Plastične vrečke so očitno precej velik problem, saj se z njimi ukvarjajo že vsi. No, tokrat se jih bom dotaknil tudi jaz, čeprav priznavam, da sem bil do nedavnega sam “konzument” teh plastičnih vrečk v trgovinah. V bistvu je šlo celo tako daleč, da sem se odločil da ne grem več v E.Leclerc, ker mi pri nakupu rib in sladoleda prodajalka na blagajni ni želela dati majhne plastične vrečke!

Vendar za razumevanje mojega razmišljanja je treba iti malce nazaj v čas, ko pri nas še ni bilo vseh teh “supertrgovin in velecentrov”, ampak smo kupovali stvari v trgovini – štrcuni, kjer je prodajalka za pultom vse skupaj nabrala in dala v vrečko, ki sem jo ponavadi prinesel s seboj od doma – nova vrečka je namreč stala precej denarja in se je kupila, ko je bila stara raztrgana, ali pa si jo pozabil doma. Doma smo imeli tudi navado, da smo imeli posebno, vrečko iz blaga, za takšne nakupe. In to je ena izmed rešitev, ki jo sedaj uporabljam – posebna vrečka za v trgovino, ki je vedno v avtu.

Ampak še vedno to ni vse. Med lanskim obiskom Amerike sem doživel svojevrstno presenečenje, ki upam, da se nekoč pojavi tudi pri nas. Namreč prodajalec stvari podaja svojemu asistentu, ki jih pridno in natančno zlaga v papirnato vrečko. Vanjo gre veliko več kot v naše male plastične vrečke, poleg tega je ekološko veliko bolj primerna, pa še zloženo je v njej tako, da se ne raztrga in da je optimalno! Kdaj se bo to zgodilo pri nas?


In sedaj da se vrnem k prepovedi plastičnih vrečk v trgovinah – govorim namreč o tistih majhnih vrečkah, v katere trpamo stvari, da jih lažje potem zložimo v prtljažnik avtomobila in ki jih doma direktno mečemo v smeti. Sam sem nekoč testiral samega sebe in ugotovil, da sem prinesel domov 11 plastičnih vrečk, ki so romale v koš za smeti!

Zelo ekološko, ni kaj, vendar sem zraven štejem tudi vrečke, ki jih dobim na oddelku za zelenjavo in oddelku za ribe – tudi te vrečke so problematične in ne samo tiste za blagajano, da ne bo pomote.

Ko sem že pri plastičnih vrečkah. Zakaj hudiča bi moral plačati za večjo plastično vrečko, kjer je odtisnjen logotip in napis verige trgovin, kjer sem kupil? To je oglaševanje in ne samo to, da bi morala biti vrečka zastonj, celo plačano bi moral dobiti, ker jo uporabljam, oz. nosim okoli in delam za njih “reklamo”.

Včeraj sem opazil, da se v Italiji nekaj spreminja v tej smeri. Namreč da trgovine ukinjajo plastične vrečke in se jih ne bo dalo več dobiti – vendar imajo zalog še za par mesecev in do takrat jih bodo še vedno “delili” in prodajali.

Potem bomo končno začeli uporabljati vrečke za večkratno uporabo, kajti edini način je očitno, da se neka stvar popolnoma prepove. Šele potem se stvari začnejo spreminjati. Vendar bomo na oddelku za zelenjavo še vedno le to tlačili v plastične vrečke, ki jih pri nakupu jabolk, mandarin, pomaranč, limon, kivija, banan, dveh glav solate, pora, grozdja in hrušk, niti ni tako malo. In smo rešili samo del problema – mogoče pa se da drug del rešiti s preprosto uporabo papirnatih vrečk, kot so nekoč to počeli v specializiranih prodajalnah sadja in zelenjave.

