Prehod v novo leto vsako leto v ljudeh povzroči precej čudno zabavo – metanje petard, spuščanje raket, žvižgavcev, topovskih udarov in vsega ostalega kar povzroči pok, ali svetlobni efekt. Včerajšnji večer ni bil čisto nič drugačen. Nebo so razsvetljevale rakete, nočno tišino so motile kanonijade arzenala pokajočih zadev. In občutek je bil, kot da sem sredi najhujšega obleganja katerega od mest v 2. svetovni vojni, ali pa napad ZDA na katero od držav, ki je bogata z naravnimi surovinami pod krinko terorizma!

Včeraj zvečer sem v jezi in razočaran nad ljudmi, ki zgoraj omenjene stvari počnejo tvitnilbedaki s petardami, raketami, itd., ki ste naredili cel razfuk zunaj, drugo leto denar namesto orozju, namenite tistim ki ga potrebujejo . In danes še vedno mislim enako.

Zdajle, ko sem se vrnil s sprehoda, mimo hiš, kjer se je odvijala včeraj kanonijada in sem gledal na tleh kupe pirotehničnih odpadkov, sem še bolj zgrožen. Ali je res prehod v novo leto tako pomemben, da je treba prestrašiti vse bližnje in daljne živali? Ali je res en večer tako pomemben, da je treba v “zrak spustiti” za 100 in več eurov pirotehničnih stvari? V končni fazi, ali je res pok petarde bolj pomemben od celih prstov, s katerimi si boste lahko celo življenje pomagali pri brisanju riti?? Namesto da bi mogoče starši otrokom privoščili izlet v Gardaland, ali pa mogoče v terme, jim rajši dajo petarde in rakete!?!

Ali ne bi bilo bolj preprosto nameniti denar, ki ste ga namenili za pirotehniko za ljudi, ali živali, ki potrebujejo ta sredstva? Oz. drugače – je en pok res več vreden kot pa je vreden nasmeh ko storiš dobro delo? Če je odgovor da, potem vam ni pomoči in kljub vsemu upam, da imate danes in da boste imeli tudi drugo leto še vedno cele prste.

Ja. Mene moti, če mi nekdo vrže petardo pod noge, ali pod avto, ali pa mi celo spusti raketo proti meni, ker ni prebral navodil, ker jih v pijanem stanju niti ni mogel! In verjetno ne štekam novega leta in pijančevanja in vsega ostalega kar je povezano s tem – je.ba.t.ga, očitno sem star in drugače gledam na stvari in me tudi bolj motijo!

p.s.: organizirani ognjemeti se mi zadnja leta tudi zdijo potrata denarja, vendar so vsaj varovani in ustrezno pripravljeni!

13 Responses to Minila je še ena novoletna kanonijada – svetovna vojna je za eno leto mimo!

 1. Ragnar pravi:

  Jaz tudi ne razumem povezave pijancevanja in novega leta. Jaz sem sposoben pijancevat na katerikoli datum.
  Kar pa se petard tice se pa absolutno strinjam… Skoda denarja… ampak ne samo, da bi ga lahko komu drugemu namenil, tudi ce ga prisparas je bolje, kot da ga zazges…
  Kot se je na twiterju videlo: petardiranci!

  • had pravi:

   evo, tocno to.. zakaj bi se ga za novo leto naklal do konca, ce pa to lahko storis vsak dan :) mogoce je novo leto zanimivo za mulcke, ampak cedalje bolj se mi zdi, da starejsi bolj uzivajo v tem :)

 2. Anonimno pravi:

  Po novem so takšne besede sovražni govor! Tako nekako kot trenirka….

 3. andrej pravi:

  Sam sem antipetard!Sovražim petarde.Vsem tistim bi enkrat naredil to kar oni delajo vsem živim bitjem okoli sebe. Moti me še posebi ognjemet, ki poči v zraku posledica tega je da pok potuje še dlje posledično prestraši še več živali.
  Mal je ironično da ima narod rad pokanje saj konc koncu zelo spominja na vojne razmere, očitno si želijo vojne al česa.

