Gostujoči zapis je napisal sobloger Swizec Teller, ki ga lahko berete na swizec.com ali mu sledite na Twitterju @swizec.

“Če vas lahko pripravijo do postavljanja napačnih vprasanj, jih odgovor ne rabi skrbeti” ~ Thomas Pynchon

V začetku decembra se nam obetajo volitve, bile naj bi predčasne, ker da so se v vladi nekaj zbunili in več nočejo delat. Zdaj pa imamo vsesplošno prosjačenje za zaposlitve, da oni pa bi vseeno delali, samo da raje delajo če so glavni.

Jaz pa bi se raje ustrelil v koleno kot volil.

Tako nekako bi lahko opisal trenutno stanje slovenske politike – vem samo, da se ne splača prižigat televizorja, poslušati radia; zadnje čase človek niti na internetu nisi več varen. Povsod se samo nekaj obljublja in debatira o stvareh, ki sploh niso pomembne.

Mar rabimo pokojninsko reformo? Ali vlada zapravlja preveč denarja? Menda ni služb! Službe bojo? A je ta pa ta politik že kadil travo? Je Kresalka dala več za čevlje kot povprečna ljubljančanka? Sploh rabimo ženske v politiki? Mogoče pa politike preveč plačujemo?

In tako naprej in naprej, brez repa in glave.

Edino kar lahko človek iz dogajanja izlušči je dejstvo, da ima Slovenija resne probleme in da niti en od politikov na tapeti ni sposoben glede tega česarkoli storiti. Drznil bi si celo trditi, da se niso voljani niti potruditi.

Seveda, kako pa drugače, saj oni niso nič krivi! Tisti tadrugi je ušpičil, oni niso imeli nič zraven. Globalna kriza je bila! Ta prasica! Tako kot ljudožerci, vedno je pleme na drugi strani hriba tisto, ki napada turiste.

Ako me spomin ne vara smo se v situaciji znašli, ker je nedko dejansko skušal za našo ubogo deželico nekaj storiti. Kljub vsem napakam, je Pahor vsaj skušal kaj narest. Ne morem reči, da mu je uspelo, zagotovo pa je pokazal dovolj truda, da je šel v nos vsem ostalim politikom – to ne gre, veste, da bi politika kaj naredila. Je treba takoj predčasne volitve.

In kaj je storilo ljudstvo?

Jah nič, ob najmanjšem dražljaju so napadli z vilami in motikami. Ne ne, tako se pa ne bomo šli! Da bi delali par let dalj? Pa kaj ste vi nori gospodje politiki? MI, da bi delali? Ne ga no srat, saj bojo tisti tadrugi, tisti, ki bojo gospodarstvo rešili. Nam ni treba, mi hočemo lepo počivat.

Dajte no, kako je ljudem lahko odveč delati do nekaj čez 60? Razumljivo, da nekdo pri 60 ne more delati enako in isto kot dvajsetletnik, ampak dandanes gospodje pri 70-ih lahko doma čisto lepo poskrbijo za živino in na roke pokosijo travo, da samo gledaš. Ampak da bi pa v pisarni papirje prekladali? O ne, to pa ne, so prestari, veste. Ne morejo.

Ampak saj ni važno, konec koncev res nima smisla vračati pravic, ki so si jih delavci tako mukoma priborili med francosko revolucijo, mi smo jih pa lepo podedvali, ko je bila ob neki menjavi režima ravno prilika.

Pomembnejše je dejstvo, da poteka svetovna krizam, da imamo prvi globalni protest v zgodovini – “occupy” gibanje, da imamo gibanje proti marsikateremu vladnemu početju – “anonymous”. Obe gibanji se upirata aktivno, eni s kampiranjem na ulicah, drugi z internetnimi napadi na vladne in drugačne institucije.

Kaj pa imamo v Sloveniji? Tri šotore pred borzo in celo množico ljudi, ki se raje ukvarja s tem ali ima nek poslanec za 10 eurov previsoko plačo – je lažje kot zastavljati resna vprašanja.

