Karierni politiki – dva mandata bi bilo več kot dovolj

V Sloveniji obstaja kasta, ki se ji reče karierni politiki. V bistvu so vse, kar so naredili v življenju, naredili s tek, ko so vstopili v politiko v pravem času in prostoru in sedaj že od osamosvojitve naprej pobirajo tantieme za njihov doprinos k srečni, zadovoljni in ponosni Sloveniji. Takšni politiki so kot kameleoni, menjajo barve (stranke) in se svaljkajo za naš denar po parlamentu, raznih parlamentarnih odborih, preiskovalnih komisijah in uživajo v tem, kar počnejo. Kaj počnejo, je drugo vprašanje. Namreč precej takšnih politikov ni ravno pogosto videti v parlamentu, niti jih ni pri odločanju, ko se sprejemajo pomembne odločitve za Slovenijo. Ampak oni so politiki, imajo pač svoje poslanstvo, ki ga plebejci ne razumemo. Njihova edina naloga je, da se z vsemi štirimi obdržijo pri koritu in tako pomagajo najprej sebi, potem svoji politični strani, potem familiji, potem kolegom, šele nato pa prisluhnejo svojim volivcem, ki jim vsake štiri leta naklonijo svoj glas. In potem se ta zgodba ponavlja v nedogled in vsake štiri leta so v parlamentu isti obrazi, ki anemično boljščijo v volivce, ko nas gledajo iz plakatov in ko vstopijo v parlament pozabijo na vse skupaj, kar so obljubljali, da bodo storili.

Potem so tukaj mladi – mladi, ki bi radi naredili korak v politiko in se spečali z njo. Kljub temu, da so jim starši v mladosti povedali, da je politika kurba, je ta posel precej privlačen. Da ti moč. Tisto moč, ki je sicer nikoli v življenju večina politikov ne bi niti okusila. Da ti občutek pomembnosti, ker odločaš o usodi državljanov. Predvsem pa ti odpre dostope do ljudi, ki potrebujejo tvojo korist. Ampak mladi v večini primerov nimajo sreče – koliko predstavnikov generacije do 30. let je sedaj v parlamentu? Ne, politika ni namenjena mladim, ki so neobremenjeni s preteklostjo in ki niso postali tako apatični, kot je postal cel narod. Vendar mladi ne dobijo te priložnosti, da bi se dokazali. V bistvu so lahko “svetovalci”, ali pa pomočniki, vendar dlje ne pridejo. Ker je pač sistem takšen in so ga nekateri zelo dobro uzurpirali.

Zakaj še vedno vztrajam, da bi moral politik imeti možnost biti v parlamentu, ali vladi zgolj in samo dva mandata?

Dobili bi nove obraze, ki imajo mogoče malce drugačen pogled, kot ga imajo politiki, ki sedaj vodijo našo državo v k… Dobili bi ljudi, ki ne bi bilo zaznamovani z aferami in povezani z vsemi mogočimi lobiji. Dobili bi nove obraze, ki bi morali biti precej drugačni od vseh teh, ki smo jih do sedaj navajeni. Predvsem pa bi s tem dobil možnost še marsikdo drug, ki sedaj niti ni pomislil, da bi se lahko udejstvoval v politiki! Dva mandata in konec!

Ampak to bi pomenilo, da bi ti novi prišleki v dveh mandatih več kradli in na hitro poskušali obogateti?

Verjetno res, vsaj če se sklepa po nekaterih dosedanjih primerih. Po drugi strani pa to nekako ne drži – če bi imeli dejanski pregled premoženjskega stanja poslanca in njegove družine in če bi imeli “finančno policijo”, ki bi dejansko raziskovala in povprašala od kje denar, bi bilo vse skupaj povsem preprosto. Če se ne bi našla dobra razlaga za to, bi se pač zaplenilo premoženje, kot je bilo sedaj v primeru Sanaderja. Ne, potem se ne bi dogajali nepojasnjeni primeri plačevanja z gotovino in podobno, kar se dogaja. Vendar očitno to ni prioriteta v Sloveniji!

Če bi prišli novi obrazi v parlament, ali bi se kaj spremenilo?

Če verjamemo v teorijo zarote, da za vsem stoji Milan Kučan in Murgle, potem definitivno ne. Če verjamemo, da se nič ne da spremeniti, potem se nič ne bo spremenilo. Če pa verjamemo, da tam, kjer je volja, je tudi moč – potem smo na dobri poti, da se karkoli spremeni. Vendar je potrebno vnaprej pripraviti teren, da se ne bo dogajalo to, kar se dogaja sedaj. Ko karierni politiki zelo dobro izkoriščajo parket, da plešejo po njem in da jim nihče nič ne more!

Je to zgolj samo še ena neumna ideja?

Mogoče! Čas bi pokazal ali sem imel prav ali sem se motil. Predvsem pa so ideje vedno boljše, kot pa če jih sploh ni. Sploh v primerih, ko je v državi vse precej v riti in nikjer daleč ni videti luči na koncu predora. Upanje pač umre zadnje!

Policija pred parlamentom 06

  1. Se v celoti strinjam. Samo spremembo bi morali zagotoviti taisti karieristi…

  2. Volilni sistem je naravnan tako, da nimaš šans prit v parlament, če nisi v stranki (in to taki, ki nastopa v vseh volilnih enotah). Poleg tega te mora stranka še uvrstiti na listo za volitve.
    Parlament je torej zaprt za od strank neodvisne kandidate in tiste strankarske, ki zaradi internih standardov stranke ne pridejo na listo.
    Z omejitvijo mandata na 2 leti lahko omogočiš dostop predvsem drugim, prvim pa ne. Bi bil potreben kak drug trik.

Komentarji so zaprti.