Jeap, prepoved je edini način, da se kaj spremeni. In če bo zaradi manj vrečk manj onesnaženo okolje, oz. če bo manj emisij izpustov v zrak in bodo naša smetišča bolj “ekološka”, sem za prepoved plastičnih vrečk v trgovinah. Nekdo bo pač moral odkriti drugo tržno nišo, predvsem pa bodo morale trgovine začeti ponujati nove storitve, o katerih do sedaj niso razmišljali – zlaganje v papirnate vrečke, zlaganje v prtljažnik – čas je, da nam trgovine ponudijo dodatne storitve, k katerih jim do sedaj ni bilo potrebno niti razmišljati!

29 Responses to Sem za prepoved plastičnih vrečk v trgovinah in uvedbo dodatnih storitev v trgovinah

 1. primoz pravi:

  Samo da ne bo čez pol leta, ko bomo banali plastiko in spet uvedli papirnate škrniclje, kdo ugotovil, da izdelava papirnatega škrniclja naredi ful večjo ozonsko luknjo kot izdelava plastične vrečke.

 2. tina pravi:

  živjo,
  mene pa zanima, če kdo ve, kaj je s tistimi tankimi vrečkami, ki jih dobiš recimo v merkiću na blagajni ali na zadjezelenjava oddelku, na njih namreč piše, da se jih lahko da v snovne odpadke, kar najbrž pomeni kompost??? to najbrž pomeni, da so biorazgradljive in če so primerne za kompost, se verjetno razgradijo v nekaj tednih?

 3. had pravi:

  @tina: zanimivo vprasanje, na katerega pa na zalost ne vem odgovora.. sam sicer dvomim da so razgradljive? ampak ne bom nic trdil..

  @primoz: definitivno se bo nasla kaksna pobuda, da se ukine tudi to in da ljudje zacnemo s seboj nositi steklenice, kamor bomo tocili mleko, posode, kamor bomo dali sadnje in zelenjavo in vse ostale stvari.. vse se da :)

 4. Aljaz pravi:

  Tule se pa žal ne strinjam. Gledano globalno, so papirnate vrečke manj ekološke. Za njihovo izdelavo se porabi več energije, poleg tega pa morajo zanje padati drevesa. Zadnjič sem prebral tudi mnenje ene strokovnjakinje (pozabil kje), da je papir možno reciklirati samo 2-3x, medtem ko je “plastiko” možno praktično neskončno-krat. Če bi “plastične” vrečke striktno reciklirali, bi bila bilanca na koncu močno v prid “plastike”.

  Poleg tega imam občutek, da so pri tej gonji proti “plastičnim” vrečkam v ozadju neki drugi interesi. Polnih ust ekologije so tisti, ki so ugotovili, da je tole dober biznis in da je tukaj mogoče potegniti precej denarja od države. Pa še javno mnenje jim je naklonjeno. Kaj bi še lahko hoteli boljšega?

  Da se razumemo – sem proti onesnaževanju. Vendar pa mislim, da so razni Lafargi, TEŠ-i in podobno precej večji problem kot pa populistične “plastične vrečke”.

 5. had pravi:

  @aljaz: odlicen komentar, s katerim se strinjam.. no, naravovarstveniki tudi ne bi bili zadovoljni s papirnatimi vrečkami, kot niso s plastičnimi.. ampak če imam že možnost izbire, sem za papirnate vrečke..

  če bi ljudje res ločevali, bi bile stvari precej drugačne in bolj preproste.. ampak navada je železna srajca..

 6. andraz pravi:

  had, ze veckrat je bilo dokazano, da so plasticne vrecke novih materialov bistveno manj problematicne kot papirne. Papirna industrija porabi bistveno vec energije, bistveno vec kemikalij za izdelavo papirnatih vreck kot primerljiva plasticna industrija. S tem da ima papir zaradi fizikalne sestave problem pri stevilu reciklaz. Zaradi unicevanja vlaken se papir lahko reciklira le nekajkrat, pa se to vsakic zgubi na elasticnosti in vzdrzljivosti. Pri plasticnih vreckah tega problema ni.