Volitve v Sloveniji so res postale zgolj peskovnik starcev in medijska tiskarna denarja. Vprašajmo se raje kakšno dodano vrednost nam politika sploh prinaša? Zakaj že vsaj 10 let volimo vedno iste face? Zakaj nihče ne zbere jajc, da bi rekel “Kriv sem, sprejel sem odločitve, izgledale so dobro, a so se izkazale za slabe. Dajte mi še eno možnost”.

Zakaj?

Zato ker bi ga neumni Slovenci na mestu linčali. Politika z jajci preprosto ne bi prenesli, prestrašilo bi jih tiste, ki volijo. Kar naenkrat bi njihov glas dejansko imel neko težo, ne bi bil več zgolj pivska debata ampak bi morebiti dejansko kaj spremenil.

Ampak to je zgolj simptom.

Problem v Sloveniji niso naši politiki, problem smo mi sami. Preprosto nimamo jajc priznati, da smo sami svoje sreče kovač. Toliko vika in krika o brezposelnosti – redkokdo pa se spomni, da lahko službo ustvari tudi sam. Toliko stokanja, da ni služb za diplomirane izobražence – dragi diplomiranec, ki v času instantne komunikacije ne moreš najti dela, ki ga lahko opravljaš na daljavo … bedak si.

Jokanje o poslancih in parlamentu, ki da zapravi preveč denarja – zakaj jih pa potem plačujemo? Očitno ni dovoljšnje dodane vrednosti … kaj ko bi omejili velikost strank? Zmanjšali število sedežev v parlamentu? Saj je dovolj en parlamentarni predstavnik na stranko, zakaj jih rabimo več?

Da samega suženjstva narodom od katerih je odvisno naše preživetje sploh ne omenjamo. V nedeljo je na TEDxLjubljana Jure Aleksejev lepo povedal – v vzhodni evropi se malo spričkajo pa bomo celo zimo zmrzovali brez plina.

Ken Livingston je nekoč zapisal: “Če bi volitve karkoli spremenile, bi jih prepovedali”; razvijmo misel dalje – če bi politika karkoli spremenila, bi jo kapital že ukinil. Razmislite.

~ Swizec Teller, Slovenec

Gostujoči zapis je kategorija namenjena vsem bralcem bloga had.
Že pred časom je par bralcev izrazilo željo, da bi s svojimi prispevki gostovali pri meni, oz. da bi jaz objavil njihove zapise. Marsikdo ki bere bloge, tudi zapiše kakšno zanimivo stran, jo fotografira, vendar si zaradi parih prispevkov ne želi odpirati bloga. Nekaj časa sem okleval, premleval, če si res želim tega in ugotovil, da moram narediti nekaj v to smer, sicer izgubi pomen par stvari, ki jih že ves čas bloganja zagovarjam. Namreč najti sinergijo z ljudmi, ki so kompetentni in sposobni in vedno veliko in jim ponuditi, da prispevajo zapise, mnenja, fotografije. Sicer je bila to moja teorija za množične medije, vendar se povsem preprosto lahko aplicira na bloge. Seveda, če boste bralci to želeli.

In tukaj vam dajem možnost. Ob nedeljah Vaše zapise bom objavljal zapise v kategoriji Gostujoči zapis, ki bo sestavljena iz vaših prispevkov. Če ne bo nobenega odziva, bo blog v nedeljo brez zapisa, kar pa mogoče sploh ni tako slabo :)

Kaj dobite vi? Prostor za objavo na enem najbolj obiskanih blogov v Sloveniji je v bistvu vse kar vam lahko ponudim. In to, da vas bo prebralo veliko več ljudi, kot če bi bili na svojem. Na ž si ne morem privoščiti da bi plačeval vaše prispevke, tako da je to pro-bono.
Kaj dobim jaz? Vsebino, ki se bo razlikovala od moje in bo mogoče pritegnila še kakšnega bralca več.

