20 najpogostejših imen v Sloveniji po letu 2010

Zadnja leta se je v Sloveniji pojavil trend, ko starši poimenujejo svoje otroke s precej nenavadnimi imeni. Čim krajše in čim bolj zanimivo zveneče ime je, tem bolj so starši navdušeni nad imenom. Verjetno malo staršev pomisli na to, da bo moral otrok nositi ime, ki se njima v tistem trenutku zdi najbolj super kul, celo življenje, ko bodo junaki trenutno slavnih nadaljevank že zdavnaj pozabljeni in ko se bo trend imen povsem spremenil – vendar bodo njihovi potomci še vedno imeli enaka imena.

Lejs Tai, Princesa, Pšenica, Kanenas, Titan, Šanaja – verjetno otroci ne bodo najbolj ponosni na svoje ime čez nekaj let, ko bodo začeli obiskovati osnovno, ali srednjo šolo. Da o imenih, kot so – Ayluna, Tameron, Vitka, Divina, Danka, Dijamant, Sonček, niti ne govorim.

Vas zanima koliko Slovencev ima enako ime, kot ga imate vi? Statistični urad ima te podatke – http://www.stat.si/imena.asp

 • Število moških z imenom RONALD: 36 (ali 0,0 % vseh moških)
  Med vsemi moškimi imeni je ime RONALD po pogostnosti uvrščeno na 1040. mesto
 • Število oseb s priimkom KORDIŠ: 295
  Med vsemi priimki je priimek KORDIŠ po pogostnosti uvrščen na 1323. mesto

Vendar niso vsi starši tako “inovativni”, kar se mi zdi super! Nekateri pač ne poskušajo biti kar se da inovativni in zabavni, ampak izberejo tista imena, ki so pogosto v uporabi.

Tole so podatki za najpogostejša imena po letu 2010 (njihov seštevek):

 • moški
IME Vsota
Luka 1327
Nik 1067
Žan 920
Jakob 892
Filip 855
Žiga 844
Jan 827
Nejc 805
Mark 785
Jaka 754
 • dekleta
IME Vsota
Eva 1183
Sara 1034
Lara 1025
Lana 908
Ema 902
Nika 885
Ana 877
Zala 781
Neža 772
Julija 742

imena

 1. Ne le, da “malo staršev pomisli na to, da bo moral otrok nositi ime … celo življenje”.
  Marsikdo najbrž sploh ne pomisli, da bo ta otrok nekoč odrasel. Morda znanstvenik, profesor, inženir, zdravnik. In zraven titule njegovo ime za hišnega ljubljenčka ne bo ravno delovalo resno. Na primer dr. prof. Stepp Puh ali mag. Šlyam Astik.

  Nič čudnega, da imajo severnjaki katalog normalnih imen, iz katerega lahko izbirajo bodoči starši. Najbolj neusmiljeni so pri tem Islandci: http://www.huffingtonpost.com/2014/06/30/icelandic-girl-denied-passport-because-her-name-harriet_n_5544326.html

  Je pa najbrž dobro imeti unikatno ime (ali kombinacijo imen) in priimek, da si globalno prepoznaven, in te ne zamenjujejo s soimenjaki.

  Meta ima dva zanimiva zapisa na temo najpogostejših imen skozi obdobje in po regijah:
  http://metinalista.si/zemljevid-slovenije-najpogostejsa-imena-za-deklice-od-leta-1960-dalje/
  http://metinalista.si/zemljevid-slovenije-najpogostejsa-imena-za-decke-od-leta-1960-dalje/

 2. Resno se sprašujem tudi, kaj špila v glavah staršev, ki svojim otrokom dajo ime, ki skupaj s priimkom tvori brutalno kombinacijo.
  Ana Konda
  Živa Groza

  Zdaj pa preživi šolska leta s takim imenom brez pomoči psihologov.

Komentarji so zaprti.