Včeraj so se lomila mnenja o majici Bad Religion, ki jo je imel v parlamentu oblečeno Primož Siter. Grožnje s prijavo policiji, ker z njo žali verska čustva, opozarjanje na to, da poslanci ne bi smeli biti tako oblečeni v parlamentu in podobno je bilo na tapeti cel dan. Pa je stvar preprosta – ali imajo poslanci državnega zbora predpisan kodeks oblačenja? NE!

Poslanci imajo Pravila o notranjem redu, kjer v 6. členu piše:

V prostore Državnega zbora se lahko vstopa le dostojno oblečen in primerno aktivnostim v Državnem zboru. Osebi, ki ni dostojno oblečena, se vstop ne dovoli. Osebi, ki kaže znake vinjenosti ali vpliva drugih opojnih substanc, vstop ni dovoljen. Če oseba pri nameri vztraja, o tem odloči generalni sekretar.

Če prav razumem, bi verjetno Primožu zavrnili vstop v državni zbor, če ne bi bil primerno oblečen, kajne? Sicer pa preprosto vprašanje: “Ali obleka naredi človeka?” Je človek, ki je oblečen v obleko boljši od tistega, ki ne prisega na uniformiranost?

Živimo v letu 2020, ko se je cel kup stvari spremenilo. Postali smo bolj odprti, predvsem pa bolj sprejemamo takšno in drugačno drugačnost. In če se že pogovarjamo o oblačilih v parlamentu, potem predlagam uniforme in kodeks oblačenja. In kodeks obnašanja, kjer bo vse zapisano – tudi prepoved sovražnega govora. Potem bo osnova, da se bo nekdo pritoževal, če bo imel poslanec oblečeno majico svojega priljubljenega banda …

Leta 2018 sem pisal o tej temi, ko se je marsikdo zgražal nad majicami, ki jih je v parlamentu nosil Miha Kordiš (s katerim nisva v sorodstvu!). In ponavljam ..

Vsak se oblači v tiste cunje, ki se mu zdijo primerne. Strinjam se, da bi morala veljati določena pravila, da ne prihajajo poslanci v odprtih čevljih, da niso v majicah brez rokavov, ali bermuda hlačah, ki so direkt za na plažo.

Vendar, če ni pravilnika in če se nihče ne ukvarja s tem, zakaj se potem s tem ukvarjajo ljudje na družbenih omrežjih? Ko greste na razgovor za službo, vam povedo kakšen je pri njih kodeks oblačenja. Potem pa je vaša odločitev, če boste želeli službo in tudi sprejeli njihov kodeks oblačenja.

Če nekdo ne želi biti “pingvin” (oblečen vsak dan v obleko), potem bo verjetno zavrnil takšno službo. In pri poslancih, če bi obstajal kodeks oblačenja, bi se lahko kdo premislil, da bo šel v parlament, kajti če mu ni do formalnega oblačenja, potem se ravno zaradi kodeksa lahko odloči drugače. Ali pa ga sprejme in posledično nosi obleko, kljub temu, da se v njej ne počuti udobno.

Poleg tega pa ponavadi v podjetjih, kjer je kodeks oblačenja prisoten pridejo zraven tudi neka sredstva s katerimi si lahko zaposleni kupujejo takšno garderobo, ki jo imajo za v službo. No, nekateri se tako dobro počutijo v njej, da jo nosijo potem ves čas. Ampak, če sem iskren. V poletnih mesecih biti ves čas v obleki v službi in iti v njej na malico ni ravno najbolj prijetno opravilo. Da o tem, da se človek poti, če ni obleka iz kvalitetnih (naravnih materialov) niti ne izgubljam besed. Ampak to je že druga zgodba.

Obleka ne naredi človeka. In če ni predpisa o tem, potem je vsako kritiziranje povsem nesmiselno. Če bi imeli kodeks oblačenja, potem bi bila situacija drugačna – ampak, ker ne obstaja … Mogoče pa bi, če bi imeli kodeks oblačenja koga zmotila tudi barva kravate, ali pa vzorec na njegovi kravati. Ali pa barva čevljev, ki ne bi bila usklajena? Kaj pa, če bi raje kritizirali vsebino, kot pa formo? In bi prepustili odločitve vsakemu posamezniku – saj s tem tudi sam pokaže, kaj si misli o funkciji, ki jo opravlja??