Plastične vrečke so očitno precej velik problem, saj se z njimi ukvarjajo že vsi. No, tokrat se jih bom dotaknil tudi jaz, čeprav priznavam, da sem bil do nedavnega sam “konzument” teh plastičnih vrečk v trgovinah. V bistvu je šlo celo tako daleč, da sem se odločil da ne grem več v E.Leclerc, ker mi pri nakupu rib in sladoleda prodajalka na blagajni ni želela dati majhne plastične vrečke!

Vendar za razumevanje mojega razmišljanja je treba iti malce nazaj v čas, ko pri nas še ni bilo vseh teh “supertrgovin in velecentrov”, ampak smo kupovali stvari v trgovini – štrcuni, kjer je prodajalka za pultom vse skupaj nabrala in dala v vrečko, ki sem jo ponavadi prinesel s seboj od doma – nova vrečka je namreč stala precej denarja in se je kupila, ko je bila stara raztrgana, ali pa si jo pozabil doma. Doma smo imeli tudi navado, da smo imeli posebno, vrečko iz blaga, za takšne nakupe. In to je ena izmed rešitev, ki jo sedaj uporabljam – posebna vrečka za v trgovino, ki je vedno v avtu.

Ampak še vedno to ni vse. Med lanskim obiskom Amerike sem doživel svojevrstno presenečenje, ki upam, da se nekoč pojavi tudi pri nas. Namreč prodajalec stvari podaja svojemu asistentu, ki jih pridno in natančno zlaga v papirnato vrečko. Vanjo gre veliko več kot v naše male plastične vrečke, poleg tega je ekološko veliko bolj primerna, pa še zloženo je v njej tako, da se ne raztrga in da je optimalno! Kdaj se bo to zgodilo pri nas?


In sedaj da se vrnem k prepovedi plastičnih vrečk v trgovinah – govorim namreč o tistih majhnih vrečkah, v katere trpamo stvari, da jih lažje potem zložimo v prtljažnik avtomobila in ki jih doma direktno mečemo v smeti. Sam sem nekoč testiral samega sebe in ugotovil, da sem prinesel domov 11 plastičnih vrečk, ki so romale v koš za smeti!

Zelo ekološko, ni kaj, vendar sem zraven štejem tudi vrečke, ki jih dobim na oddelku za zelenjavo in oddelku za ribe – tudi te vrečke so problematične in ne samo tiste za blagajano, da ne bo pomote.

Ko sem že pri plastičnih vrečkah. Zakaj hudiča bi moral plačati za večjo plastično vrečko, kjer je odtisnjen logotip in napis verige trgovin, kjer sem kupil? To je oglaševanje in ne samo to, da bi morala biti vrečka zastonj, celo plačano bi moral dobiti, ker jo uporabljam, oz. nosim okoli in delam za njih “reklamo”.

Včeraj sem opazil, da se v Italiji nekaj spreminja v tej smeri. Namreč da trgovine ukinjajo plastične vrečke in se jih ne bo dalo več dobiti – vendar imajo zalog še za par mesecev in do takrat jih bodo še vedno “delili” in prodajali.

Potem bomo končno začeli uporabljati vrečke za večkratno uporabo, kajti edini način je očitno, da se neka stvar popolnoma prepove. Šele potem se stvari začnejo spreminjati. Vendar bomo na oddelku za zelenjavo še vedno le to tlačili v plastične vrečke, ki jih pri nakupu jabolk, mandarin, pomaranč, limon, kivija, banan, dveh glav solate, pora, grozdja in hrušk, niti ni tako malo. In smo rešili samo del problema – mogoče pa se da drug del rešiti s preprosto uporabo papirnatih vrečk, kot so nekoč to počeli v specializiranih prodajalnah sadja in zelenjave.

Jeap, prepoved je edini način, da se kaj spremeni. In če bo zaradi manj vrečk manj onesnaženo okolje, oz. če bo manj emisij izpustov v zrak in bodo naša smetišča bolj “ekološka”, sem za prepoved plastičnih vrečk v trgovinah. Nekdo bo pač moral odkriti drugo tržno nišo, predvsem pa bodo morale trgovine začeti ponujati nove storitve, o katerih do sedaj niso razmišljali – zlaganje v papirnate vrečke, zlaganje v prtljažnik – čas je, da nam trgovine ponudijo dodatne storitve, k katerih jim do sedaj ni bilo potrebno niti razmišljati!