Janez Janša – kdo blokira Slovenijo?

Včeraj so bile volitve. Dobili smo kandidata za drugi krog – Borut Pahor in dr. Danilo Türk bosta bila bitko za predsednika in volivci bomo izbrali boljšega, oz. nam bolj všečnega in mu podelili mandat za naslednjih pet let. Seveda so povolilne izjave bile tiste, ki so pritegnile pozornost marsikoga in posledično so vsi izjavljali precej čudne stvari – dobesedno čudne, saj se je retorika že pri samih kandidatih precej spremenila, da tega, kaj so nekateri voditelji izjavljali, niti ne omenjam. Ampak ne bom pisal o tem, ampak zgolj o eni izjavi, ki jo je dal Janez Janša in ki je marsikoga presenetila, oz. pokazala pravo luč na demokracijo, kot jo on vidi!

https://www.had.si/blog//2012/11/11/rezultati-predsedniskih-volitev-2012/ – od 2:30 naprej, ko premier Janez Janša govori o deblokadi Slovenije! Namreč sam nimam občutka, da bi kdorkoli blokiral Slovenijo, ravno nasprotno. Če je bila Slovenija kdaj blokirana, je bila to v nekem drugem času in obdobju, predvsem pa so bili takrat na pozicijah drugi ljudje, ki so se z vsemi močmi borili, da se stvari pri nas ne bi spremenile. In ko taisti ljudje pozivajo kandidata k deblokadi, se vse skupaj zdi kot da bi imeli dva paralelna svetova, ki se med seboj ne bosta nikoli ujela.

Namreč sedaj premier pritiska na kandidata, da naj pomagata pri situaciji, kateri očitno koalicija ni kos in naj tako rešujeta tiste stvari, ki so jih oni zakuhali. Namreč, če premier Janez Janša govori o deblokadi – in s tem misli na referenduma, ki naj bi se zgodila, potem sam pokaže svoj način dojemanja demokracije. Sicer pa, očitno je blokada Slovenije nov “buzzword” na katerega se bo sedaj vlada “šlepala”. Spomnimo se, da so taiste osebe iznašle besedo tajkun in še marsikaj drugega. In ja, v tem času res potrebujejo “jajcanje” na temo blokiranja Slovenije, preko katere bodo ljudje razumeli, da je situacija resna!

Mogoče pa so bile te predsedniške volitve pravi pokazatelj stanja, oz. odnos do desnice, ki so jo pokazali volivci – namreč da so volivci desnice oddajali svoje glasove za predstavnike levice (kar je bilo vidno iz vzporednih volitev) se mi zdi eklatanten primer, da mogoče pa tudi oni niso več zadovoljni z načinom vodenja, ki je sedaj v Sloveniji prisoten. Se motim?

In še podvprašanje za Janeza Janšo! Tajkuni, strici iz ozadja in sedaj blokada Slovenije – s čim se bo še poskušalo razdvajati Slovenijo in s čim si bomo sedaj nabirali politične točke? Referendum je legitimno orodje v demokraciji, kajne? Ali pa mogoče v Sloveniji ni več demokracije?

 1. Mislim, da ti v glavi raste tumor v obliki Janeza Janše. Obseden si z njim, kar je na nek način kompliment zanj.

   1. Sklepa po tebi in samo tebi. Po tvojem zapisu, če smo bolj natančni.

    Kot Danilo, krivca iščeš povsod drugje kot pri sebi.

    1. Vse v tvojem zapisu.
     Kandidata sta Borut in Danilo, ne Janez.

   2. Sklepam po tebi in trenutnem zapisu. Osebno me politika niti ne zanima preveč, opažam pa da imaš fetiš na Janšo. Sovražiš ga in to te žre od znotraj, drugače ne bi toliko energije porabil zanj.

