Make a fool of yourself once a day

V včerajšnji prilogi Financ o 22. Slovenskem oglaševalskem festivalu sem v gostujočem komentarju Marte Kos Marko zasledil stavek, ki me je dejansko navdihnil. Tudi osrednja tema letošnjega SOFa je sicer navdih in ker nisem ravno znan po skromnosti, se moram pohvaliti, da sem eden izmed žirantov, ki ji predseduje Uroš Goričan. In stavek, ki bi si ga morali ljudje vzeti kot navdih in v sebi skriva cel kup resnice je – make a fool of yourself once a day, oz. osmeši se enkrat na dan.

Zakaj mi je ta stavek v trenutku postal všeč? Mogoče se še kdo spomni zapisa Do one thing everyday that scares you, kjer sem zapisal:

Strah nas je, bežimo pred stvarmi, ne upamo se soočati z njimi. Lažje nam je, če gre življenje nekako svojo pot mimo nas in mi ne poskušamo spreminjati lastnega sveta, ampak poskušamo vplivati na ves preostali svet – veliko bolj preprosto je in manj smo prizadeti, če smo se odločili napačno. Ker nočemo daljših poti, ker se bojimo sprememb, predvsem pa ker si ne želimo spreminjati svojih utečenih smernic. Rajši ostajamo na mestu, oz. se sučemo v začaranem krogu, iz katerega težko najdemo izhod. Živimo v kletkah, ki smo si jih sami postavili, kljub temu, da je okoli nas svet, ki nas čaka, vabi… 

Jeap, strah nas je neuspeha. V teh časih pričakujemo samo zmage in ni prostora za napake. V svojem hlastanju za življenjem pozabljamo na to, da smo le ljudje – ljudje pa delamo napake, ljudje se osmešimo, predvsem pa, če nas ni strah tega, da bomo itak vse “zajebali”,  je vse skupaj precej lažje.

veverica

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste zadnji trenutek delali prezentacijo in se tresli od strahu, da boste nekje vmes vse skupaj “zajebali”? Kolikokrat ste na zmenku bili trdi (pa ne dobesedno), ker ste se bali, da boste izrekli besede, ki bodo vse pokvarile? Kolikokrat ste v vrsti na Petrolu v mislih ponavljali svojo PIN številko, da jo boste pravilno vtipkali v POS terminal, pa vendar ste jo na koncu iskali po svojem telefonu? Vse to se nam dogaja vsakodnevno. Vsi se soočamo s tem. In naši strahovi so podobni strahovom tistim, ki so nam blizu in tistim, ki jih samo srečamo nekje.. Če nam ti strahovi krojijo življenja, potem je takšno življenje naporno – ker vedno pričakujemo zmage in si niti ne dovolimo, da bi videli kako je na drugi strani. Ne, ne obstajajo samo zmagovalci. Obstajajo pa ljudje, ki jih ni strah priznati, da njihovo življenje ni samo zmaga.

Kolikokrat ste v zadnjem letu dovolili sami sebi biti samo človek, ki ga ni strah tega, da bi se osmešil? Ali pa celo drugače. Kdaj ste se nazadnje odločili, da se boste soočili s svojim strahom in mu ne boste pustili, da vam kroji usodo, ampak boste samo spontani – in če boste vse skupaj “zajebali”, boste pač “zajebali”. Tukaj ne govorim o operacijah srca, ali pa streljanju s pištolo – govorim o življenjskih situacijah, v katerih se vsakodnevno znajdemo vsi.

Sam delujem precej “jebivetrsko”, pa vendar si življenje jemljem preveč na “hard”. Večino časa pozabljam, da je življenje neka lepa tvarina, ne pa vnaprej premišljen skupek informacij, ki jih moram znati kontrolirati in med njimi manevrirati. In ja, strah me je, da ne bi pred klientom “zajebal”, da bi povedal napačne besede osebi v napačnem trenutku in da bi naredil neumnost, zaradi katere bi doživel neuspeh. Vendar ko na vse to pogledam iz drugega zornega kota preprosto ugotovim, da sem vnaprej obsojen na to, da bo šlo vse narobe, ker me je strah ravno tega.

Namesto zaključka. Če človek ne poskusi, niti ne ve, kaj se mu lahko zgodi. In če ne poskusi, potem je vprašanje, ali je sploh kdaj živel. Jaz bom poskusil.. Ali imam kaj za izgubiti?

 1. Zanimivo, da takšnile zapisi ostanejo brez komentarja, če pa se pomaha z rdečo ruto politike, pa “navali narode”.

  Ja, današnji človek pozablja na svojo človeškost. Pozablja, kako je prišel na svet. In kako bo odšel. Niso ga namreč naredili v tovarni. Ni ne računalnik, ne stroj, še najmanj Mr Perfect ali Mr Almighty, pa če se še tako trudi.

  Všeč sta mi naslednja citata:

  “Don’t carry the world upon your shoulders
  For well you know that it’s a fool who plays it cool
  By making his world a little colder”

  The Beatles – Hey Jude

  “Don’t you know that no one alive can always be an angel?
  When everything goes wrong you see some bad

  But oh, I’m just a soul whose intentions are good
  Oh Lord, please don’t let me be misunderstood.”

  Kellylee Evans – Don’t Let Me Be Misunderstood

 2. Avtorjev citatov resda nisem navedel.
  Če se kdaj po nesrečnem naključju znajdem v parlamentu, bom pač imel težave zaradi tega. So what.

  1. LOOL :)

   ja, ce bi pozabili na strahove, bi bil nas svet lahko povsem drugacen.. ampak ce nas od nekdaj futrajo s tem, da nas mora biti vsega strah..

Komentarji so zaprti.