Pravila igre morajo biti vnaprej jasna:
– vsak prispevek bom prebral in presodil če je primeren za objavo. Če bo odgovor negativen, ga bom tudi poskusil obrazložiti preko maila.
– zapisi naj bodo informativni, oz. naj imajo svojo vsebino (tega, kaj je kdo jedel za zajtrk, ne bom objavljal)
– trači, ki nimajo nobenega verodostojnega dokaza, ne bodo objavljeni
– politična stališča naj bodo podkrepljena z dejstvi in ne zgolj natolcevanje
– če boste poslali fotografije, naj bodo vaše avtorsko delo (fotke iz interneta objavljate na Siolu!)
– komercialni zapisi o tem, kako je vaš portal oh in sploh, ne bodo objavljeni
– obvezno mi morate sporočiti kako naj vas podpišem

To je to. Če je še kakšen predlog, vprašanje, diapozitiv, karkoli, me lahko kontaktirate na mail info @ had.si, kamor lahko tudi pošljete svoje prispevke.

29 Responses to 4-ega ne bom volil – gostujoči zapis – Swizec

 1. smoger pravi:

  Jaz grem na volitve prečertat (=onesposobiti) volilni listek.

 2. wick3tgirl pravi:

  Tudi jaz sem na tem, da ne bom volila, ampak me moti, da potem kot prava Slovenka se ne bom mogla pritoževati čez njihova dejanja. To, pa ja ne gre ;) Najraje bi šla v tujino, če bi mi trenutne življenjske okoliščine to dopuščale. Ne toliko, ker je drugje tako zelo drugače, ampak da vsaj ne gledam istih obrazov tam gor.

  A če oddam neveljaven listek, se lahko pritožujem al je to pač državna nepokorščina, al kaj?

 3. jin pravi:

  Hah, če smo problem mi sami, potem nima res nobenega smisla nergat, ker bomo na oblast v vsakem primeru izvolili same podobne tipe :) Novi obrazi gor al dol.

 4. David P pravi:

  “””Kaj pa imamo v Sloveniji? Tri šotore pred borzo in celo množico ljudi, ki se raje ukvarja s tem ali ima nek poslanec za 10 eurov previsoko plačo – je lažje kot zastavljati resna vprašanja.”””
  Swizec, popolnoma zamujaš zasedbo Filozofske fakultete. Zasedba poteka od srede in vzpostavlja platformo za kritičen premislek ne le univerze, ampak tudi širše. Drugače pa bistvo dogajanja “15o” pred Borzo ni šotorjenje, ampak spet platforma. V mesecu se je zvrstilo precej programa, ki je dal temelje za zasedbo FF. Je pa potrebno razumeti, da sta obe zadevi trenutno v fazi strukturiranja nekega novega, odprtega političnega procesa, in vzpostavljanja infrastrukture zanj – konkretne zahteve in pobude pa so stvar konsolidacije politične volje stališč vpletenih posameznikov.
  Pridruži se na http://www.facebook.com/mismouniverza

 5. (jm) pravi:

  Jaz sem to storil na preteklih dveh volitvah. Uspešno ste mi najprej izvolili Janšo, drugič Pahorja. Zato sem letos storil drugače. Grem pogledat od blizu, ali se res ne da nič narediti.

  Marko Pavlišič – kandidiram v IV. volilni enoti, 11. volilni okraj, se pravi del Domžal, Mengeš in Trzin na Državljanski listi Gregorja Viranta.

