Osel gre včasih tudi na led, bi lahko rekel ob tej prigodi, ki se mi je zgodila danes. Namreč nekje na spletu sem naletel na oglas – The Diversity Visa (DV) Program, ki omogoča:

Each year, the Diversity (DV) Program makes 50,000 immigrant visas available to people from all over the world a visa through the Diversity Visa Program you and your family will be authorized to live and work permanently in the United States.

Glede na to, da bo treba iti s projektom Oust.me “s trebuhom za kruhom” na drugo celino, se mi ta ideja niti ni zdela tako slaba. Zakaj pa ne bi poskusil svoje sreče tudi jaz – če že ne igram lota, pa lahko mogoče dobim Green Card za ZDA.

In sem izpolnil podatke, v bistvu sem vpisal samo ime, priimek, svoj elektronski naslov in dodal še GSM telefonsko številko. Glede na to, da je to loterija, me je drugi korak presenetil (sicer povsem neupravičeno) – namreč cenik storitev – 69$ in 139$ (odvisno od časovnega obdobja v katerem ti oni ponujajo urejanje teh podatkov in vsega ostalega).

Ker nisem osel iz prvega stavka tega zapisa, sem se preprosto odločil, da tole ne bo zame, oz. da pač vseeno dam denar rajši naši loteriji in mogoče zadanem kaj več, kot pa Green Card.

Ne mine pol ure, ko dobim klic iz telefonske številke +44 (kar je UK) in se mi prijazen glas na drugi strani začne zahvaljevati za sodelovanje v tej “loteriji”. Jaz ji takoj na začetku razložim, da me stvar ne zanima, saj sem se premislil in ne bom sodeloval v tem “tekmovanju”. Seveda je to ni ustavilo, da mi ne bi začela razlagati vse skupaj od začetka in me ni niti pustila do besede.

Kmalu je prišla na preverjanje podatkov o meni in ko sem ji ponovno povedal, da se bom poslovil, ker sem se premislil glede tega – preveč vsiljive stvari so mi vedno sumljive!, me je vseeno prosila, da mi do konca razloži in mi da telefonske številke in vse ostalo, kar potrebujem, če bi se vseeno premislil. Pa sem si rekel ok, pa naj mi razlaga do konca, saj jo imam čas poslušati, oz. me ne moti.

Če koga kaj zanima o Green Card programu, me lahko mirne duše vpraša! Ko je dobila moje osebne podatke in mi razložila (četrtič) vse prednosti njihove loterije, sva prišla do zanimivejšega dela. Do plačila te usluge, ki je jaz seveda nisem izvedel. Povedala mi je ceno in kaj to pomeni in me prosila, če lahko plačam sedaj online??! Seveda sem se vrnil par stavkov višje in ji razložil, da me sedaj to ne zanima in da tudi ne morem tega narediti, ker nisem za računalnikom in bom tam v parih urah.

Prijazno se je ponudila, da kar ona naredi preverbo, katero kartico uporabljam in preveri, če se lahko ozvrši transakcija iz mojega imena???? WOOOOOT???? In tukaj se je moj prijazen glas spremenil v vpitje. Predvsem me je zanimalo kaj se gre, oz. kako lahko to ona naredi, če nima podatka o številki moje kreditne kartice, kot tudi CVC ali CVV kode? Odgovori mi, da lahko preveri, če obstaja v Sloveniji kartica na moje ime???

Ups, tole pa mi ni všeč sploh. Vprašal sem jo, če sem ji dovolil, da naredi takšno poizvedbo, oz. kako lahko ona namesto mene dela stvari. In je začela zgodbo povsem na drugem koncu pojasnjevati in da ni tega želela narediti tako… Bullshit – vprašal sem jo, kako naj jaz vem, da mi ne poskuša samo ukrasti identitete, glede na njeno obnašanje in način s katerim je poskušala na vsak način izsiliti moje plačilo.

Ko sem ji povedal, da mi tole vse skupaj smrdi in da je mogoče čas, da jaz tole preverim pri Ameriški ambasadi v Ljubljani, pa se je spremenil ton in predvsem se je vse skupaj končalo, saj je na hitro odložila telefon in zveza je bila prekinjena?!

Seveda me je vseeno zanimalo, če je kakšen podatek na spletu o USAFIS organizaciji in sem našel tole
USAFIS organization real or scam?

However, there is a real Diversity Visa Lottery Program, and there are countless websites offering to handle the entering process for you for a fee. These aren’t necessarily scams per se, meaning they will do what they say – which is to apply for you to be in the DV lottery. The catch here is that entering the DV lottery is absolutely free if you do it yourself, while these companies charge hundreds of dollars simply to fill out a piece of paper for you and mail it to the USCIS. Many charge you, and you’ll never hear from them again.

Ups.. Tole pa je nekaj drugega, kot USAFIS ponuja, kajne??

No, osel iz naslova sicer nisem povsem, sem bil pa blizu – in še enkrat znova se je pokazalo – there ain’t no such thing as a free lunch