  Torej, reklame proti plasticnim vreckam so zavajaje naroda, ki se premalo zaveda, da je problem drugje: pri locevanju odpadkov in odvoz na temu primerna mesta, da jih lahko solidno recikliramo, Ne pa metanje v nelegalne jame, odvoz v gozd in, kot velikokrat vidim pri sosedih v Begradu, zaziganje salonitk in posledicno cudenje, zakaj ne gorijo.

  Prava alternativa plasticnim vreckam so vrecke iz blaga. Toshl vrecke :). Druga alternativa so inovativnejsi “plasticni” materiali.

 7. jokeman pravi:

  Problem plastičnih vrečk: http://www.youtube.com/watch?v=GLgh9h2ePYw

  Jaz večinoma vzamem kar kartonasto škatlo, ki jo lahko brezplačno vzameš v marsikateri trgovini. Po uporabi se jo pa vrže v smetnjak za papir.

 8. jakasibicekaka pravi:

  kolikor se da, kupljene stvari zmečem v platneno vrečko ali pa kr v torbo/rukzak, ki ga mam večinoma s sabo.

  @aljaz @andraz: maš point, sigurno so zadeve zelo meglene in dandanes težko komu kaj verjameš.

  Je potrebno narediti nekaj korakov naprej pri ločevanju in ozaveščanju naroda. Naših potrošniških buč.

 9. Tjasa pravi:

  Tudi jaz ne prisegam na papirnate. Najbolje je imeti komplet torbic in jih uporabljati znova in znova.
  Jaz imam že 2,5 leti dve nakupovalni Flip&Tumble (neuničljivi, kot je videti), že dobro leto pa tudi 5 Flip&Tumblovih “produce” bags.
  http://www.flipandtumble.com/shop.html#producejumplink
  (Nakupovalne se dobi tudi v Samsonite Outletu za Bauhausom v LJ).

 10. Matej pravi:

  Na spletni strani Državnega zbora RS je objavljen (še nepopolni) predlog Zakona o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk, ki uvaja novi, dodatni okoljski prispevek na nakupovalne vrečke.

  |E272A81C6CD30E28C1257806003AB8CB&showdoc=1

 11. (jm) pravi:

  Morda ne bo odveč dodati, da imajo v Indiji že “plastic free” področja, kjer dejansko v trgovinah ne dobiš drugačnih kot papirnatih vrečk. In, če zmorejo tam, zakaj ne bi zmogli pri nas?

  Res pa je to tam, zaradi splošne ravni kulture, to še malce večji problem.

  Enako sem letos v Tuniziji, na obrobju puščave, videl precej veliko področje, posejano z majhnimi grmički, na vsakem pa par plastičnih vrečk. Ogabno!

 12. had pravi:

  @(jm): prva stvar pri pristanku v egiptu na letaliscu so bile plasticne vrecke.. in ni jih bilo malo… ogromno jih je bilo.. :(

 13. Zalb pravi:

  Tudi sam sem na vrečkah “najboljšega soseda” opazil znak, da so bio razgradljive…. Hmmmm?

 14. ZonPjer pravi:

  Je bilo pred dnevi na slo tv, da so mojstri, ki so organizirali nedavno čiščenje slovenije, prinesli neko peticijo za ukinitev plastičnih vrečk pri nas. Izjava je bila, da to ni mogoče, ker ni v skladu z evropsko zakonodajo in kajvemkajše. Pa so dosegli dodatno obdavčitev ali nekaj takega. Ampak, zdej pa mene zanima, KAKO LAHKO ITALIJA PREPOVE, ČE JE TUDI ČLANICA EVROPE, SLOVENIJA PA NE?! Nekdo se spet dela norca ali je pa šalabajzer na področju zakonodaje.

