Cene nepremičnin so ena izmed tistih neznank, o katerih se veliko govori, ugiba, špekulira, vendar se na trgu skoraj nič ne spremeni. Napovedi, da se bodo cene nepremičnin znižale, ki jih lahko poslušamo že zadnjih mnogo let, se vedno znova izkažejo za dokaj netočne. Cene napremičnin, ki veljajo v Ljubljani sp še vedno tako visoke, da se mi vedno znova zastavlja vprašanje – kdo sploh si lahko kupi takšna stanovanja?! V bistvu prihaja do drugega problema – stanovanja se ne cenijo, posledično pa se tudi ne prodajajo. Če so bile pred leti banke radodarne in so rade volje “podarjale” kredite, se je v zadnjih nekaj letih tudi to spremenilo. Namreč banke so veliko bolj previdne pri kreditih manjšim odjemalcem, dočim večja podjetja so bila vedno deležna drugačnih tretmajev. In sedaj, ko prihajajo na dan številke, ki jih ta podjetja dolgujejo bankam, se ljudje počasi zavedamo, da so bila ta podjetja financirana z našim denarjem in da njihovi upravljavci niso znali delati z njimi – le zakaj bi se trudili, če pa je s tujim “kurcem” precej preprosto “scat” po koprivah.

Nazaj k nepremičninam. Veliko kolegov je pred parimi leti, ko so bile razmere na trgu še precej drugačne, kot so sedaj, vzelo kredit za naslednjih 20 let in kupilo stanovanja po tržnih cenah. Sedaj, ko so na tretjini odplačevanja in so razmere drugačne – marsikdo je izgubil službo, ugotovil, da je anuiteta kredita previsoka za družinski proračun, pa ima problem – stanovanja ne more prodati, ker je na trgu zelo veliko nepremičnin, ki imajo visoke cene, nikjer pa kupcev, ki bi bili pripravljeni ta stanovanja kupiti. Mogoče bi se kdo odločil za nakup stanovanja, če bi mu banka omogočila kredit, ampak to je sedaj rizično početje in banke raje sanirajo same sebe, kot pa da bi vlagale naprej.

Po drugi strani se veliko stanovanj oddaja, vendar so cene 600+ eurov (+ stroški) za 50+ kv.m. precej “razfukano” stanje v Ljubljani precej visoke. Nekateri imajo pač nerealna pričakovanja in poskušajo z oddajanjem pokrivati mesečne anuitete. Marsikatero stanovanje, ki se oddaja, dejansko sploh ni primerno za življenje in “landlordi” upajo, da ga bodo napolnili vsaj s študenti, ki prihajajo v Ljubljano.

Ko se je pred leti delal popis nepremičnin in smo se vsi tresli, kaj se bo dogajalo z nepremičninami, sem pričakoval, da se bodo cene nepremičnin znižale. Da bodo na GURSu ugotovili, da je v Sloveniji neskončno veliko praznih stanovanj in da bodo takšna stanovanja še posebej obdavčili in posledično “prisilili” lastnike, da jih začnejo ugodneje prodajati, ali pa poceni oddajati. Vendar se na žalost nič od tega ni zgodilo. In že pred leti, ko se je v Sloveniji cedilo med in mleko sem razmišljal, da bi se moral pojaviti gradbinec, ki bi “razfukal” to sceno s tem, da bi zagotovil kvalitetno gradnjo stanovanj v Ljubljani za ugodno ceno – kar je po mojem mnenju nekje okoli 1500 eurov/kv.m.. Vendar ne, stanovanja v novozgrajenih blokih so prazna, saj gradbinci in investitorji nočejo prodajati stanovanj pod željeno ceno, predvsem pa jim je vseeno, če gre podjetje v stečaj – saj so našli obvode, da so prekanalizirali denar v svoje žepe. Zadnji primer, ko so cene stanovanj skoraj realne, je dražba stanovanj v Celovških dvorih, kjer je cena kv. m. tudi pod 1200 eurov! Za to ceno, bi mogoče še kdo začel razmišljati o nakupu nepremičnine.

Tako pa imamo v Sloveniji cel kup neprodanih stanovanj, ki imajo zelo nerealne cene in imamo cel kup mladih, ki si stanovanj ne morejo niti privoščiti in živijo pri starših. Namesto, da bi država pospeševala “zapravljanje”, se dogaja ravno nasprotno pri nas. Ampak saj tega smo že navajeni. In ko enkrat tedensko objavijo nepremičnino v reviji Finance, je ponavadi prvi komentar – cena enosobnega stanovanja je tako visoka, da zanjo dobiš novozgrajeno hišo par kilometrov ven iz Ljubljane. Ampak Ljubljana je pač Ljubljana.

citroen_ds5