Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko komentiral vse tole dogajanje okoli Janeza Janše in glasovanja v državnem zboru glede fiskalnega pravila, na katerega je “ponesreči” vezal tudi zaupnico vladi. Bilo je preuranjeno in tega se je Janez Janša tudi zavedal. In to, da bo to glasovanje šele jeseni, je zgolj in samo manever, ki ga zelo dobro obvlada on in njegovi “vojščaki”. Janez Janša si želi oblasti in zanjo bo naredil vse, kar se narediti da, da ostane na vrhu!

S fiskalnim pravilom in zaupnico se je uštel in kljub temu, da je zadnjih 14 dni stopnjeval “ofenzivo” na koalicijo in opozicijo, si zadnjega koraka ni upal storiti. Ko sem včeraj gledal njegov ekskluziven intervju na Kanalu A, ko je govoril o tem, da bo moral EU v jeseni prositi za pomoč, sem bil prepričan, da bo končno naredil nekaj dobrega. Da se ne bo s figo v žepu, kajti bilo je pričakovati, da bo ta predlog padel in s tem bi padla tudi vlada, lotil tega problema. Ampak očitno ne! Takle mamo!

Sedaj ima Janez Janša in njegovi “vojščaki” skoraj dva meseca časa, ko bodo namesto da bi uživali na morju, producirali afere (še pomnite afere Ultra in kreditov?), s katerimi bodo poskušali prikazati “pravo luč” vsega skupaj pred EU in bo Slovenija izpadla kot država, kjer je res vse, še bolj kot v resnici, v kurcu. Verjetno se bodo vršili pritiski EU komisije na Slovenijo, da naj sprejme fiskalno pravilo, Janez Janša pa se bo samo nasmihal od strani in čakal priložnost, da se kot zmagovalec vrne nazaj in pobere tantieme za vse skupaj. Saj takšnih umikov smo pri njem že vajeni. Namreč zadnja leta se tudi on spreminja – če je bil pred tem “popoln” in ni delal napak, so sedaj tudi te prisotne – definitivno je bila ta ideja z zaupnico vlade ena izmed njih. Verjetno se mu poznajo leta in cel skup balasta, ki ga ima na svojih plečih, verjetno tudi ni tako preprost in lahek za nosit.

Vendar tokrat mi je spet uspelo, tako kot že marsikdaj prej, da se je galantno rešil vsega skupaj in si kupil nov čas. Nadaljevanje poleta bo vroče, predvsem pa bo polno idej in občutka, da je v Sloveniji še precej slabše kot v Grčiji, bo vseprisoten. Ali mu bo uspelo? Počakajmo do jeseni in spremljajmo afere, ki bodo prišle na dan (definitivno bo veliko povezanega s krediti, ker to obvladajo, premoženjem posameznikov in predvsem z denarjem, ki ga ni!).

2 Responses to Zakaj bo glasovanje o fiskalnem pravilu šele jeseni – Janez Janša si kupuje čas

 1. Marko pravi:

  Lahko pa tud tako gledaš;

  Prejšnji teden ni JJ imel nič, sedaj ima sodelovanje z opozicijo (pakt) in sprejeto fiskalnon pravilo v jeseni.

  S tega vidika včerajšnji bleferski pofl vsekakor ni poraz, ali napaka. lahko je ali zelo dober manever ali pa sreča…

  Zgodba se po moje ne konča tu, kar trdi @pengovsky na svojem blogu, da je JJ blefiral in izgubil igro pokra. Tu se zgodba začne. Po moje je igra pokra samo diverzija. Pa ne za utrjevanje koalicije ali zastraševanje opozicije. Edekt, četudi nenameren, je precej širši.

  Prava analiza je po moje taka, ki je bolj siva, ampak tud bolj bizarna.

  Bolj kot surlo JJ, je zanimivo gledat poslance PS, ki so od včeraj nenavadno spravljivi in nekonfliktni do vlade. Umaknili so interpelacijo in umirili ton izjav. Vse skupaj zgleda kot beden šov za volilce, v katerem vse strani igrajo preveč uigrano.

  Ob tem se človek vpraša koliko jim je zares do dotičnih tem in problemov, če so en dan skoraj v vojni, drug pa prijatelji. To velja za vse strani.

  Vse skupaj zgleda kot da so vse stranke dojele, kaj je za Slovenijo nujno naredit in s takimi burleskami le iščejo načine, kako pred svojimi volilci upravičit sodelovanje z nasprotno stranjo. Efekt prižganih in ugasnjenih kamer skratka :)

  Če je vsaj malo tega res, smo najbolj bizarni ravno volilci, ki tak šov vzamemo preveč zares.

  Itak pa vemo, da je scenarij napisal stric iz ozadja? ;)

 2. kekec pravi:

  lahk je kdorkoli pisal scenarij – dejstvo je to, da je država bankrot in to da ni več poti nazaj!
  in če JJ karkoli dobro razume je to, da je treba zagonit še zadnjo skupno zadevo, da bomo lahko začeli normalno funkcionirat – ker dokler bo še kaj skupnega, bodo z njim upravljali vedno eni in isti… v končni fazi se bodo kreditirali, da bodo lahko fikusi v javni upravi…

  in če smo že pri tem – konec je – res konec – v končni fazi bo kdo koga poču – amen

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.