 15. primoz pravi:

  polietilen, iz česar so večinoma vrečke, na zraku in soncu razpade v nekaj letih. V zadnjem času mu dodajajo aditive, ki razgradnjo pospešijo. Meni se to ne zdi rešitev, boljše se mi zdi poudarjati reciklažo, ki je pogojena s pravilnim (ločenim) odlaganjem. Verjetno pa vzgoja v tej smeri traja kako generacijo do dve.

 16. andraz pravi:

  ne razumem, zakaj prepovedat plasticne vrecke, ce s tem ne naredimo takorekoc nic pametnega? Ja, obdavcit mogoce, in s tem silit ljudi k tekstilnim vreckam in vzgoji otrok. Ne pa kot alternativo uvajat papir.

 17. had pravi:

  @andraz: vseeno nastane problem pri zelenjavi recimo.. bos imel s seboj 10 tekstilnih vreck? papir se da lepo reciklirati – vsaj naj bi se dal..

  ampak to je samo del problema.. kaj pa vsa embalaza – plastenke, embalaza od mleka, itd… tega je neskoncno..

  @zonpjer: za italijane veljajo druga pravila kot za nas, ocitno :)

 18. andraz pravi:

  ja, tam je problem, ampak kako so pa to resevali 30 let nazaj? In ne, papir ni lep material za reciklazo. Samo zdi se nam.

  hehe, je pa fajn, da smo tako strastni glede teh reci. Nam vsaj ni vseeno.

 19. J pravi:

  ZA papirnate vrecke, a surovino zanjo bi bilo potrebno pridobiti drugace kot sedaj…

  »Gutenbergovo biblijo, prvo natisnjeno knjigo, so natisnili na konopljin papir. Skoraj 600 let kasneje je knjiga še vedno v odličnem stanju.«

 20. had pravi:

  @j: sem za! :)

 21. sonček pravi:

  Že kar nekaj časa sem pristaš vrečk za večkratno uporabo, verjetno me je v to pahnil Mercator, ki jih je na začetku talal vsem uporabnikom Pike. In sem se tako navadila na njih, da sploh ne uporabljam drugih vrečk. Ter seveda eno platneno Simobilovo, ki je prijetna za oko in dovolj velika za manjši nakup.
  Sam problem leži predvsem v tem, da ljudje enostavno ne ločujejo ali pa še lepše, smeti, v tem primeru vrečke, enostavno odvržejo sredi gozda. Z reciklirane plastike se da ogromno stvari narediti in mi je všeč, da smo Slovenci vedno bolj zavedni, ko pride do ločevanja. Dobim pa vse možne izpuščaje, ko grem mimo smetnjaka, kjer se ločeno zbirajo odpadki, in vidim, kako se iz smetnjaka, na katerem piše PAPIR ali STEKLO, bohoti plastična vrečka. Jah …
  Če pa že hočemo biti eko, pa lahko začnemo s preprostim odhodom v službo/šolo itd z javnim prevozom. Ne, to pa ne. Vsi bi se odpovedali plastičnim vrečkam, to, da morajo pa 5m peš, pa ne :)

 22. Krc pravi:

  Stvar je spet samo v človeških glavah, tako kot pri problemu avtomobilskih nesreč in vedno novih zakonov. S sabo je potrebno imet vedno vrečko pa je. In ko jo po določenem času zdrajsaš, jo daš v reciklažo.

  @Vini – Like!

 23. Poslovni-utrip.si pravi:

  plastična vrečka ni problem, problem so ljudje, ki jih odmetavajo v naravo. Če jo recikliraš pa najbrž ni nič bolj neekološka kot drugačne vrečke.

