Marko Crnkovič in njegov način Twitter komunikacije – Urška Žolnir in Lucija Polavder

Marko Crnkovič, kolumnist Dela, rad izkoristi vsak moment za provokacijo, da se postavi nad ostale smrtnike. S tem ni nič narobe, dokler ohranja nek spoštljiv odnos do ljudi, ki jih kritizira. Pravzaprav se mi zdi, da je to eden izmed načinov, s katerim si polni ego – ko se piše in govori o njem. In ne, ni mu pomembno ali je to pozitivno ali negativno.

Marko Crnkovič je bil osrednja figura že v par mojih zapisih, ko nisem mogel mimo tega, da ne bi zapisal tudi kontra mnenja, glede na to, da je on uperil svojo puščico proti meni. Vendar ni bil žaljiv in se ni spravil na nivo predpubertetnika:

Včeraj zvečer je Marko Crnkovič na Twitterju tvitnil nekaj, kar se mi zdi, da mu nikakor ne pristoji, pa naj bo to tvit zapisan v šali (če bi bilo to komu sploh smešno), ali pa naj to tudi resno misli:

V bistvu se sprašujem, kaj se zgodi človeku, ki napiše kaj takšnega iz ljubega miru, oz. kaj stoji za tem? In ne, ne najdem odgovora. Prva misel je bila, da mu je nekdo “heknil” Twitter račun in v njegovem imenu piše neumnosti. Vendar se Marko Crnkovič ni ustavil pri tem, ampak je nadaljeval s svojim tonom komunikacije tudi z ostalimi tviteraši:

No ja, vsakomur svoje. Kasneje je Marko razložil, da je bil ciničen in da ga pač nihče ne razume. In prepričan sem, da bo o tem pisal v svoji novi kolumni. Jaz pa sem si za trenutek želel, da bi se srečal z Lucijo Polavder nekje, ali pa z olimpijsko prvakinjo Urško Žolnir. In ja #imho, takšen način komunikacije mi ni ne všeč, niti ni #imho primeren!

 1. Tudi mene je precej presenetil. Na žalost negativno.
  In zanimivo, tudi jaz sem mislil, da mu je kdo heknil račun.

 2. Hmmm, zakompleksanost? Želja po večji branosti?
  Vsekakor neokusno!

 3. Crnkovič je Damjan Murko slovenskih “kolumnistov”, med tviteraši pa je kralj slovenskih trolov – je “intelektualec”, ki se je že leta nazaj oglaševal s sloganom “Raje pišem, kot mislim”…

  Seveda smo potem vsi ostali tisti, ki smo preveč zagovedeni, da bi razumeli njegove visokointelektualne “cinizme” in šale.

  (pravzaprav je še največja skrivnost, kako to, da se ga še ni postavilo na njegovo pravo mesto – tja nekam med Reporterje: po intelektualni širini in politični orientaciji bi se čudovito dopolnjeval z Boštjanom Turkom in kompanijo)

 4. Crnkovič je vsekakor mojster peresa. Vendar je postal zelo zelo predvidljiv in tako nezanimiv. On si enostavno izbere popularno temo, pogleda kaj je mainstream, in piše kontra.

  Morda mu v enem od 10 primerov uspe napisati malenkost drugače od tega recepta.

 5. Drugače misleče je po sdsovsko blokiral

  Smo pa končno prišli do slovenskega izraza za ‘troll’, kot je ugotovil eden od twitterašev.

  :)

 6. taki, ki pa o tem na veliko pišejo, hranijo trolle. do not feed the trolls :)

 7. Twitter ponuja preprosto rešitev – gumbek “Unfollow”.

 8. Tale je res imbecil brez primere ^_^

  Še danes se smejim, ko se spomnim, kako so ga “butasti plebejci” (kakor jim sam rad pravi) sesuli na hitrih prstih, ko se je hotel napenjati na milionarju. Komedija brez primere. Potem je v kolumni jokal, da je imel doma cel dream team za klic v sili JAJA

  Pezde njegove lige seveda ne razume discipline in odrekanja, ki človeka pripeljeta do velikih dosežkov. Sam namreč tekmuje kvečjemu v trolanju, v konkurenci pa so adolescenti in podobne samonapihljive krastače.