  Moja razmišljanja lahko preberete na mojem blogu (imedi.si/blog/jeanmark/). Od začetka volilne kampanije ne pišem prav veliko, ker je tempo obupen (si ne morem privoščiti dopusta za kampanijo) bom pa toliko bolj po volitvah, še bolj, ko bom izvoljen :-)))))

  • Ceglc pravi:

   [provokacija] Ne, se ne boš. Če si med kampanijo ne vzameš časa za volivce , si ga “po zmagi” zagotovo ne boš! [/provokacija]

   • (jm) pravi:

    Ej Ceglc, koliko sem si jaz vzel časa za blog pred kandidaturo je kristalno jasno. Da pa sem sedaj malce na tesnem s časom, pa verjento tudi razumljivo. Ja ja, razumem da je provokacija :-)))

    Sicer smo pa danes imeli soočenje v Grobljah – Domžale in je voditelj osebno vprašanje zastavil na osnovi mojega blog zapisa :-)) No pa o Virantu, na katerega listi kandidiram, sem na svojem blogu tudi že pisal pred tem. In zapisov nisem pobrisal :-)))

 6. Ceglc pravi:

  Strinjam se z Davidom P.

  Tako pred bojzo, kot na Fakultetah Univerze v Ljubljani, kot tudi v Mariboru in Kopru se odpirajo “osvobojena ozemlja”, kjer se (lahko) govori o problemih, ki jih kot družba ustvarjamo (in trpimo), pa tudi o možnih rešitvah. Debate niso obremenjene in pod pritiskom politike (interesnih skupin) ali kapitala, zato verjamem, da imajo takšni prostori velik potencial.

  Več tudi na 15o.si

 7. Tonček pravi:

  Z Janezom nisi bil zadovoljen? Ni bil takrat Virant ravno pri njemu? :)

  • Tonček pravi:

   Disclaimer: zgornji komentar je namenjen (jm) .. pa mi je nekaj “zaštrikalo” pri odgovoru.. :)

   • (jm) pravi:

    Uf Tonček, to je težko vprašanje. Lej, lahko naštejem kaj je Janša v svojem mandatu naredil: ukinitev davka na izplačane plače, nižanje davka na dohodek podjetij iz 25 na 20 % postopoma, cedularna obdavčitev kapitalskih dobičko in dividend, občutno drugačno delo DURSa, pošiljanje izpolnjenih napovedi za dohodnino, …. pa vseeno imam z Janezom problem. Recimo vinjete, so se mi zdele takšno populistično dejanje, ne glede na to, da verjetno sedaj plačujem manj. Ampak ni to glavni problem, ki ga imam z njim. Enostavno mi njegova politika ne ustreza iz mojega idealističnega vidika politike oz. demokracije. Demokracija je vladavina ljudstva in ne vladavina izvoljenega izbranca. In si nikoli nisem predstavljal, da bi volil njegovo stranko. Čeprav čisto po pravici povem, da letos, ko se je pojavil Jankovič, sem pri sebi sklenil, da letos pa grem volit in podprem Janšo. Ker primerjajoč Janša vs. Jankovič …. za mene ni izbire. Pa nima to veze z levo – desno. Precej več imam veze z tem, kar želimo zapustiti svojim otrokom.

    No, potem se je pojavil Virant, in sem bil vesel, da imam še tretjo izbiro. Vidim pa sedaj, v predvolilnem boju, kako organizirano kampanijo ima JJ. Vojska. In po pravici povedano, me je tega malce strah. Janša ni naiven. Janša se je v preteklem mandatu marsikaj naučil. In ve, kje ga je polomil. In napake ne bo ponovil. Pa o tem mislim da sem tudi že pisal na svojem blogu.

    Pa da ne smetimo tukaj, lahko nadaljujemo na mojem blogu :-))) Razen, če nam Had dovoli, da še naprej tukaj sejemo :-))

 8. Dusan Vrban pravi:

  Najlažje je reči, da so oni slabi in se nič ne bo spremenilo. Najtežje je nekaj naredit glede tega. Če bi slovenci znali toliko naredit kolikor pametujemo po forumih, bi brez težav imeli najrazvitejšo državo.

