V zapisu Delo uvaja lasten paywall – plačljivo platformo sem pisal o tem, da bo Delo uvedlo lasten plačilni sistem za dostop do njihovih člankov in se tako poslovilo od sistema Piano s katerim niso dosegli pričakovanih rezultatov. Ker verjamejo, da bodo s svojim lastnim sistemo zaslužili več, so danes predstavili tudi cene! Naj že vnaprej povem  svoje mnenje – novi sistem bo imel še precej precej manj prihodka, kot pa so ga imeli s sistemom Piano, kajti cene so tako visoke, da jih ljudje preprosto ne bodo želeli plačevati. Če sem lahko nesramen – 500 naročnikov na digitalno izdajo v prvih treh mesecih bo precej lepa številka – pa še to bodo samo podjetja:

Družba Delo, d. d., bo 1. avgusta uvedla lastni plačilni sistem. S tem se končuje tudi promocijsko obdobje Premium dostopa do vseh digitalnih vsebin na portalih medijske hiše Delo. Naročniki časopisov Delo in Slovenske novice, ki ste na enega od časopisov naročeni najmanj 5 ali več dni v tednu, ste doslej dostopali do Premium vsebin brezplačno. V medijski hiši Delo, d. d., bomo poskrbeli, da boste naročniki deležni ugodnosti še naprej, saj vam bomo s 1. avgustom ponudili poseben paket za tiskano izdajo v kombinaciji z digitalnim dostopom na platforme medijske hiše Delo.

Cene za digitalni dostop – očitno se nekdo ceni hudičevo visoko:

  • dnevno: 1,40 eura
  • tedensko: 8,40 eura
  • mesečno: 33 eura

Samo za primer – naročnina na Guardian

Še mojih 5 centov na to temo. Uvedba paywalla ni tako preprosta, kot se mogoče sliši na prvi pogled. Tudi stroškovno ne. Investicija se ne bo povrnila tako hitro, kljub temu, da bodo zaprli Premium dostop, oz. bodo ponudili drugačne pakete. Sam sem skeptičen do tega, saj bi lahko v družbi Delo izhajali iz številk, ki so jih pridobili s pomočjo sistema Piano in ugotovili, da paywalli v Sloveniji so sicer možni, ampak da lahko od oglaševanja prejmejo več denarja – vendar ne od takšnega oglaševanja, kot se ga gredo v zadnjem času.

Sem mislil že končati tale zapis brez pametovanja, pa vendar ne morem iz svoje kože. Ljudje smo pripravljeni plačati kvalitetno vsebino – raziskovalne članke, poglobljene analize, predvsem pa informacije, od katerih imamo korist. V trenutni situaciji, oz. ob pregledu vsebin, ki so sedaj na voljo, sam ne vidim niti ene informacije, ki bi mi prinesla korist, oz. za katero bi bil pripravljen plačati – mogoče članke Lenarta J. Kučića! Vse ostalo pač ni vredno plačila. In verjetno bomo čez leto dni slišali precej podobno zgodbo, kot je zgodba s sistemom Piano – super nam je šlo, vendar jo ukinjamo! Deja vu!

delo