Špricanje poslancev po strankah v 5. mandatu državnega zbora (2008-2011)

Pred nami so volitve, vendar je sedaj tudi čas, da se naredi obračun, kaj so poslanci različnih strank počeli v 5. mandatu državnega zbora (2008-2011). Podatki, ki jih je Igor (@taveliki) pridobil iz spletnega mesta dz-rs.si in naredil analizo iz njih o tem koliko poslancev po strankah je špricalo glasovanja v državnem zboru povejo marsikaj!

Je mogoče sedaj čas, da se vpraša te poslance, kaj počnejo v državnem zboru, če se “jim ne da” iti na glasovanja, oz. zakaj se ne udeležujejo glasovanj, s katerimi se odloča o naših usodah!

Podatki so zbrani za 301 odločanje v DZ, v času od 15.10.2008 do 17.9.2011. V analizi ni upoštevanih podatkov o glasovanju o UPB, prav tako niso upoštevani prebežniki. Analiza je narejena na preprosto, vsem razumevajoč način – število možnih glasov, ki bi jih lahko člani stranke oddali in število oddanih glasov, ki so jih dejansko ti oddali.

Igor, hvala za te podatke, ki upam da jih bodo pobrali tudi mediji in iz tega postavili kakšno neprijetno vprašanje našim vrlim poslancem!

p.s.: kot je bilo že ugotovljeno v komentarjih, je bila napaka v delu, kjer je pisalo oddanih glasov – pravilno je (sedaj tudi popravljeno) neeoddanih glasov – številke in vse ostanejo enake in povsem držijo!

Odsotnosti po strankah:

 • SNS – 46.2%
 • SDS – 35.4%
 • SLS – 25.3%
 • NS – 24.9%
 • LDS – 18.6%
 • DESUS – 18.1%
 • ZARES – 18.1%
 • SD – 11.5%

 1. Zdaj bi bilo dobro še videti imena poslancev, ki so špricali sploh če so na listah svojih strank. Takih poslancev ne potrebujemo.

 2. Čak, kako je pa zračunal za SD? Če je 900 oddanih glasov od 800 možnih, je to 11% PRISOTNOST, ne odsotnost? Oziroma sem samo jaz neumen :D

  1. Ah, Had in matematika sta dva različna pojma. Poleg tega ta podatek brez primerjave s prejšnjimi mandati ni posebej merodajen. Jasno je vendar, da morajo biti koalicijske stranke pri glasovanju bolj disciplinirane.

   1. ce si opazil, oz. ce znas prebrati, imas zgoraj napisano, kdo je naredil analizo..

    kot drugo.. torej je povsem nepomembno kaj delajo poslanci v tem mandatu, al kako??

 3. Kul, se pa strinjam, da bi bilo bolj zanimivo v perspektivi še kakšnega mandata prej. Najbrž res drži, da so koalicijske stranke bolj disciplinirane pri glasovanju.

 4. Super had za tale prikaz..keep on good working..sem pa na isti dilemi kot zgoraj: torej ali predzadnja kolona pomeni št. oddanih glasov in je torej zadnja kola % prisotnosti ali obratno?

 5. SLS, LDS in SNS so imele vsaka po 5 poslancev. Torej vse tri enako število možnih glasov. Ne pa 1503, 1504, 1505. Ali kako?

 6. Vsi berejo in kopirajo tole razpredelnico pa je nepravilna. Kako lahko je manipulirati z ljudmi se izkaže ko lansiraš nekaj kar ne paše skupaj.

  ali bi moralo pisat
  “ne oddanih glasov” namesto “oddanih glasov”
  ali pa bi morali pisat
  “prisotnost” namesto “odsotnost”

  v obliki taki kot je zadeva ne štima a se ji vsi klanjajo. Kul.

 7. Analiza s posamezniki, to je treba.

  kar se tiče primerjave s prejšnimi mandati. Najprej je treba videt, to da smo si enotni da takšno stanje kot je sedaj ko nekateri politiki za 50% opravljeno delo dobivajo 100% plači ni sprejemljivo. Če smo si pri tem enotni, potem je primerjava z prejšnimi mandati samo pokazatelj tega, da bi takšno raziskavo rabli že prej in da so nas politiki okoli prenašali že prej (wau, what a shock?!).
  Ne smemo si dovolj da naredimo primerjavo s prejšnimi leti in potem postavimo normo, pa rečemo, sej so to že prej delali. Ne smemo, ker smo že v osnovi rekli da je 50% odsotnost sporna.

  1. bravo! tocno to je smisel tega.. ne smemo spet necesa primerjati s preteklostjo – ce so takrat tako delali, potem lahko tudi mi tako delamo – ni vec opcija!

   in ja, se strinjam, da bi potrebovali se analizo s posamezniki.. in potem naj vrnejo del place!

 8. Ta analiza je čisti bull shit – sem samo na hitro pogledala in ugotovila, da je bilo letos samo od maja (torej 28. redna seja) pa do septembra (torej 32. redna seja) skupaj 475 glasovanj – v tem seštevku izrednih sej sploh nisem upoštevala. Tako, da tisti ki je delal to “analizo” naj se nauči računat in ne govorit, da so to podatki za 301 odločanje v DZ, v času od 15.10.2008 do 17.9.2011. Pa še obrazložitev glede glasovanj o UPB, češ, da v analizi ni upoštevanih podatkov o glasovanju o UPB – na vsaki redni seji Državnega zbora se glasuje o UPB (uradna prečiščena besedila) v kompletu za vse sprejete zakone s prejšnje seje, kar pomeni, da je glasovanj o UPB v celem letu cca 11 in nič več.

 9. Tudi jaz kolkor sem sam gledal sedaj te podatke ki so dosegljivi na http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/sejeDrzavnegaZbora/PoDatumuSeje
  štima da je glasovanj nekam malo…
  težava je pomojem čisto človeške narave saj ne samo da so seje razpotegnjene čez 9 strani.. ampak so tudi glasovanje nekaterih rednih sej razpotegnjena čez več strani.
  31. redna seja ima recimo 77 glasovanj, ampak se razprostirajo čez 7 strani: http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/izbranaSeja?mandat=V&seja=31.%20Redna&uid=3E787AFDCCE3A814C12578A7002532EA

  tako da predvidevam da so to samo glasovanja ki so bla dosegljiva na prvih straneh iz posameznih sej…

  to bo treba še enkrat pregledat…
  ampak po vsej verjetnosti daje analiza vsaj nek približen vpogled v odsotnost poslancev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja