Sanjska služba – državljanska akcija je ideja, ki mi je všeč. Namreč, kdo od nas si ne bi želel postati EU poslanec (pogoj je polnoletnost in opravilna sposobnost) in imeti okoli 13.000 eurov mesečne plače (preko 5000 EUR neto, dnevnice za bivanje v Bruslju okrog 3650 EUR mesečno,pavšalno nadomestilo za vodenje pisarne: 4300 EUR). Sam potek akcije je zelo preprost – pridružiš se skupini na Facebooku – https://www.facebook.com/DASanjskaSluzba in če se nas zbere več kot 50.000 do začetka marca in se vsak od nas zaveže, da bo dejansko šel na EU volitve in oddal glas za izžrebanega v skupini, potem bo nekdo na konju!

Verjetno se bo marsikdo nasmehnil in si mislil svoje. V bistvu je celotna akcija med drugim tudi lep družbeni eksperiment, ki kaže malce drugačen pogled na demokracijo. Namreč dejstvo, da je lahko izvoljen predstavnik v EU parlament tam zaradi sreče na žrebu, je lahko pokazatelj, da je nekaj precej narobe z vsem tem. Po drugi strani pa daje možnost državljanom, da s participacijo na Facebooku dobijo svojo sanjsko službo, vendar pod pogojem, da se vsi sodelujoči držijo dogovorjenega.

Da pa ne bo pomote, da idejni vodje, med njimi Marko Vrtovec ne mislijo resno, so spisali tudi konkretna navodila, kot tudi vse ostalo, kar sodi k takšni akciji. In ničesar niso prepustili naključju – https://www.facebook.com/DASanjskaSluzba

Kaj bodo naredili – izvedli bomo družbeno politični eksperiment v treh korakih:

 1. Nekoga med nami; običajnega državljana (pravzaprav listo osmih), bomo izžrebali za kandidaturo na volitvah za EU parlament
 2. Kot skupina občanov bomo to izžrebano listo vložili v kandidaturo pri DVK (3000 podpisov) in vsi, ki smo sodelovali v žrebu, jih bomo volili. In izvolili.
 3. Ko bomo imeli predstavnike v EU parlamentu, bomo skušali prek njih udejanjati neposredno demokracijo.

Zakaj bodo to naredili – s to državljansko akcijo želimo doseči:

 1. Pokazati, da so europoslanci odtujeni od volilcev in da ne zastopajo naših interesov, ampak predvsem interese korporacij.
 2. Opozoriti, da je nevzdržno in nehigienično, da se v EU parlamentu ves čas vrtijo eni in isti ljudje.
 3. Poiskati učinkovitejše načine izbora naših predstavnikov, ki bi omogočali pravo reprezentacijo ljudi. V antiki je bil žreb (sorticija) sinonim za demokracijo, volitve pa za oligarhijo (http://en.wikipedia.org/wiki/Sortition ).
 4. Poskušati uveljavljati neposredno demokracijo prek spletnih platform.
 5. Izraziti naše ogorčenje nad neodgovornim in nedržavotvornim vedenjem večine slovenskih politikov.

Kako bodo to naredili – ocenjujemo, da imamo od vseh strank, ki se bodo udeležile volitev v EU parlament, daleč najboljši “call to action” oziroma razlog, zakaj bi posameznik šel na volitve, zato smo prepričani, da nam bo uspelo.

 1. V Sloveniji je za izvolitev v EU parlament potrebno zbrati okrog 50.000 glasov.
 2. Ko se nas zbere dovolj, izmed nas izžrebamo enega kandidata (oziroma celo listo), ki kandidira na volitvah.
 3. V razpisanem roku za oddajo kandidatnih list zberemo 3000 podpisov in izžrebane kandidate prijavimo na EU volitve. Kandidati morajo izpolnjevati zakonska določila za poslance (polnoleten, opravilno sposoben)
 4. ZELO POMEMBNO: na dan volitev gremo VSI OBVEZNO VOLIT našega kandidata!
 5. Cena “srečke” za “loterijo” za EU poslanca (cca. 13.000 neto na mesec) je v bistvu TVOJA ZAVEZA, DA BOŠ RES ŠEL VOLIT.
 6. Ker bodo volitve v EU parlament maja, imamo časa, da se nas zbere vsaj 50.000, približno do začetka aprila.

Veliko sreče vsem! Nekomu se bo nasmehnila sreča – vstopnine ni!

Info:

euposlanec