»Vozi me vlak v daljave«, poznate to lepo pesmico? Jaz jo, res je lepa, glas Marjane Deržaj gre v dušo in srce. In koliko nas je, Slovencev namreč? Na današnji dan 2.111.461. Lepa številka, pa tako majhna v globalnem merilu. Vsi bi lahko v en glas zapeli tisto prelepo od Avsenikov, ki sliši na ime »Slovenija od kod lepote tvoje«. Verjetno marsikoga zanima, zakaj nam sedaj ta človek  pripoveduje? Pa kdo je sploh ta človek? To v tem trenutku sploh ni pomembno, je pa nekaj drugega in ti bralec mi lahko odgovoriš. Ti v Prekmurju to veš, pa Štajerec, Dolenjec, Gorenjec, Korošec, Osrednjeslovenec in Primorec.

Veste, kaj pa mi je najbolj fascinantno? Ti podatki so zgodovinski, najlepši, uspe se nam o njih pogovarjati na glas, povedati, kdaj nam zaigra srce in umiri dušo – ko pa je treba povedati tudi kaj drugega, z vokalom ali črkami, ki se prelivajo – pa smo tiho kot zadnjica, ki čaka na nekaj. Po domače povedano in še vedno lepo: ne upamo si na glas povedati, kaj si mislimo o aktualnih zadevah v tej naši prelepi kokoški – Sloveniji. Kot, da bi nekdo obglavil naše misli, ne živimo pa v srednjem veku. Smo pa v sedanjosti, kjer lahko svobodno govorimo, hodimo, smo namreč demokratična država, ki nam vse to dovoljuje.

Zakaj si torej toliko in toliko premnogih od vas ne upa na glas govoriti o aktualnem stanju? Saj si tudi jaz ne, ker sem spodaj podpisan s psevdonimom. Vsak od nas pozna enega od zgoraj omenjenih, od Prekmurcev dalje. Zame je paradoks, da marsikateri od vas ne upa na glas govoriti, kaj vse ga muči. Jaz imam to možnost sedaj to vsaj takole oplemenititi.

Veste, kaj jaz namreč vedno govorim. Slovenski volilec, ki bo v naslednjem letu volil predsednika države, taistega, ki nima nobene izvršilne moči, lahko pa vedno pove svoje mnenje, vedno – ne samo takrat, ko on osebno čuti to potrebo in vabi na razne sestanke.

Volilec, ki bo v letu 2022 volil v parlament. Zakaj slehernega od vas tako omenjam? Ker mi vsi, ki imamo volilno pravico, smo namreč strokovnjaki na teh volitvah in ne recimo kavč selektorji. Zato, ker naša volja določi, kdo nas bo predstavljal v parlamentu, ki je zakonodajna oblast, potem pa se ti gospodje v parlamentu dogovorijo, kdo bo pa izvršilna oblast – Vlada Republike Slovenije namreč.

Zato, če si le upaš, naj te ne bo strah – spregovori sedaj.

Živiš namreč v času, ko ti socialna omrežja dovoljujejo marsikaj, naj bo tvoja ideja, želja – vidna. Povej nam, kaj te moti. Pa če tudi boš potem deležen kakšnega pogroma, te bo drugače misleči besedno napadel, pa čeprav sta v resnici prijatelja, soseda…

Ker izražati svoje mnenje, ne biti strahopetec, kar jaz vseeno sem, ker se nisem podpisal z imenom in priimkom, meni govori, da jaz nek pogum s temi vrsticami imam, prepričan pa sem – da ga imaš ti moj sodržavljan še veliko več. Zato spregovori!

Vaš Sodržavljan

—-

Gostujoči zapis je kategorija namenjena bralcem bloga had. Marsikdo ki bere bloge, tudi zapiše kakšno zanimivo stran, jo fotografira, vendar si zaradi parih prispevkov ne želi odpirati bloga. Nekaj časa sem okleval, premleval, če si res želim tega in ugotovil, da moram narediti nekaj v to smer, sicer izgubi pomen par stvari, ki jih že ves čas bloganja zagovarjam. Namreč najti sinergijo z ljudmi, ki so kompetentni in sposobni in vedno veliko in jim ponuditi, da prispevajo zapise, mnenja, fotografije.

In tukaj vam dajem možnost. Vaše zapise bom objavljal zapise v kategoriji Gostujoči zapis.

Kaj dobite vi? Prostor za objavo na enem najbolj obiskanih blogov v Sloveniji je v bistvu vse kar vam lahko ponudim. In to, da vas bo prebralo veliko več ljudi, kot če bi bili na svojem. Na  si ne morem privoščiti da bi plačeval vaše prispevke, tako da je to pro-bono. Kaj dobim jaz? Vsebino, ki se bo razlikovala od moje in bo mogoče pritegnila še kakšnega bralca več.

Pravila igre morajo biti vnaprej jasna:

  • vsak prispevek bom prebral in presodil če je primeren za objavo. Če bo odgovor negativen, ga bom tudi poskusil obrazložiti preko maila.
  • zapisi naj bodo informativni, oz. naj imajo svojo vsebino (tega, kaj je kdo jedel za zajtrk, ne bom objavljal)
  • trači, ki nimajo nobenega verodostojnega dokaza, ne bodo objavljeni
  • politična stališča naj bodo podkrepljena z dejstvi in ne zgolj natolcevanje
  • če boste poslali fotografije, naj bodo vaše avtorsko delo (fotke iz interneta objavljate na Siolu!)
  • komercialni zapisi o tem, kako je vaš portal oh in sploh, ne bodo objavljeni
  • obvezno mi morate sporočiti kako naj vas podpišem

Če je še kakšen predlog, vprašanje, diapozitiv, karkoli, me lahko kontaktirate na mail info @ had.si, kamor lahko tudi pošljete svoje prispevke.

spregovori
spregovori