  Predlagam, da mu organiziramo MMA borbo z Urško in jo predvajamo v živo. To bo dalo šele smeha :D

 9. Jaz sicer z majhnih številom tviterašev, ki jim sledim, uspešno ohranjam svoj mehurček veselja, ampak občasno ga kakšna ostra neumnost Crnkovića vseeno razpoči. >.<

  Njegove izjave so neokusne, žaljive in predvsem neprimerne za nekoga, komur se pripisuje takšen ugled kot pri nas. Bruhelj.

 10. Neokusno in neprimerno, se strinjam. Mislim pa da je želel samo sprovocirat sceno in to namerno. Tega trušča glede naših olimpicev je res preveč. Vsi imajo sedaj Urško za heroja, ko je pa DP v judo v Slo, je pa v telovadnici 50 gledalcev ( sorodniki + prijatelji ). A zdaj bo pa heroj. Ne more biti. Ni problem v Urški, ampak v teh enodnevnih fanih. Našim tekmovalcem želim veliko uspehov in vse dobro, nekaj posebnega pa OI ne spremljam, meni so malo passe. Danes igra Nk Mb, stadion razprodan in klubski prenos tekme preko domače spletne strani ( prvič v Sloveniji ).

 11. Crnkovicev tvit ne razumem kot kritika, ne cinizem, niti ne provokacija. Njegov tvit je 110% negativizem. In z veliko mero nestrpnosti in foušije! Skratka: Žaljivka brez primere!

  Če so Karla Lagerfelda so izžvižgali, ko se je spotaknil ob fizično pojavo pevke Adele … In Crnkovic je pa naivno mislil, da njemu se bo pa izšlo, al kuko?

  Da v enem tvitu poniža dve prejemnici olimpijskih odličij … In verjetno še kakšno slovenko in slovenca … B.r.e.z. b.e.s.e.d!

  Športni dosežki Lucije Polavder in Urške Žolnir povedo vse o teh dveh velikih Slovenkah:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lucija_Polavder
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ur%C5%A1ka_%C5%BDolnir

  Za konec Crniju citiram besede (njemu tako ljubega) Steva Jobsa:
  @Crnkovic: ” By the Way, What Have You Done That’s So Great? “

 12. Ja Marko, s svojimi infantilnimi tviti in ostalim smetjem s katerim onaniraš po medijskem prostoru zgolj dokazuješ, da nisi prišel dlje od kujavega mulca, ki rabi eno okoli ušes in poduk o manirah. Žal so tvoji res dobri domisleki globoka zgodovina – to kar je ostalo je le zatohla in žoltava brozga.. Kakšna škoda.

 13. Mislil sem, da je Marko Crnković tisti cepec, ki piše za SDS. Zdaj sem se spomnil, da je tisto Tomaž Majer. Bo tudi on nekoč kolumnist Dela?

 14. Bolj problematično se mi zdi da se Nataša Pirc Musar, katere plača gre od davkoplačevalcev, kao e-peca oz. e-dr*a v glavo namesto, da bi raje vnesla kakšno kazensko ovadbo (pa ne proti Marku, ampak proti kakšnim politikom iz nacionalsocialistične struje, ki jim je blizu sovražni govor).

  Ampak verjetno je to obsojeno na neuspeh, lurkanje na twiterju je pa tako fino.

  Predlagam da Marko enkrat ornk nabriše Natašo, tko da bo on manj tečen, ona pa se bo malo bolje posvetila delu ne pa e-pecanju. Potem bo problem rešen. Pujse ne bodo užaljene, Marko ne bo tečen, Nataša pa ne bo več mstna in bo delala kar ji pritiče glede na to, da je plačana iz proračuna.