 9. Klada pravi:

  @Swizec: ” … Kljub vsem napakam, je Pahor vsaj skušal kaj narest. …”

  You’ve got to be fucking shitting me?! … Tip je paradiral med Brusljem in Ljubljano v 5.000,00 Eur vredni Pradini obleki in patetično razlagal kako se širom naše nove EU-domovine bori za Slovenske davkoplačevalce s povpr. plačo 650 Eur, da “skupaj ujamemo” DE-FR vlak – za katerega mimogrede noben EU politik nima pojma kaj sploh je oz. da sploh eksistira – ,… Kako točno se Pahor po tvojem bori? – Je mogoče uspel posodobiti zakonodajo, da bi lahko Pipistrel prodajal letala tudi z FAA certifikati direktno iz SLO v US? … Se še v živo spomnim, kako Pahor sredi zime v odpeti srajci razkazuje svojo zagorelo polt in s športom izklesano telo pred vladnim semaforjem reform, za katerega noben ne ve, kaj pomeni. Tip je bil maneken, lutka, fikus, ki ga je nastavil nekdo iz Murgelj – ki, mimogrede, trenutno “podpira” Jay-Z-ja – … Mislem, Pahor je vse kaj drugega, kot pa skušal kaj narest …

  Da se razumemo: Pahorju ne zamerim pahorizmov, ne nastopa, ne njegovega premoženja, ne plače, niti ne aferic, kaj šele Pradine obleke ali videza … In vsega tega niti ne zamerim njegovemu najresnejšemu nasledniku. Tipu zamerim to, da ni naredil popolnoma nič: ni storil nič, da bi javni dolg zmanjšal, ampak ga je v treh letih zvišal s cca. 12 milijard na cca. 18 milijard … In vse to ljudem, ki stojijo okrog njega ali za njim ni bilo dovolj! Šli so in načrtno tri leta (s pomočjo firm blizu levega trojčka z nepomembnimi, megalomanskimi IT in marketing in gradbeno-nepremičninskimi pogodbami) siromašili uspešne državne firme, ki se niso uspele pravočasno privatizirat (npr. AA, za katero ti garantiram niti novinarji nimajo prave predstave in poznavanj vzrokov, zakaj je na tej točki na kateri je trenutno, saj je to kar kažejo na TV zgolj farsa za povod gostilniških, blogerskih in forumaških prepirov.) … Na koncu pa itak vse dokapitalizirajo davkoplačevalci: jaz, ti, mi vsi …

  Odhajajoča garnitura je s svojimi perverznimi škandali služila kot medijska in miselna diverzija od pravih problemov zgolj da “prođe vreme” in da se naivni davkoplačevalci zgražajo nad problemi, ki to niso. Pravih problemov se pa noben ne loti. Pravi problem zame, in za ljudi generacije 20-35 je, kako prepičat lokalno občino (ker se ne znam pogajat s kuvertami pod mizo), naj mi/nam da za eno leto v neprofiten najem en 20m2 velik poslovni prostor, da lažje štartam svoj startup. Pravi problem naše generacije je, kako razpočit trenutni nepremičninski mehurček, saj 40 let stara stanovanja, ki so se leta ’91 prodajala za ceno starega rabljenega Golfa II 1.6D, danes v mojih očeh (in vseh ostalih pridnih in zagnanih diplomirancev) nikakor niso vredna nedosegljivih 250.000 Eur. Pravi problem naše generacije ni to, da se zvišajo davki (In sem takoj za to, da se davki zvišajo, in da se upokojitvena starostna meja prestavi na 67let). Pravi problem Slovenije je, da v vsejsplošni apatičnosti, nenavajenosti sinusoide in ciklusov US-style kapitalizma ter krize, ki jo trenutno najbolj futra “tehnološka učinkovitost”, in navidez brezizhodnosti krize večina ljudi bega v iskanje navidezno-sigurnostne-službe ali pa se po zgledu vseh okrog sebe povezujejo z navidez vplivnimi politiki, ki jim bodo priskrbeli pogodbe, od katerih se bodo celotne firme mastile vsaj polovico nasledjega mandata … Javni dolg pa se bo ob vsem tem čudežno zmanjšal za 1/3, ali pa 1/2 trenutnega dolga … Ja, itak!?

