Ko zapade sneg v naši prelepi deželi, se pogovori na družbenih omrežjih začnejo s tarnanjem nad snegom, DARS preseneti sneg, prav tako pa se začne dogajati naš fenomen. Namreč Slovenci smo znani po specifičnem načinu kidanja snega, kateri si zasluži svoj zapis, kot mogoče tudi kakšno strokovno obravnavo, za katero bi morali poskrbeti v svojih diplomskih nalogah študenti filozofije, ali psihologije. Vendar močno dvomim, da bodo prišli do drugačnih zaključkov, kot je moj – Slovencu avto pomeni vse in zanj bi naredil več kot zase! p.s.: vsaka podobnost z resničnim življenjem je samo plod vaše domišljije!

V Sloveniji poznamo dve vrsti kidanja snega, ki sta odvisni od zgradbe, v kateri ljudje, ki kidajo, živijo:

  • pred hišami
  • pred bloki

Obe vrsti kidanja imata svoje specifike. Najprej si poglejmo kidanje snega pred stanovanjskimi hišami, kjer lastniki skrbijo da ne bo snega na njihovi posesti, da bodo z avto lahko parkirali na svojo posest in predvsem to, da bodo imeli ob prvih snežinkah vse počiščeno.

Zelo lepo in prijetno se prebere na prvi pogled. Vendar ker ima večina hiš tudi vrtove in v vrtovih so rože, se jim zdi povsem nesmiselno metati sneg tja, če pa imajo pred seboj cesto. Cesto, ki jo plužijo in na kateri se kup snega iz dvorišča ne bo niti najmanj poznal. Jeap, to je prvi način kidanje snega po slovensko – na cesto s snegom, zakaj bi ga imeli doma na dvorišču. Tega, da kidaš sneg na način, da ga mečeš sosedu na dvorišče, v tem primeru ne bom omenjal, kajti to je spet malce bolj specifična zadeva in bi bilo posploševanje nesmiselno, ampak se tudi v tem najdemo, kajne?

Drug fenomen kidanja snega po slovensko je kidanje snega pred bloki, kjer živi cel kup ljudi in kjer je borba za parkirno mesto bolj pomembna kot borba za vsakodnevno preživetje – avto mora biti parkiran pred blokom, tako da ga gospodar vidi! Ta zvrst kidanje se imenuje tudi “gajbice na parkirišču”, “je.be.m ti ….. če tukaj parkiraš”, “zase sem čistil id.io.t”, itd.. Ima zelo veliko imen, vendar so izpeljanke zelo podobne. Pred bloki namreč nikoli ni dovolj parkirnih mest, kajti vsaka družina ima že dve vozili. In posledično, ko zapade prvi sneg se začne boj za preživetje. Kdo bo parkiral avto pred blokom, kdo bo čistil sneg, kdo bo zmagovalec in bo imel največjo gajbico na svojem “označenem parkingu”.

Vse skupaj se začne približno tako. Po noči, ko zapade več snega kot ponavadi, ljudje svoj avto očistijo na parkingu. S tem povzročijo kupe okoli svojega avta, ki pomeni “zaščiteno ozemlje”. Ker so imeli prejšnjo noč parkiran avto pred blokom, jim seveda to pripada tudi vse naslednje, snežene, dni. Preden se odpeljejo iz parkirišča, zaznamujejo svoj teritorij (vsaka podobnost s psi je verjetno zgolj in samo plod moje domišljije) z gajbicami, napisi, lopatami (jeap, tudi to sem že videl in nihče je ni ukradel – le zakaj?). Ko se vrnejo iz službe, opravkov, jih seveda čaka njihovo zasluženo mesto na parkirišču. No, če se zgodi kaj nepredvidenega in kdo drug parkira tja avto, potem sledijo ukrepi – listi na avtu, polomljene antene, zaparkiranje z drugim avtom. In verjetno bi lahko še ljudje, ki živijo v blokih, naštevali stvari ki se dogajajo ob prvem sneženju.

In sedaj pridemo k zabavi. Zakaj se, v teh čudnih časih, ko smo vsi “nasikani” in nas vsaka malenkost vrže iz tira, “od boga” dano sneženje ne spremenimo v zabavo? Kako sprašujete, ko vam gre sneg in vse težave, ki so povezane z njim, prav pošteno na organ! Zelo preprosto. Verjetno poznate svoje sosede? Če jih, potem jih povabite na skupno kidanje snega, če jih ne poznate, pa je to odlična priložnost, da se spoznate. Namesto, da bi pizdili nad snegom, ga vzemite kot zaveznika, ki bo prinesel k bolj sproščenemu vzdušju v ulici, ali bloku. Seveda se ne smete pozabiti primetno opremiti s kakšnim “šnopcem” in naj zgodbe o tem, kaj ste vse počeli na snegu, ko ste bili mlajši pridejo spontano na plan.

Takšno udejstvovanje ne bo samo zabavno, ampak bo tudi rekreativno. Naslednji dan, če boste predolgo vztrajali, boste dejansko imeli probleme z “musklfibrom”, kot tudi z ritnimi mišicami, vendar je vse skupaj koristno za vas. Edino, na kar morate biti pozorni je, da boste spili dovolj “šnopca”, da slučajno ne zbolite. Pa veliko uspeha pri vašem snežnem udejstvovanju!

Oddam najboljšemu ponudniku!
sneg

Dost mam snega za letos!!
sneg

Snežene ceste vodijo do nas, snežene ceste peljejo od nas
sneg na prhovcu