Kolumne – spletno nasilje, gmail, pametne ure, nomofobija

Kolumne, ki sem jih napisal za portal tehnik.telekom.si in kjer sem pisal o stvareh kot so spletno nasilje, gmail in pika, pametne ure, nomofobija, iPhone,…

Svet, v katerem živimo, je poln nasilja. Ko prižgemo televizijo, nam mediji predvajajo posnetke nasilja. Ko listamo časopise, so v njem objavljene fotografije, ki zelo nazorno prikazujejo stvari, ob katerih marsikdaj zamižimo. Tudi na spletu je veliko takšnih in drugačnih objav, ki so povezane z nasiljem. Vendar to ni edino nasilje, ki obstaja na internetu.

Elektronska pošta Gmail je produkt podjetja Google in se je na začetku imenovala Caribou. Najprej je bila namenjena predvsem zaposlenim v podjetju Google, 1. aprila 2004 je bila beta verzija predstavljena javnosti in kasneje, 7. februarja 2007, je postala javna. Sedaj ima Gmail prek 425.000.000 aktivnih uporabnikov in je na voljo v 71 različnih jezikih.

Prejšnji teden sem bil na predstavitvi novih naprav podjetja Samsung. Med novostmi so predstavili tudi njihovo pametno uro Gear S, ki ima cel kup zanimivih funkcionalnosti, ki nam pridejo prav v vsakdanjem življenju, in prav preprosto zamenja naš mobitel, ki ga imamo večino časa v žepu. Gear S namreč omogoča tudi klicanje in sprejemanje klicev – če ste v bližini Samsung naprave, potem prek Bluetooth povezave, sicer pa v Gear S vstavite SIM-kartico in tako dobite povsem avtonomno napravo.

Apple se je zadnje čase soočal s težavami zaradi golih fotografij zvezdnic, ki naj bi prišle na splet zaradi njegovega spletnega servisa iCloud. Čeprav to ni bilo nikoli dokazano in je veliko večja možnost, da so “hekerji” ročno ugotavljali gesla, se je Tim Cook, CEO podjetja Apple, odločil in uporabnikom napisal odprto pismo, v katerem je izpostavil par stvari glede Applovega spoštovanja zasebnosti, s katerimi se popolnoma strinjam. Je pa ob tem vrgel še rokavico Googlu, saj je izpostavil točno to, kar se marsikdo zaveda že dlje časa.

Pred par dnevi je minilo šest let, odkar sem po dolgotrajnem iskanju v Italiji končno kupil svoj prvi iPhone 3G. Še vedno se spominjam občutka, ko sem z navdušenjem odpiral škatlo, v njej našel dve Applovi nalepki, ki sem ju takoj nalepil na avto, in prvega pritiska na gumb, s katerim sem prižgal svoj nov telefon. Bila je povsem nova izkušnja in šele takrat sem razumel navdušenje prijateljev, ki so imeli telefone iPhone že pred menoj. Odprl se mi je nov svet, čeprav sem bil mnogo let pristaš znamke BlackBerry in me dotlej telefoni na dotik niso premamili oz. navdušili.

No-mobile-phone phobia je še ena izmed fobij, ki je postala zanimiva v zadnjih letih. Leta 2008 je raziskava britanskega Post Offica presenetila z informacijo, da ima več kot 50 % prebivalcev Velike Britanije strah pred mobilno nedosegljivostjo, in takrat se je uradno pojavilo ime za to fobijo. Ta strah zajema izgubo mobitela, nedosegljivost, prazno baterijo… Posledice se izražajo v tem, da so ljudje nervozni.

V preteklih dneh so mediji množično poročali o stavkah taksistov v Londonu, Madridu, Parizu, Berlinu in Milanu. Taksisti so zaprli ceste, ovirali promet in povzročali prometne zastoje. Najbolj zanimiv je razlog stavke – mobilna aplikacija Uber, ki spreminja navade naročevanja in plačevanja prevozov po več kot 130 mestih v svetu in odžira zajeten kolač zaslužka, ki ga ustvarjajo taksisti.

roni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja