Da je Slovenija v riti, čivka že vsak vrabec. Da se stanje še ne bo tako kmalu izboljšalo, se verjetno zavedamo vsi. Ljudje smo postali apatični, ker imamo občutek, da se v tej Sloveniji ne da nič spremeniti – nekateri verjamejo, da vse štrene obvladujejo strici iz ozadja, ali iz Murgel, drugi pač verjamejo v moč kapitala. Mlade ne zanima politika, saj niti nimajo možnosti, da bi vstopili vanjo, saj je postala politika povsem elitistična stvar, vendar politiki niso elita. Marsikdo se zaveda, da imamo točno takšno oblast, kot si jo zaslužimo, saj naivno verjamemo, da se bodo stvari spremenile, da bo enkrat res vse v redu in da se bodo obljube o “drugi Švici” in vse ostalo, kar smo poslušali zadnjih dvajset let, dejansko tudi uresničile. No, jaz sem to upanje že zdavnaj opustil. Dokler nas bodo vsake štiri leta gledali iz plakatov isti abotni obrazi, se nič ne bo spremenilo. Sam ne verjamem v všečno vlado, ki se prilagaja ljudstvu – primer nepremičninskega davka. Verjamem pa, da se lahko v tako velike spremembe, ki vplivajo na celotno populacijo vlada spusti tudi na drugačne načine. Z odpiranjem debat, mnenji zainteresirane javnosti, na katero se vedno znova pozablja, predvsem pa z dialogom in ustreznimi rešitvami. Rešitev ni, da ko se zgodi revolt, da se vlada potegne nazaj. Rešitev je ustvariti pogoje za bivanje vse državljanov Slovenije! In čas je, da se politiki nehajo deliti med naše in vaše, saj smo vsi državljani Slovenije!

Sam vedno znova poslušam iste floskule – v tej državi se ne da nič spremeniti. V tej državi je vse koruptivno in klientelistično. Jeap, če na to gledamo iz tega zornega kota. Primankuje idej, predvsem pa konkretnih akcij, ki bi te stvari spremenile. Sanjska služba, o kateri sem že pisal, je ena izmed idej, ki poskuša spremeniti etablirane norme, ki so nam jih ob osamosvojitvi za to zaslužni ljudje vkoreninili v našo zavest. Sam razmišljam še naprej..

The Agora (Ancient Greek: Ἀγορά, Agorá) was a central spot in ancient Greek city-states. The literal meaning of the word is “gathering place” or “assembly”. The agora was the center of athletic, artistic, spiritual and political life of the city (vir)

Slovenija in slovenska politika potrebuje Agoro – platformo, kjer se bo vzpostavila komunikacija med deležniki in ki bo prinesla nekaj novega. Imamo http://predlagam.vladi.si/, ki bi lahko opravljala takšno funkcijo, vendar jo ne. Odgovori odgovornih so počasni, ogledov vsakega predloga je zelo malo in je bolj kot ne namenjena sama sebi.

Ta teden je vlada izvedla prvi #tvitup, ki je bil na moje presenečenje celo smiseln. Sicer je bila tema, za moje pojme malce pretežka, vendar je odlična izhodiščna točka za to, kar bi lahko vlada počela tudi še naprej.

Agora, kot platforma bi morala biti namenjena temu, da državljani aktivno participiramo v odločitvah, katerih posledice bomo nosili naslednja leta. Platforma ne sme biti namenjena prepričevanju, ampak poslušanju. Predvsem pa mora biti odprta za javnost, ki preko nje dobiva informacije in o njih začne razmišljati. S tem se povečuje nabor ljudi, ki kritično razmišljajo in se na osnovi takšnih informacij lahko naredijo bolj preproste odločitve, kot se sedaj delajo.

Kaj naj bi bila torej Agora? Komunikacijska platforma, preko katere bi državljani lahko spremljali, opozarjali, predvsem pa sodelovali pri odločitvah. Namesto zaprtega sistem in pomankljivih informacij (res je, da so vse seje in vse ostalo objavljeno na spletnih straneh, kar je velika prednost) bi bili tako deležni odgovorov na čudna in zapletena vprašanja, na katera ljudje, ki sestavljajo zakone, ali predloge, niti niso pomislili.

Če želimo v tej deželi nekaj spremeniti, bomo morali začeti razmišljati na malce drugačen način, kot smo do sedaj. Ni več dovolj, da pizdimo, ampak dajmo nekaj spremeniti. In ne, z nasiljem se ne rešuje problemov. Se jih pa da z akcijo in aktivno participacijo. Pa saj, v končni fazi, naj bi bila to demokracija, kajne?

kongresni_trg_ljubljana_fotografije_06