  Slovenskim politikom zamerim to, da še vedno “ne znajo molzt krave brez da bi jo pri tem ubili” … Zato trenutno ne vidim nobene politične opcije, ki bi jo izbral. In kot je v nekem zapisu nekdo drug zapisal: “Nočem v driski izbirat dreka.” Dvomim, da bom šel volit. In prav tako dvomim, da so ljudje pripravljeni pogledati resnici v oči! Ker vse to preveč boli!

  P.S.: Swizec, berem tvoj blog. Si pronicljiv, dober pisec – predvsem pri tech & developer & startup zapisih naravnost blestiš. A tokrat, pri zgornejm zapisu se na parih točkah enostavno ne morem strinjati s tabo. :)

 10. Dusan Vrban pravi:

  Klada, ampak saj Swizec je napisal “vsaj skušal”. Pač mu ni uspelo. :-)

  • Klada pravi:

   Ne, tip ni niti “vsaj skušal” … Ker to ni bila njegova vloga v tej misiji. Njegova naloga je bila delaj karkoli, samo da si na oblasti čim dlje in da nam kupiš čas. :)

 11. Tomaž pravi:

  1. Nobena politična stranka tudi približno nima programa, ki bi ga lahko podprl. Vsi bi se ukvarjali z razdeljevanjem pobranega denarja, nihče pa denarja ne bi ustvarjal. Konstantno prelaganje denarja od uspešnih do neuspešnih.

  2. Ne bom volil in še vedno se bom pritoževal tristo na uro.

  3. Ko in če se bo le dalo, se bom odselil.

  • Dusan Vrban pravi:

   1. Napiši boljšega. Vsi te bomo volili.

   2. Svobodna odločitev. Le na glas in pri pristojnih institucijah podajaj utemeljene pritožbe s konkretnimi predlogi, kako stvari delati bolje?

   3. Odseliš se lahko kadarkoli. Ali rabiš pomoč države za to? Gre za čisto tvojo odločitev.

   • Tomaž pravi:

    Ni res. Z liberalnim gospodarskim programom lahko dobiš par tisoč glasov, ker večino ljudi to ne zanima. Da bi lahko prepričal več ljudi, rabiš veliko kapitala.

    Pristojne institucije so eden izmed razlogov, zakaj bi se odselil. Niso ustanovljene zato, da bi delale red, pač pa predstavljajo dodatne zaposlitve in pokrivanje spornih poslov.

    Res je. Sploh ne rabim pomoči države. Nekaj specialnega znanja ali pa dodatnega denarja za start up v kakšni bolj normalni državi pa vsekakor.

    • Dusan Vrban pravi:

     1. Torej, kako naj stranka pride na oblast? Z realnim programom ali všečnim glasovalcem?

     2. Se strinjam. Ampak vsak od nas lahko nekaj naredi. Dajmo biti konkretni. Napiši, katera institucija je prva in kaj vse je točno narobe. Bomo zbrali 2.000 ljudi in vsak bo šel na to institucijo in zahteval, da to uredijo. Bomo vztrajali dokler ne bo spremenjeno. Ko nas bo 100 prišlo skozi vrata z isto zahtevo, se bo direktorju odpeljalo in bo to naredil. Samo, da mu nehamo težit in ima tajnica končno čas, da mu kavo skuha (namesto, da se pogovarja z nami tečnobami). Ampak konkretno, ne pavšalizirajmo, ker smo nepravični do nekaterih zaposlenih tam, ki se trudijo (nisem med njimi, ampak jih poznam).

