Prehod v novo leto vsako leto v ljudeh povzroči precej čudno zabavo – metanje petard, spuščanje raket, žvižgavcev, topovskih udarov in vsega ostalega kar povzroči pok, ali svetlobni efekt. Včerajšnji večer ni bil čisto nič drugačen. Nebo so razsvetljevale rakete, nočno tišino so motile kanonijade arzenala pokajočih zadev. In občutek je bil, kot da sem sredi najhujšega obleganja katerega od mest v 2. svetovni vojni, ali pa napad ZDA na katero od držav, ki je bogata z naravnimi surovinami pod krinko terorizma!

Včeraj zvečer sem v jezi in razočaran nad ljudmi, ki zgoraj omenjene stvari počnejo tvitnilbedaki s petardami, raketami, itd., ki ste naredili cel razfuk zunaj, drugo leto denar namesto orozju, namenite tistim ki ga potrebujejo . In danes še vedno mislim enako.

Zdajle, ko sem se vrnil s sprehoda, mimo hiš, kjer se je odvijala včeraj kanonijada in sem gledal na tleh kupe pirotehničnih odpadkov, sem še bolj zgrožen. Ali je res prehod v novo leto tako pomemben, da je treba prestrašiti vse bližnje in daljne živali? Ali je res en večer tako pomemben, da je treba v “zrak spustiti” za 100 in več eurov pirotehničnih stvari? V končni fazi, ali je res pok petarde bolj pomemben od celih prstov, s katerimi si boste lahko celo življenje pomagali pri brisanju riti?? Namesto da bi mogoče starši otrokom privoščili izlet v Gardaland, ali pa mogoče v terme, jim rajši dajo petarde in rakete!?!

Ali ne bi bilo bolj preprosto nameniti denar, ki ste ga namenili za pirotehniko za ljudi, ali živali, ki potrebujejo ta sredstva? Oz. drugače – je en pok res več vreden kot pa je vreden nasmeh ko storiš dobro delo? Če je odgovor da, potem vam ni pomoči in kljub vsemu upam, da imate danes in da boste imeli tudi drugo leto še vedno cele prste.

Ja. Mene moti, če mi nekdo vrže petardo pod noge, ali pod avto, ali pa mi celo spusti raketo proti meni, ker ni prebral navodil, ker jih v pijanem stanju niti ni mogel! In verjetno ne štekam novega leta in pijančevanja in vsega ostalega kar je povezano s tem – je.ba.t.ga, očitno sem star in drugače gledam na stvari in me tudi bolj motijo!

p.s.: organizirani ognjemeti se mi zadnja leta tudi zdijo potrata denarja, vendar so vsaj varovani in ustrezno pripravljeni!