    1. seveda imam fetis na janso.. oz. na njegove izjave..

     no, poskusi komentirati zapis in ne mene :) hvala

    2. bedaste provokacije janševih jurišnikov – zakaj si obseden z njim? :)) hvala kurcu! tip je predsednik vlade in kroji usodo vseh – koga drugega pa je potrebno gledati/komentirati/kritizirati?
     itak pa če človek misli, da trenutna vlada dela dobro ima zelo velik tumor na intelektu.

    3. Danilo je le tri dni pred volitvami na soočenju vehementno zatrjeval, da bo ta teden zbližal nasprotna pola (poskusil deblokirat), in da mu gre pri tem prvič v zgodovini dobro, da je to nek nov začetek. Vsi smo vedeli, da gre za neiskren manever. Roni, ti pa si ga sam nesramežljivo opeval.

     Zakaj zdaj ne skritiziraš “gospoda predsednika”, ki je po porazu s svojimi izjavami pokazal svoj pravi obraz, podobno kot se je to zgodilo po porazu v ZN? Izvajal je osebne napade na vse, ki niso z njim. Vse so bili drugi krivi.

     “Gospod predsednik” si je še enkrat premislil, trenutno računa, da bo zmagal z blokado. Naj zmaga boljši… ;)

 2. Notranji sovražnik še kar pritiska. Sedaj mu je samo drugače ime ;)

 3. Hočeš povedati, da v Sloveniji sprememb ne potrebujemo? Da ne potrebujemo pokojninske in delovnopravne reforme? Da ne potrebujemo odstaviti vseh od (para)državnih seskov?

  Si res zadovoljen s stanjem v Sloveniji? Se nič ne sprašuješ, od kje toliko mladih, išče prihodnost v tujini? In zakaj se širi revščina?
  ————-
  Zdej, če boš ta moj zapis razumel kot “Janša je car in to lahko uredi” naproti “Stari komunajzarji so vse zafurali” si itak falil celotno poanto.

  Namreč med Jankovičem in Janšo se bojim ni velike razlike.

  1. definitivno jih potrebujemo.. tudi v prejsnjem mandatu bi bile ze zdavnaj potrebne.. pa ni prislo do njih, ce se prav spomnim – pozivi ljudi na ulice in vse ostalo..

   da se izkoristi “predsedniska” kandidata za to, pa se mi zdi precej nespametno in neumno..

 4. “Sam nimam občutka, da bi kdorkoli blokiral Slovenijo.”

  Sam si eden od teh, ki to poskušate, pa vam očitno ne uspeva preveč.
  Rezultat je pokazal, da imamo tega dovolj.

   1. Ti nikoli ne razmišljaš o tem, kaj je dobro za Slovenijo ampak kaj je dobro zate osebno in za Jankovića?

    Pahorjevo vlado so blokirali skoraj vsi: Danilo, GG, KK, Erjevec, JJ, Virant, Pezdir, Semolič, Kučan. Ni mogla normalno delat. Zato so bile potrebne predčasne volitve.

    Janševo vlado, ki dela bolje, blokira ožja skupina ljudi, za katere se ve, kaj jih motivira, kot so: Danilo, Stanovnik, Janković, …bloger Roni.

 5. Meni se zdi problem, ker vlada v Sloveniji ni suverena v svojih odločitvah, oziroma nobene odločitve ne more speljati do konca. In tu ima Janša prav. Na vsako reformo ali odločitev imaš protest opozicije, medijev, sindikatov, veto državnega sveta, referendum….Skratka vlada ne odloča, te varovalke v sistemu so se sedaj pokazale za katastrofalne. In ne zgubljamo sedaj energije s tem, kdo je kriv ( Janša, Jankovic, sindikati…), ampak stanje ni dobro. Zato pa jaz podpiram mednarodno pomoč in prihod evropske trojke. Naše politične elite niso sposobne poiskati rešitve in dogovora in ga ne bodo tudi v prihodnje. Samo izgubljamo čas. Sami nismo zreli za reforme, naj nam to naredi evropska trojka. Samo tedaj se ne bodo več pogovarjali o 4-5% znižanju javne porabe, ampak bodo rezi bolj globoki.

