Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko komentiral vse tole dogajanje okoli Janeza Janše in glasovanja v državnem zboru glede fiskalnega pravila, na katerega je “ponesreči” vezal tudi zaupnico vladi. Bilo je preuranjeno in tega se je Janez Janša tudi zavedal. In to, da bo to glasovanje šele jeseni, je zgolj in samo manever, ki ga zelo dobro obvlada on in njegovi “vojščaki”. Janez Janša si želi oblasti in zanjo bo naredil vse, kar se narediti da, da ostane na vrhu!

S fiskalnim pravilom in zaupnico se je uštel in kljub temu, da je zadnjih 14 dni stopnjeval “ofenzivo” na koalicijo in opozicijo, si zadnjega koraka ni upal storiti. Ko sem včeraj gledal njegov ekskluziven intervju na Kanalu A, ko je govoril o tem, da bo moral EU v jeseni prositi za pomoč, sem bil prepričan, da bo končno naredil nekaj dobrega. Da se ne bo s figo v žepu, kajti bilo je pričakovati, da bo ta predlog padel in s tem bi padla tudi vlada, lotil tega problema. Ampak očitno ne! Takle mamo!

Sedaj ima Janez Janša in njegovi “vojščaki” skoraj dva meseca časa, ko bodo namesto da bi uživali na morju, producirali afere (še pomnite afere Ultra in kreditov?), s katerimi bodo poskušali prikazati “pravo luč” vsega skupaj pred EU in bo Slovenija izpadla kot država, kjer je res vse, še bolj kot v resnici, v kurcu. Verjetno se bodo vršili pritiski EU komisije na Slovenijo, da naj sprejme fiskalno pravilo, Janez Janša pa se bo samo nasmihal od strani in čakal priložnost, da se kot zmagovalec vrne nazaj in pobere tantieme za vse skupaj. Saj takšnih umikov smo pri njem že vajeni. Namreč zadnja leta se tudi on spreminja – če je bil pred tem “popoln” in ni delal napak, so sedaj tudi te prisotne – definitivno je bila ta ideja z zaupnico vlade ena izmed njih. Verjetno se mu poznajo leta in cel skup balasta, ki ga ima na svojih plečih, verjetno tudi ni tako preprost in lahek za nosit.

Vendar tokrat mi je spet uspelo, tako kot že marsikdaj prej, da se je galantno rešil vsega skupaj in si kupil nov čas. Nadaljevanje poleta bo vroče, predvsem pa bo polno idej in občutka, da je v Sloveniji še precej slabše kot v Grčiji, bo vseprisoten. Ali mu bo uspelo? Počakajmo do jeseni in spremljajmo afere, ki bodo prišle na dan (definitivno bo veliko povezanega s krediti, ker to obvladajo, premoženjem posameznikov in predvsem z denarjem, ki ga ni!).