbicami, napisi, lopatami (jeap, tudi to sem že videl in nihče je ni ukradel – le zakaj?). In potem, ko se vrnejo iz službe, opravkov, jih seveda čaka njihovo zasluženo mesto na parkirišču. No, če se zgodi kaj nepredvidenega in kdo drug parkira tja avto, potem sledijo ukrepi – listi na avtu, polomljene antene, zaparkiranje z drugim avtom. In verjetno bi lahko še ljudje, ki živijo v blokih, naštevali stvari ki se dogajajo ob prvem sneženju.

  Lahko pa se seveda tudi motim in se mi zdita ti dve metodi samo “kul”, dejansko pa jih nihče še ni videl, niti uporabil, kajti jaz s temi stvarmi nimam problema. Ravno nasprotno. Počakam da pride junij in se sneg skopni in takrat je zame stvar urejena :)

  Oddam najboljšemu ponudniku!
  sneg

  Dost mam snega za letos!!
  sneg

  Snežene ceste vodijo do nas, snežene ceste peljejo od nas
  sneg na prhovcu