 15. Zdi se kot je rekel direktor Infoneta glede Voduška v stilu “človeka v stiski težko obsojam”. Ampak ta stiska Crnkoviča s tako neumno izjavo je lahko zaradi:

  – zares slabega finančnega/kariernega/čustvenega stanja, ko ljudje naredimo takšne neumnosti (ki jih sicer ne bi) pogosto tudi zaradi nepotrpežljivosti, zaničevanja in (razredne) nestrpnosti,
  – lastne prepričanosti o nerazumljenosti s strani družbe in zato izvedbe mnogim nerazumljivih potez,
  – prav bolestne narcistične osebnosti, ki zaradi prepričanja o lastni enkratnosti (visoki pameti? čustveni inteligenci gotovo ne) sproži izbruh misli, ki presegajo mejo dostojanstvene komunikacije v družbi.

  Smatram, da je tukaj bilo nekaj od tega, če ne vse. Višanje popularnosti (osebe, delodajalca, morda celo spletne pozicije) verjetno ni bilo v igri. Brez javnega opravičila bo MC šel v zgodovino kot (kolumnistični) oči pujs.

 16. crnkovicev zapis sigurno ustreza definiciji razzalitve iz kazenskega zakonika. ocitno pa ima npm tudi sama probleme s svojo zunanjo podobo, ker se ob podobnih situacijah ponavadi odzove bolj zolcno…ocitno so jo ad hominem napadi ob njeni (za moje pojme upraviceni)) kritiki javnega linca dolznikov na hrvaskem vseeno prizadeli.
  o crnkovicu pa ne velja izgubljati besed, ker je bilo vse ze napisano…

 17. Komentar frendice na FB, PODPIŠEM TUDI SAM !
  Crnkovič je sicer luciden, inteligenten, egocentričen, novinarsko narcisoiden možak, ki ga nikoli nihče ni po riti, ga ni vzgajal in mu postavljal meja in zato mu osnove medčloveških odnosov niso povsem jasne. Brez zadržkov razmetava s cinizmom, sarkazmom. Pa naj si Crnkovič ne domišlja, da zanj velja rek, da se za dobrim konjem kadi, ker je za to živalsko vrsto Marko žalitev. Bolj je s svojimi kolumnami(v Delu) podoben pujsu, ki mu Delo dopušča, da brez prave logike rije po slovenski sceni in neskončno uživa ob zgražanju prizadetih. Romana Dobnikar Šeruga pa deluje kot nemočna mama, ki svojemu sinčku edinčku, razvajenečku ne upa kakšne naložiti po riti ali ga(saj je dovolj star) enostavno brcniti skozi vrata.

 18. Danes prejet odziv časopisne hiše delo :

  Spoštovani!
  V minulem tednu sem prejela več protestov zaradi tvita Marka Crnkoviča v zvezi z judoistko Lucijo Polavder. Rada bi poudarila, da je šlo za njegov osebni tvit, torej za sfero njegove osebne komunikacije z javnostjo. Kljub temu kot odgovorna urednica Dela obžalujem, da je njegova neprimerna pripomba na račun Polavderjeve razjezila njene navijače ter druge ljubitelje športa in nemara prizadela tudi njo samo. V skladu z uredniško politiko si Delovi novinarji prizadevamo za spoštljivo obravnavo vseh, ki so predmet naše novinarske obdelave; še zlasti si prizadevamo, da jih ocenjujemo zgolj po njihovih dejanjih in na področjih, ki so predmet javnega interesa in ne posegamo v njihovo zasebnost, če to ni v javnem interesu. Kot odgovorna urednica Dela pričakujem, da se bodo novinarji Dela v prihodnje vzdržali ravnanja in komentiranja, ki bi segalo onkraj polja profesionalnega in etičnega obravnavanja vsakogar, ki je predmet novinarske obdelave, ter dosledno spoštovali uredniško politiko ter profesionalne standarde časopisa Delo.
  Lep pozdrav


  Romana Dobnikar Šeruga
  odgovorna urednica

  Delo d.d., Dunajska 5, 1000 Ljubljana

Komentarji so zaprti.