     3. Vse to je na razpolago. Mislim, da pa se večina ne odseli iz Slovenije, ker spet ni tako slabo, kot radi govorimo. Še pred kakšnimi 25 leti smo švercali 10 dag kave in 300g Milko iz Avstrije in trepetali pred cariniki. In te je stalo velik del plače. Švercal si v Yugotu brez klime pri 35 stopinjah v smradu drugih izpušnih plinov brez katalizatorjev. Danes se na skuterju voziš po cesti, kjer večini vozil ne smrdi iz cevi, ustaviš na eni izmed konkurenčnih črpalk, natočiš gorivo, kupiš Snickers od mladenke z nasmehom, vmes pregledaš najnovejše Twite in plačaš z mobilcem vse skupaj. Pa potwitaš ministrici za notranje zadeve, da policaj spi v avtu ob cesti in naj ga nekdo nadere ali vrže iz službe.

     Glede na točko 3 verjetno veš, kaj si mislim. Da smo tak malo fejst razvajeni, ker nam je (bilo) prelepo.

    • Swizec pravi:

     Res je, smo razvajeni. Ampak, ce je ena stvar ki jo slovenci delamo prav je, da se vedno oziramo po drzavah, ki jih dojemamo kot boljse, z vecjo blaginjo ali karkoli, in da se vedno primerjamo z njimi.

     Ja, lej, v albaniji na kitajskem, v indiji in verjetno se kje, se imajo veliko slabse kot se imamo mi. Ampak bolj pomembno je da se v velikem stevilu drzav imajo pa boljse.

    • Dusan Vrban pravi:

     To se strinjam. :-) Ampak želim povedat, da moramo konkretizirat. Švedi ne pavšalizirajo, zato imajo vse urejeno. Eno je govorit “drugje je ful boljše”, drugo je konkretno opredelit “Španci imajo lepše spomenike, dajmo uvozit njihov študij umetnosti. Švedi imajo boljšo logistiko, dajmo vzet njihov program za promet.”.

     Še to je zelo nekonkretno. In ko greš bolj konkretno ugotoviš, da je večina zadev pri nas povezana z individualnimi sposobnostmi in odgovornostmi, ne pa z državo in njenimi institucijami na splošno.

    • Swizec pravi:

     No sej tole zadnje je bil pa tut glavni point celega zapisa. Slovenci, na splosno, morajo zacet mal osebne odgovornosti kazat za kej. Ne sam po drzavi pljuvat pa upat da bo politika pa vse uredila.

     Point je da politika ni tuki zato, da bo neki nardila ampak zato da priblizno na dalec nekaj kao vsakemu posamezniki omogoci da bo nekaj naredil.

     Konec koncev jih placujemo zato, da se namesto nas ukvarjajo s prekladanjem papirjev in prerekanjem o stvareh s katerimi se nam ne ljubi ukvarjat. Ce vzames ljudstvo kot entiteto, potem so politiki tajnica tega ljudstva.

 12. Tomaž pravi:

  ” ko greš bolj konkretno ugotoviš, da je večina zadev pri nas povezana z individualnimi sposobnostmi in odgovornostmi, ne pa z državo in njenimi institucijami na splošno.”

  To je to. Nekateri temu rečejo protestantizem.

  Jaz ne verjamem, da se lahko Slovenija v naslednjih 20 letih pobere, zato se mi ideja o selitvi zdi primerna. Sploh, če imaš pred sabo še 2/3 življenja.
  Recimo na Dansko. Čez 10, 15 let bo tam prijetno mediteransko podnebje, morske hrane je v izobilju, javni transport laufa, uspešni ljudi so nagrajeni. Par zimskih mesecev pa še vedno z veseljem preživim na kakšnem manjšem hrvaškem otoku ;)

  Razvajenost sama po sebi ni tak problem, če imaš denar. Če pa zapravljaš tuj denar, in v tem smo mi kar uspešni, pa ne gre za razvajenost, ampak neumnost. Neumnost se pa drago plačuje…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.