Par mojih zapisov na portalu tehnik.telekom.si, kjer sem pisal o Deezerju, ki rešuje avtorske probleme, o domenah in najdražjih domenah, ki so bile kdaj prodane, o vplivu Twitterja na dogajanje po poplavah in o času, ki je naša najbolj redka dobrina, vendar se tega pogosto niti ne zavedamo.

Ste se kdaj vprašali, koliko časa dnevno porabite za komuniciranje prek družbenih omrežij? Koliko časa vam vzame odgovarjanje na elektronsko pošto in koliko časa dnevno problemi z računalnikom, ki jih poskušate odpraviti? Koliko časa dnevno imate v roki mobitel in tipkate po njem, namesto da bi si vzeli čas in šli v naravo, s prijatelji na pijačo ali pa bi končno posesali prah pod posteljo. Verjetno se niti ne zavedamo teh številk, dokler nam jih nekdo ne predstavi.

V zadnjih dneh prek medijev spremljamo dogajanje iz Bosne, Srbije in s Hrvaške, kjer so reke prestopile bregove in je voda poplavila celotna mesta. Prizori, ki jih vidimo, v nas prebudijo željo, da bi pomagali. Ker se uradne instituacije na takšne situacije običajno odzovejo z zamikom, se je še enkrat izkazala moč družbenih omrežij, predvsem Twitterja. Ta je postal v tem primeru najbolj ažurno orodje, na katerem so dostopne informacije iz vseh krajev, kjer potrebujejo pomoč, infrastruktura pa še vedno omogoča digitalne komunikacije.

Vsi uporabniki interneta smo navajeni, da v naše brskalnike vpisujemo domene. Nekatere, ki jih uporabljamo dnevno, poznamo, do drugih pridemo s pomočjo iskalnikov, ko iščemo spletna mesta po ključnih besedah. Vendar bi bil internetni svet brez domen precej bolj kompliciran. Sam sem svojo prvo domeno had.si kupil leta 2005, vendar so bili takrat povsem drugačni pogoji za nakup domene, kot so sedaj.

Telekom Slovenije je pred par dnevi predstavil novost – spletni glasbeni servis Deezer, ki uporabnikom omogoča legalno poslušanje glasbe prek spleta in tudi pretakanje komadov na svoje mobitele ob mesečni naročnini. V bazi Deezerja je sedaj preko 30.000.000 skladb, uporabnikov po celem svetu pa je že več kot 14.000.000.

roni