Včeraj so bile volitve. Dobili smo kandidata za drugi krog – Borut Pahor in dr. Danilo Türk bosta bila bitko za predsednika in volivci bomo izbrali boljšega, oz. nam bolj všečnega in mu podelili mandat za naslednjih pet let. Seveda so povolilne izjave bile tiste, ki so pritegnile pozornost marsikoga in posledično so vsi izjavljali precej čudne stvari – dobesedno čudne, saj se je retorika že pri samih kandidatih precej spremenila, da tega, kaj so nekateri voditelji izjavljali, niti ne omenjam. Ampak ne bom pisal o tem, ampak zgolj o eni izjavi, ki jo je dal Janez Janša in ki je marsikoga presenetila, oz. pokazala pravo luč na demokracijo, kot jo on vidi!

https://www.had.si/blog//2012/11/11/rezultati-predsedniskih-volitev-2012/ – od 2:30 naprej, ko premier Janez Janša govori o deblokadi Slovenije! Namreč sam nimam občutka, da bi kdorkoli blokiral Slovenijo, ravno nasprotno. Če je bila Slovenija kdaj blokirana, je bila to v nekem drugem času in obdobju, predvsem pa so bili takrat na pozicijah drugi ljudje, ki so se z vsemi močmi borili, da se stvari pri nas ne bi spremenile. In ko taisti ljudje pozivajo kandidata k deblokadi, se vse skupaj zdi kot da bi imeli dva paralelna svetova, ki se med seboj ne bosta nikoli ujela.

Namreč sedaj premier pritiska na kandidata, da naj pomagata pri situaciji, kateri očitno koalicija ni kos in naj tako rešujeta tiste stvari, ki so jih oni zakuhali. Namreč, če premier Janez Janša govori o deblokadi – in s tem misli na referenduma, ki naj bi se zgodila, potem sam pokaže svoj način dojemanja demokracije. Sicer pa, očitno je blokada Slovenije nov “buzzword” na katerega se bo sedaj vlada “šlepala”. Spomnimo se, da so taiste osebe iznašle besedo tajkun in še marsikaj drugega. In ja, v tem času res potrebujejo “jajcanje” na temo blokiranja Slovenije, preko katere bodo ljudje razumeli, da je situacija resna!

Mogoče pa so bile te predsedniške volitve pravi pokazatelj stanja, oz. odnos do desnice, ki so jo pokazali volivci – namreč da so volivci desnice oddajali svoje glasove za predstavnike levice (kar je bilo vidno iz vzporednih volitev) se mi zdi eklatanten primer, da mogoče pa tudi oni niso več zadovoljni z načinom vodenja, ki je sedaj v Sloveniji prisoten. Se motim?

In še podvprašanje za Janeza Janšo! Tajkuni, strici iz ozadja in sedaj blokada Slovenije – s čim se bo še poskušalo razdvajati Slovenijo in s čim si bomo sedaj nabirali politične točke? Referendum je legitimno orodje v demokraciji, kajne? Ali pa mogoče v Sloveniji ni več demokracije?