  1. agree.. ampak mogoce bi vseeno vlada morala stopiti v kontakt z ostalimi delezniki in ne samo direkt sprejemati odlocitve, za katere kasneje nastane problem in se zgodijo referendumi..

   1. Ne vem, nisem dovolj pameten, ampak s takimi sindikalnimi liderji se ne more najti dogovora. Pa ne branim jaz tu te vlade ( Janše pa sploh ne, ker meni se je on zasral ), ampak vsaka vlada ali leva ali desna ima s temi sindikati probleme. Sindikati v naši državi branijo neubranljivo, javna poraba je prevelika in sistem je finančno nevzdržen. In če jim to ne znajo dopovedat Janša, Jankovič in ostale naše politične elite, pa naj pride evropska trojka. Ker iskreno, jaz v ta naš socialni dialog ne verjamem več. Sindikati so rušili Pahorja, zdaj Janšo. In sem takoj za to, da sindikati potem prevzamejo vlado. Semolič za predsednika vlade, Štrukelj za finančnega ministra. Pa da jih vidimo potem.

 6. O blokadi ne govori samo Janša. Vsak izvod Financ je na to temo in se začne v podobnem stilu kot tvoj zapis “vlada ne dela dovolj dobro …” ampak naredijo drugačen sklep tvojemu, ki je, če ga prav razumem, da “Janša preko marketinga in manipulacije želi ustvariti vtis, da je žrtev vplivov iz ozadja, dejansko se mu pa dogaja demokracija”.

  Namreč, če vlada dela slabo, to ne pomeni, da vsi, ki so proti vladi, delajo dobro, razmišljajo prav ali bi delali bolje. Ne pomeni, da vse, kar doživlja premier, ni res. Ne pomeni, da blokade ni, če to izjavi nekdo, ki je tudi sicer nesposoben. Ne pomeni da blokade ni, če to izjavi nekdo, ki je sam še nedavno ustvarjal blokado. Blokada lahko še vedno je in opažanje je lahko še vedno točno.

  Hočem reči, povezovanje enega dejstva z nekim drugim zaključkom ni tako samoumevno. Tako poenostavljeno razmišljanje je značilno za Mladino in podobne “čegevarovske” medije (kot jih je označil Frankl).

  Če blokada je ali ni, je pravzaprav irelevantno. To tako doživlja Janša in vlada. Na koncu mandata to volivcev ne bo zanimalo. Če je blokada buzzword za propagando pa naj bo. Janša ima na izbiro tudi da bolje dela, kot da se gre marketing. To, če mu bodo volivci verjeli, je njegov riziko in njega čakajo naslednje volitve.

  Problem blokade je dobro opisal Pezdir. Priporočam http://www.finance.si/8325672/Melantij*

  Referndum ni apriori demokracija, je orodje demokracije. V teh dveh stvareh je bistvena razlika.

  Če predsednik države lahko kaj pripomore pri referendumski “blokadi”, je poziv Janše v to smer seveda dobrodošel (dokler je mejah normalne retorike). Saj če prebereš Pezdirja, si lahko ustvariš mnenje, da blokada je in še več, da je situacija res absurdna. Najbolj všeč mi je primerjava “da bo sedaj narod opravil debato o slabi banki na nivoju Nobelovih nagrajencev”.

  Če k temu dodaš, da se je vlada dejansko dogovorila s sindikati in da gre pri vlogi za referendum s strani Jankoviča zgolj za politiko, je nek “vpliv za deblokado” mogoče pravo orodje. Če k temu dodaš, da je Turk (sicer zavito v diplomatski jezik “dogovorite se, ampak…”) jasno podprl Jankoviča pri referendumu in jasno okrcal vlado, ta vpliv zagotovo obstaja in je en od problemov. Če je za Janšo “vpliv” edini problem, je to seveda problem, verjetno pa je bolj res, da je slab “vpliv” eden od problemov. In verjetno je potrebno rešiti še marsikaj, kot tudi problem “vpliva”.