 4. BBlack pravi:

  Se popolnoma strinjam! Bilo je huje kot na fronti, sploh ker smo bili obpokani od obeh sosedov in širše. In tu ne gre za neka mulca! Bolj se nagibata k srednjim letom. Verjetno gre za čisto prikrito agresijo. In takšni ljudje imajo celo živali, pa jih to ne gane, pokajo dalje. Od 18h do 3.30 non stop. Mar bi ta denar podarili v dobrodelne namene!
  Žal pa se mi zdi, da je vsako leto huje.

 5. Luka pravi:

  Men se pa zdi, da je vsako leto manj pokanja. Se mi zdi, da je nekoč pokalo od božiča do 2.1. Letos je bilo opaziti prve pokalce 30 pa še danes na vsake toliko časa, kdo poči. Kakor koli, čas je pravi, da Had sproži akcijo zbiranja podpisov o zakonu za celotno prepoved pirotehnike na svojem blogu :)

 6. Aljaz pravi:

  Meni je letos tako dop*zdilo, da sem se ob 22h usedel v avto in odpeljal na Vršič. Na srečo je folk tam upošteval prepoved petardiranja v TNP.

 7. Damjan pravi:

  Se strinjam z zapisanim. Sem pa tudi sam opazil precej manj pokanja, kot prejšnja leta, sploh v naših koncih. Upam, da ga bo vsako leto manj in da se padanje ne bo ustavilo.

  Se mi zdi pa popolna bedadrija tudi občinski ognjemeti, kjer gre res ogromno denarja v zrak za par minut veselja in ogromno onesnaževanja. Letos ga v Zagorju nismo imeli (čeprav je prejšnja leta spadal med daljše v Sloveniji), kar me izredno veseli. Še več, ta denar naj bi šel v dobodelne namene, ampak to je nepreverjen info z moje strani.

 8. Marko pravi:

  Samo vseeno ,.. letos mislim, da je blo manj petard kot ponavadi.

 9. zero pravi:

  @Had
  Se popolnoma strinjam s tabo. Mladino do 18 leta ki poka še nekako razumem, starejših pa ne več.

  @Aljaz
  Dobra ideja. Sam sem se že spraševal kam bi lahko letos šel da ne bi slišal/videl pirotehničnih sredstev.

 10. Tomaz pravi:

  Se strinjam, sicer je bilo po mojem obcutku letos manj petardiranja, ampak na ta racun pa miljon enih ognjemetov. Se posebej mi je zanimivo ker zivim v majhni vasici v prekmurju, ki je kao manj razvito in vse (in se vsi pritozujejo da ni $), ognjemetov pa kolikor hoces. Brezveze.

 11. Matty pravi:

  Huh. Zdej sem bil ze drugo leto zapored za novo leto v Parizu. Ne vem ce sem v vseh 5 dneh Pariza slisal eno petardo. Za novo leto ni bilo nobenega uradnega ognjemeta, bilo je mogoce 20-30 raket vse skupaj. In ko sem v nedeljo zjutraj laufal ob Seini ni bilo vidnih petard, ajd bilo je par odstankov raket. Pa veliko steklenic. In kozarcev.

  No, v mojo domaci vasi je pa menda samo bliznji sosed imel vec kot 20 raket… In zacuda je bilo v parizu na prostem precej vec ljudi, kot pa pri sosedu na vasi.

 12. Igor Đukanović pravi:

  Tudi meni petarde niso simpatične, a sem letos (na Teznem, Maribor) bil prijetno presenečen, saj sem uspel prespati novo leto. Ob polnoči ni bilo tako bučno kot ponavadi. Dvomim, da je razlog višja kultura. Mariborčani očitno nimamo več dovolj denarja za toliko pirotehnike. :(

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.