Pred parimi dnevi se je pojavila v družbenih medijih novica, da je Živalski vrt v Ljubljani v ogrado postavil dve vozili znamke Mazda. Večina komentatorjev na Twitterju je potezo živalskega vrta raztrgala, saj vozila pa vendar ne sodijo tja. Tja sodijo živali! In seveda, kako si lahko živalski vrt predstavlja, da bodo obiskovalci videli vozila v živalskem vrtu in bodo potem celo verjeli, da je treba vozila imeti v ogradi (jepa, to je bila najbolj bizarna teorija, ki sem jo slišal v etru). Da primerjava nekoga, ki je Mazdi primerjal z Japončki, ki so zaprti v ograji niti ne omenjam.

Aha, moje mnenje bi radi prebrali. Odlična ideja. Odlična izvedba. O Mazdi se govori povsod. Vsi vemo, da sta dve Mazdi v živalskem vrtu, vendar mogoče se malce manj govori o tem, da je Mazda Motor Slovenija podpornik prihoda gepardov, prav tako pa pokrovitelj Živalskega vrta Ljubljana. Ali bi sploh vedeli, da prihajata dva nova geparda, če ne bi bilo vsega tega v medijih? Bi mediji pisali o vsem tem? Pa v bistvu ne bi, ker bi jim bilo nepomembno. Nepomembno je pisati pozitivne novice, tukaj pa je bila zgodba na meji in so jo pobrali ravno za to, ker je bila negativna.

Zakaj ne bi izkoristili takšne možnosti, kot so jo pri Mazdi in v Živalskem vrtu? Ali so kaj uničili, poškodovali? Ali zaradi tega kakšna žival ni imela svojega prostora v Živalskem vrtu? Ne, bodo pa imele živali hrano in dva nova geparda bosta prišla.

Lahko pa, vsak ki v tej “instalaciji” vidi nekaj hudo slabega in nemoralnega, seže v svoj žep in pomaga živalim in živalskemu vrtu. Tukaj se ponavadi vse skupaj konča in tisti, ki so najbolj glasni, najbolj stisnejo pest v žepu in od njih ne pade čisto nič.

Kdorkoli je zasnoval to akcijo, jo je naredil odlično. Vsaj iz mojega vidika. Govori se o njej, zgodilo se bo nekaj dobrega, predvsem pa je stvar prišla v javnost – si kateri od oglaševalcev ne želi tega? Koliko je akcij, ki jih ljudje sploh ne opazimo in gredo kljub enormnim količinam denarja vloženega v oglaševanje mimo nas.

parco_natura_viva_21

Fotopis Zoo Zagreb

Parco Natura Viva – Zoo Safari – fotografije