  Verjetno pa je retorika Turka prav tako banalna, kot je ta novi buzzword Janše. Vprašanje verjetno kateremu političnemu polu pripadaš, da enega označiš za “povezovalca” in drugega za “manipulatorja”.

  Vsekakor pa ne bi zaključil, da so volivci dali kako sporočilo vladi. Virant je konec koncev podprl Pahorja. Desni so tradicionalno volili tudi leve predsednike. Od tu tudi zmaga Kučana. Mene bolj skrbi, da Zvera ni volil nihče iz PS, kar kaže, da so v volilni bazi na levi bolj zvesti, ali “večji verniki”. No, lahko pa tudi rečeš, da so bolj ozaveščeni, v resnici je težko to oceniti. Vsekakor je taka čistost glasov Zvera zaskrbljujoča (kot da bi bil skrajnež tipa Jelinčič, kar pa seveda ni).

  V bistvu je Pahorjev rezultat lekcija ne samo za SDS, ampak tudi PS. Sporočilo gre po moje obema antipoloma in ne vladi ali njenemu delu. Ta rezultat je posledica občutkov ljudi, ne racionalne presoje o slabi banki ali čem podobnem. Nizka udeležba ter visok odstotek Pahorju je sporočilo vladi, da ne dela dobro in opoziciji, da ni dobra alternativa. Poraz Turka pa da ljudje sploh ne štekajo kaj govori.

  1. Janša je še edini pravi komunist pri nas. Edini še tako razmišlja in deluje kot so ga naučili v partiji, kot tudi stranko vodi kot KPS.

   Zver pa sploh ne bi rabil imet kampanje pa bi isto število glasov dobil, mogoče zato ta čistost zaskrbljujoča.

  2. Z ostalim se v glavnem strinjam, komentiral pa bi tole: “kot da bi bil skrajnež tipa Jelinčič, kar pa seveda ni”.

   Ne trdim, da je. A spomnimo se:

   Med madžarskim predsedovanjem, ko je Orban provociral z zemljevidom velike Madžarske (na katerem je tudi Prekmurje), ko ga je večina evropskih politikov kritizirala zaradi tsunamija ustavnih sprememb (celo ime države je spremenil – zdaj ni več Republika Madžarska), predvsem zaradi ogrožanja svobode tiska in sodstva, ga je Zver pohvalil in bodril z besedami: “Ostanite močni”.

   In tudi to, da preferira ekstremne konzervativce (čajankarje) pred Demokrati, ti lahko da malce misliti.

   Če sem zgoraj zapisano razumel ali zapisal narobe, bom hvaležen za popravek.

   Poleg vsega pa je še nespameten: v državi, kjer je nedeljskih obiskovalcev maš okrog 4% (odstotek zanimivo sovpada z volivci NSI), se hvali s tem, da gre volit direktno od maše. Čemu? Kaj ima tedensko bogoslužje veze z volitvami za predsednika?

 7. Še dobro, da nisi komentiral intervjuja Ata Turka v zadnjem glasilu Ljubljana.

 8. Če dovoliš, en majhen dobronameren nasvet:

  Kadar pišeš o politiki, bi bilo resnično cool, če bi predhodno 3x globoko vdihnil, pred shranitvijo pa morda vse skupaj še enkrat prebral.

  Namreč, zanimivo je, da so nekateri članki odlično napisani, politični pa skoraj neberljivi, oz. si mora vsak sam tretjino stavkov interpretirati (v bistvu kar uganiti) sam.

  Nikar ne zameri, ampak je res. Le preberi zgornji sestavek – počasi od stavka do stavka. Tretjina stavkov je povsem nelogičnih.

  Za primer: 3.in 4., 5 je čista uganka, 7. tudi – zdi se, da želi povedati ravno nasprotno od tega, kar je zapisano.

  Skratka, misli močno prehitevajo prste ;-)

Komentarji so zaprti.