Je vsebina res tako pomembna?

Ste se kdaj vprašali, kako pomembna je vsebina? Kljub temu, da se šele zadnja leta pojavlja krilatica – vsebina je kraljica, to velja že od nekdaj.

Če malce pobrskamo po lastnem spominu, potem se verjetno spomnimo dogodkov iz osnovne šole, ko je učiteljica pred tablo spraševala sošolce učno snov in jim le ta ni šla. Vsi pa smo verjetno imeli sošolca, ki je pred tablo briljiral in je poznal odgovore na vsa vprašanja in jih je na pravi način tudi znal predstaviti. Ni bil “piflar”, niti ni izstopal po svojem znanju, vendar je znal učiteljici predstaviti stvari na način, kot jih je želela slišati.

Potem nas časovni stroj vrže nekaj let naprej v obdobje prvih simpatij. Vedno je v družbi obstajal nekdo, ki ni bil najbolj čeden na pogled, vendar je imel okoli sebe vedno lepa dekleta. Njegova skrivnost je bila dokaj preprosta – znal je pripovedovati zgodbe in vsebina, o kateri je govoril, je bila zanimiva in privlačna zanje. Kljub temu, da ga je marsikdo želel posnemati in da je izgledal precej boljše, kot pa ta kolega, nikomur to ni uspelo.

Sedaj smo v sedanjosti. V času, ko je vsebina dobila zopet pomen in je forma, ali kanal, preko katerega jo sporočamo povsem nepomembna. V digitalnem svetu smo se zopet začeli zavedati, da je vsebina edino kar šteje. Če smo pred par leti še verjeli, da so družbena omrežja tisto, kar nam bo najbolj koristilo pri dobrih poslovnih rezultatih, smo v zadnjih letih precej spremenili ta način razmišljanja.

Ko obiščemo spletno mesto iščemo vsebino. Če ne dobimo zadovoljivih informacij, potem iščemo naprej. Glede na to, da obstaja neskončno spletnih mest, bomo nekje že prišli do informacije, ki jo iščemo.
Če uporabnik informacije, ki jo išče, ne najde na našem spletnem mestu, ga izgubimo. S tem smo izgubili potencialnega kupca, ali pa uporabnika naših storitev. Preredko se namreč zavedamo, da morajo informacije, ki jih objavljamo na spletu odgovarjati na vprašanja, ki si jih uporabniki zastavljajo. Vsebina je namenjena njim in ne nam, ki jo ustvarjamo.

  • Ali ste se že kdaj vprašali, kakšna vsebina dejansko zanima vaše obiskovalce?

Verjetno o tem razmišlja čedalje več ljudi, saj smo se končno začeli zavedati, da je z vsebino na spletu precej podobno kot s ponudbo v trgovini. Lahko imamo najlepšo trgovino, vendar če v njej ne ponujamo stvari, ki jih ljudje dejansko potrebujejo, smo obsojeni na propad. Tudi na spletu je enako – lahko imamo najsodobnejšo spletno stran po vseh trenutnih standardih, vendar če nimamo vsebine, je povsem nepomembna. Ljudje je ne bodo opazili in poslovni rezultati bodo slabi.

Če želimo izvedeti, kakšne vsebine zanimajo obiskovalce spletnega mesta, potem se moramo poglobiti vanje. Glede na to, da na spletu obstaja veliko načinov s katerimi merimo doseg in čas preživet na strani, lahko iz tega dobimo nekatere podatke, ki jih lahko v kasnejših fazah uporabimo. Če se pogovarjamo z obiskovalci spletnega mesta preko različnih drugih komunikacijskih kanalov, potem hitro dobimo uvid v to, kaj jih zanima. Če temu priredimo vsebine, predvsem pa ton komunikacije, potem smo na dobri poti, da se bodo uporabniki vračali k nam in nam bodo začeli zaupati. In zaupanje je eden izmed pomembnejših dejavnikov pri vsebini.

  • Kako torej ustvarim vsebino, ki bo kvalitetna in zanimiva za obiskovalce?

Če boste ustvarjali lastno vsebino in ne boste iskali inspiracije na drugih spletnih mestih, je to prvi korak, ki vam lahko pomaga, da boste ustvarili zanimivo vsebino. Namreč na spletu je zelo veliko dupliciranja vsebin in uporabniki to opazijo. Če pišete o področju, kjer ste strokovnjak, potem morate biti previdni, da ostanete še vedno na meji, ki je razumljiva slehernemu uporabniku in ne zgolj strokovnjakom. Če bo vaša vsebina imela zgodbo in če bo ta zgodba držala, potem ste na pravi poti.

Predvsem pa se vedno, ko ustvarjate vsebino vprašajte eno preprosto vprašanje – ali ta vsebina dejansko zanima obiskovalca, ali pa je namenjena zgolj in samo temu, da ste nekaj napisali?

Ker sem začel z zgodbicami iz mladosti, sem se spomnil še ene. Verjetno je vsak od nas imel prijatelja, ki je izstopal po svojem izgledu, ali pa je imel najboljši avto. Kljub tem atributom pa je bil samski in ni imel uspeha pri dekletih. Mu je mogoče manjkala zgolj vsebina?

Objavljeno v reviji Kontekst

vsebina_facebook_boo
vsebina steje – facebook – boo
  1. Drži. :) Sicer pa je pred kratkim Problogger rekel tudi, da je kraljico Vsebino zamenjala kraljica Uporabnost. Kar niti za črko ne spremeni pomena tega zapisa.

Komentarji so zaprti.