 24. Boštjan pravi:

  Aljaz in ostali “zagovorniki” plastičnih vrečk, češ da so okoljsko bolj sprejemljive kot papirne če se jih reciklira…

  Če in samo če se reciklira…
  S tem pa nastopijo naslednji probemi in vprašanja:
  – vrečke so iz različnih vrst plastike, če jih ne ločiš na posamezne vrste nisi storil nič in je tako gmoto praktično nemogoče reciklirati – teoretično seveda ni, vendar bi šlo za to ogromno energije & denarja
  – vrečke imajo barvila, ki so še bolj raznolikih kemijskih formul kot plastika sama
  – za izdelavo plastične vrečke rabiš razmeroma čiste surovine, za papirnato pa tega ne rabiš, kot to potrebuješ za bel papir
  – tudi če se plastične vrečke sežge pri čemer se dobi nekaj energije, je ta energija umazana in fosilna -> vse plastične mase so v osnovi iz nafte, torej to ni CO2 nevtralno kot nekateri propagirajo

  Stvari torej niso črno belo v prid plastike…

 25. andraz pravi:

  vsekakor niso stvari nikoli crno bele. In ja, omenjene reci so najvecji problemi, ki pa so spet zelo podobne pri papirnatih receh:
  – barva na papirju se vedno, kljub zakonom v zahodnih drzavah, predstavljajo reciklazni problem
  – pri papirnati vreci je res, da ne rabis zelo ciste surovine, a rabis bistveno vec energije kot pri izdelavi plasticne.
  – zaziganje novih plastik je v resnici relativno neskodljivo. Sploh v kontroliranem okolju. Spet pa je problem v tem, da so vrecke se vedno iz “mesanih” materialov. Tukej je pri papriju problem bistveno manjsi, a obstaja

  problem papirja je v bistvu predvsem v potrebni energiji in v odplakah, ki jih reciklaza papirja ustvarja. In to sta dva tako velika problema, da se papirnate vrecke najbrz ne izplacajo. Vsekakor ne toliko, da bi prepovedovali plasticne. In energija, ki je potrebna za papirnato industrijo, prihaja jasno da iz neobnovljivih virov v veliki vecini. Sanjanje o tem, da bi vso elektriko pridelovali iz obnovljivih virov, pa ni resno. Vsaj ne v Sloveniji in vsaj ne v naslednjih 50 letih.

  se enkrat, naj se rec obdavci in se s tem denarjem izobrazuje ljudi v reciklazo in se s tem mogoce pribliza cena vreck, narejenih iz skroba in ostalih zelo inovativnih materialov (ki pa spet niso samo pozitivni)

 26. rozinca pravi:

  za nakup v trgovskem centru uporabljam škatle, ki jih imam v avtu in potem vse samo z vozička preložim… je tudi bolj udobno za prenašat potem v hiši

  za ostale nakupe tako na hitro pa uporabljam platneno vrečko, v katero gre dosti stvari, pa še na ramo jo lahko dam, tako da praktično….

  sem pa opazila, da trgovci zelo radi tlačijo v plastične vreče in ko svojo postavim na pult in prosim, če že, da mi zloži v mojo vrečo, te pa čudno gleda… in vedno pripomnim… bodimo malo bolj ekološki :)

  naj ukinejo plastiko oz. zastonj plastiko… naj bo pa vrečka plačljiva, se bo hitro folk navadil na nošenje vreče s sabo :)

 27. Damjan pravi:

  Plastične vrečke niso rešitev, prav tako ne papirnate. Treba se je vrniti k stari šoli. Cekr ali vrečke iz blaga za večkratno uporabo.

  Midva prakticirava vožnjo nakupovalnega vozička do avta, kjer vso robo zloživa v večjo, temu namenjeno, torbo. Vrečko uporabim samo pri zelenjavarju, pa še to bo treba nekako rešiti.

 28. Polona pravi:

  Spar (v Cityparku) je grozen okoli tega pakiranja sadja & zelenjave, ker ti oni stehtajo in zalepijo in je vsaka stvar v svoji vrecki …. Groza. Tako, da tam protestno ne kupujem nicesar vec od sadja & zelenjave. V Mercatorju pa vse nalepkice prilimam na kaksno buco ali kaj podobnega, pa potem blagajnicarka obraca tisto buco okol in okol, da lahko vse blokira. Se mi vcasih prav nasmeje. :))

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.