Že dolgo časa nisem objavil povezav do mojih razmišljanj, ki jih pišem za portal Mobitel Tehnik. Tukaj je malce več zapisov, ki se tako ali drugače dotikajo internetov in mobilnih naprav.

Sam pripadam tisti generaciji, ki je otroštvo preživela brez dostopa do interneta. Šele ob koncu srednje šole sem prvič prišel v stik z internetom in takrat se je začela moja zasvojenost s tem virom neskončnih informacij in zabave, predvsem pa spoznavanje zanimivih ljudi, s katerimi nas povezujejo podobni interesi.
Če sem bil ob prvih korakih na..

Ste se že kdaj vprašali, kje se konča vaša zasebnost na internetu? Kje je ločnica med javnim in zasebnim, in ali to sploh obstaja v sedanjem času? Vsi se zavedamo, da s svojo participacijo na spletu, na družbenih omrežjih in z uporabo aplikacij na svojih mobitelih puščamo svojo digitalno sled, ki ostaja za nami še..

Google Street View je storitev, ki uporabnikom omogoča realističen pogled na kraje, kjer še niso nikoli bili, saj Google svoje zemljevide nagradi s podrobnimi posnetki. Google s svojimi vozili, ki imajo nameščene kamere za 360 stopinjsko snemanje, posname ulice in ceste, po katerih se vozila premikajo in kasneje vse to obdela. S tem omogoči uporabnikom..

Ste kdaj pomislili, koliko dostopov, kjer morate vpisati svoje uporabniško ime in geslo, imate na spletu? Če ste povprečni uporabnik, potem imate geslo za vse dostope enako. Z istim geslom dostopate do spletne banke, do vašega Facebook profila, elektronske pošte, do službenega računalnika, kot tudi do vseh ostalih storitev, ki jih uporabljate. Velika verjetnost je,..

Vsak od nas ima kreirane uporabniške račune na različnih spletnih servisih, ki jih uporablja – Facebook, Twitter, Instagram, Dropbox … Na računalniku imamo naložene certifikate, prek katerih dostopamo do spletne banke, pa kreirana uporabniška imena, prek katerih pregledujemo mesečno porabo pri svojem mobilnem operaterju. Če imamo spletno mesto, potem imamo omogočen FTP-dostop, prav tako imamo..

  • Mobitel – “igrača”, ki nam pomaga pri športu

“Jutri pa res začnem s tekom.” Verjetno je to stavek, ki je znan vsakemu izmed nas. Ko postanejo dnevi toplejši in se dan daljša, se v nas prebudi športnik. Takrat začnemo razmišljati o rekreaciji in snujemo plane, kako se bomo letos lotili športnih podvigov – kako bomo pretekli 10 kilometrov, šli s kolesom na Vršič,..

Se vam je že zgodilo, da ste prišli domov in začudeno ugotovili, da so vaše elektronske naprave uničene – od udara strele? Takrat ste si zagotovo obljubili, da boste kupili prenapetostne zaščitne naprave, ali pa sistem za neprekinjeno napajanje, ki bo obvaroval vaše naprave pred udarci strel.
Udar strele je električni tok, ki si ponavadi izbere..

Pred mesecem dni je Mobitel predstavil omrežje novih dimenzij – LTE 4G, ki teoretično omogoča hitrosti prenosa podatkov 100 Mb/50 Mb. Seveda me je, kot navdušenca nad tehnologijami, zanimalo, kako se omrežje obnaša v realnem okolju in kakšne prenose podatkov lahko uporabnik doseže, ko se vozi naokrog v vozilu. Zavedam se, da smo vsi navdušeni nad..